[電鑽撚]討論電鑽知識、電鑽LIST、鑽窿收螺絲問題集中帖[2]

996 回覆
10 Like 2 Dislike
主要
如果想鑽木板黎上螺絲,有咩推介? 應該只會用一次
搵搵下搵到隻HP333DSAX1千幾蚊,
如果大友有無類似既set?
想問下有無啲輕身又好力嘅油壓鑽介紹
主要打6.5窿,7成磚牆3成石屎
因為做開步兵,唔想啲架生咁大件/重身
睇過牧田枝dhr171好似幾輕巧,但唔算好大力
想睇下其他牌子有無好野
或者12v但又夠力既都可以介紹
幾厚先,唔厚咪買充電手批加6角鑽咀鑽木板,充電手批之後可以用黎裝拆鑼絲
大友成套油壓鑽連索頭批好似唔過千

HP333DSAX1唔好諗住鑽石屎除非你個洞勁細
其實12V都唔會好力得去邊但慢慢鑽一定鑽得入

牧田差不多放棄左12V市場咁無咩新野出了

紅米12V油壓鑽我FD用緊都唔錯,1舊4A打6.5窿打30幾個都重有電

得偉12V都出左把油壓鑽好似唔錯

如果你繼續用12V系統暫時得紅米係最齊同會繼續出新野,得偉入12V市場唔係好耐亦唔知涯到幾耐
咁有無細支又鑽到少少石屎既?
唔係講笑,唔介意死電ikea個枝充電油壓鑽幾舊水抵玩

鑽石屎要撞擊力,普通衝擊批既力就好似以卵擊石
ikea唔係不嬲係度都比人話垃圾架咩?
你好
我想問如果我買set Worx wx242 定Bosch GO 2好?
想帶去UK用
Thanks
usb-c
勁小用既講真求其搵部機鑽到個窿已經得

搵食就唔用ikea啦幾野就收皮
最後買左近千蚊既大有套裝,兩把野夠用算。
D師父開工都係用佢,抵用之選

不過其他架餐就唔平
想問埋批咀有無話邊隻好?
收鑼絲既話有巴打話vessel唔錯幾耐用,但如果成日用批咀都係消耗品,所以有廠出細批咀加枝長六角方便批咀收皮就換過粒

打石屎求其一隻3-4頭鑽咀都已經比兩頭耐用好多
DCH072 ? 等黑五入一支 擺
新手係屋企整少少野 裝下ikea鋼鏡上牆/鑽下木板咁
買Milwaukee依家個皇牌工具組合優惠 O唔OK?

1 x M18 FUEL™ 無碳刷震動電鑽 (M18 FPD2)
1 x M18 FUEL™ 無碳刷衝擊起子機 (M18 FID2)
1 x M18 FUEL™ 無碳刷100mm 角磨機 (M18 FSAG100X)
1 x M12™ - M18™ 快速充電器 (M12-18FC)
2 x M18™ 5.0Ah 鋰電池 (M18 B5)
1 x PACKOUT™ 配套工具箱 (附可自訂海綿) (48-22-8450)

部衝擊鑽拎黎簡單鑽少少石屎好似都OK(ikea半身鏡呢類)
但多部磨機我又冇乜用咁
跟2粒電同差電器 3999 好似都OK

我都係GOOGLE爬完文見人推Milwaukee
定係有其他更好選擇 THX
如果真係要鑽石屎,你都係要買把油壓鑽,唔係鑽到手軟都未夠深
磨機就平時冇咩用,但如果你間中要CUT鐵料就快好多
雖然舊左一代如果用得曬D工具其實都抵用,不過補買18V紅米油壓鑽唔平
震動電鑽設計比你鑽輕石屎,結構石屎鑽唔入的,可以試下上網放左部角磨機補錢買紅米油壓鑽
Or 如果你唔係成日鑽石屎買枝有線油壓鑽看門口,再買套紅米12V索頭批套裝都係千鬆D搞掂
巴打,岩岩上網search 完呢把,好似幾好用。 但香港好似無賣?美馬買的話,電壓會唔會唔岩用
電池統一規格只係充電器美國用110v,一係買隻220轉110火牛一係買枝行貨索頭批套裝用裡面個充機

呢把真係唔錯

今日裝左30個門頂
收90+ 口螺絲,先用得1格電
呢把野好怪雞 又唔可以話佢好但又唔係咁差屋企唔想咁多架餐又小用會幾啱用
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞