[電鑽撚]討論電鑽知識、電鑽LIST、鑽窿收螺絲問題集中帖[2]

996 回覆
10 Like 2 Dislike
啫係咁,如果話佢係啲收埋收埋唔肯教果啲人唔講都合理嘅。
但佢明明係識果啲都拎晒出黎講驚你當佢冇料但一講到佢口中既「神秘工具」就無影我偏向相信扮野囉。
條友明顯做開粗野 講D野出黎叻唔切咁
新手, 屋企個工具箱爛咗, 想一次過換埋入面啲生鏽工具, 本身冇電鑽, 都想買把嚟看門口, 係用嚟鑽下牆上層架, 同埋有時用嚟上螺絲, 睇到BOSCH 有雞仔鑽套裝. https://www.makersoulhk.com/bosch-gsb-13-re 係咪已經最抵玩又合到我要求
如果你同時要手工具+電工具set呢套應該冇乜對手
淨係把鑽都5舊幾 跟埋啲野都係舊幾水
雞仔鑽爆唔到石屎牆 同埋送個D配件勁快爛邊間廠都係
有機會爆石屎牆去鴨記買把最雞既bosch 220v油壓鑽4-5舊幾,再買把bosch 2 go or 其他牌子電批仔收鑼絲

買埋6.5油壓鑽咀同綠塞就隨時可以裝野
我地日日用緊係高要求,但睇門口一年用得一兩次又真係無必要買咁貴。
當然我開post都講衝擊鑽係垃圾,唔好做粗重野啦但呢套野又真係同價位開心過出奇蛋
多謝晒兩位
聽樓上講四五舊買到Bosch 濕電油壓鑽?因為我真係純看門口,一年可能真係用唔到幾次,如果買到嘅話係咪鑽同手工具分開買會好啲?

油壓鑽勁過衝擊鑽,係咪基本上衝擊鑽做到嘅嘢油壓鑽都做到?會唔會有太力問題 eg 木板開窿

上螺絲我知道油壓鑽太大力,所以如果係五舊水油壓鑽嘅話額外買電批都可以

唔該
同埋大家係咪唔會用worx 見到都係雞仔鑽套裝
https://www.makersoulhk.com/worx-wx317-3-set
油壓鑽你 去五金鋪 買個油壓鑽索頭 就可以用返個D木/鐵鑽咀/拎梳/螺絲批頭
手工具分開買好D 一SET個D一係好廢 一係就成套好野好貴
你屋企慢慢搞其實一把油壓鑽都夠用
衝擊鑽做到既野油壓鑽做到,但油壓鑽做到既野衝擊鑽做唔到 大家都爆一個m8既石屎洞就知有咩分別

其實雞仔鑽都係值2-3舊鬆小小,油壓鑽唔計大陸野鴨記最平5舊幾,鑽普通野真係學巴打講買多個轉換索頭就搞掂只係油壓鑽重小小
Worx既野重得黎又唔係特別好力,可能淘寶用東成好過佢
Worx大陸野質素外國野價錢 都係得佢有做手提水槍先買左佢
BTW聽講東成好撚曳
油壓鑽係打鑿但轉速唔快
你攞油壓鑽鑽木材/鐵器唔會夠力
而衝擊鑽鑽石屎牆又係唔得

真係看門口既話都係買油壓鑽+電批算
係香港由村屋到大廈都係磚/石屎間隔,
加上一般家用鑽牆裝野遠多於係木/鐵器上開窿既情況下,
主力鑽石既油壓鑽應該好過衝擊鑽。
頭先睇咗陣, 好似平平哋又係大牌子嘢得呢把濕電油壓鑽, GBH 2-18 E $680, 其他手工具散執, 點睇? 睇落好似夠用
純屋企用 220V油壓鑽 + 12V電批 夠哂
有米D就用叉電 WORX WU380S 呢隻款就算 輕又夠打8MM 6MM
用衝擊鑽鑽主力牆哂氣
鑽到出煙都未夠掂
所以啲雞仔鑽真係無乜用
10幾廿年前油壓鑽貴家用基本都係買枝雞仔鑽防身,而家充電油壓鑽都唔貴無得較速度既雞仔鑽更加無用,衰D講重用雞仔鑽鑽石屎大陸佬都笑你
唔係組裝傢私4V電批都夠力收木鑼絲又夠輕
我用油壓鑽2mm不鏽鋼真係鑽到出煙手都軟
唔關油壓鑽事係鑽咀問題,鑽不銹鋼要落油唔係多多鑽咀都唔夠

同埋鑽不銹鋼轉速要慢,油壓鑽夠慢反而啱用,但本身油壓鑽太重拎得多都手軟
白鋼唔怕生鏽 落水算
如果係冷貨佬磨鑽嘴應該係基本功黎唔炒唔斷一支有排用
其他行頭通常都係偶爾鑽幾個就算啦
紅M真係好賤 40V先有其他色
想買MR054
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞