[電鑽撚]討論電鑽知識、電鑽LIST、鑽窿收螺絲問題集中帖[2]

996 回覆
10 Like 2 Dislike
其實看門口係咪淨機都得? 有需要鑽先睇下用咩鑽咀再買
有呀佢係電子調較, 1-9
不過呢部野都好貴
有個問題想各位大佬解答下
話說今日裝個電視架既時候 放完膠塞 諗住上螺絲嗰陣 入到3/4就卡住左
我諗可能係入面有沙石或者開窿嗰陣鑽得唔夠靚仔
最後用支電批較到最大檔數扭力+1速 夾硬收支螺絲入去
因為18檔之後再扭落去就係平鑽模式 所以想問下
1. 平鑽模式係咪仲大力過 18檔既扭力?
2. 平鑽模式 同 螺絲模式既主要分別係咩?
3. 呢d情況應唔應該用支細d size既水泥鑽咀 插入個膠塞入去再撩碎佢 (因為試過用鉗都抆唔翻個膠塞出黎)
4. 之後打算砌木櫃 但佢既木板好薄 咁既情況要上螺絲係咪應該用 1檔扭力+2速最穩陣唔會裂板?
麻煩曬各位大佬
以HR166來講, 買淨機你會冇電池同差電機, 套裝就有粒4A電同差機俾你
淨機好似1千左右, 加埋電同差電機, 我諗同買套裝應該唔差得多

你有其他鑽嘅電池就梗係買淨機, 但我本身乜都唔識, 連果D鑽咀點分碼都唔熟
我寧願買一套乜都有D, 到時配多幾款鏍絲同膠塞, 咁整起野上來點都有D野用得著。

看門口其實就係一把鑽+一盒批咀/批頭, 唔駛用時又要出去買
咁佢設計係一機走天涯,但鑽野你要買六角尾鑽頭成本會貴D,同埋鑽牆mode鑽石屎鑽天光唔建議為左呢個功能買枝批,又貴又重諗唔到理由要買佢
平鑽無扭力控制,如果粒鑼絲鎖死把鑽就直接扭手

巴打你用咩膠塞咩鑼絲同幾大個洞?收唔入有機會個洞細左半號粒膠無位爆開卡住你粒鑼絲

收薄板最安全較最細扭力慢慢試上去
佢係電視架原裝既m10膠塞 唔係另外自己配
其他三粒都冇事 係呢粒卡住
個洞要70mm我已經全部鑽到入75mm諗住穩陣啲但都出事
多謝巴打教路 黎緊仲要砌幾個ikea既櫃
巴打唔係用淘寶膠塞嘛 承重我唔敢用淘寶野借力先會用

收ikea野要一下過唔好收錯因為佢用粒粒板好易滑牙
我係用nb架 電視鋪介紹我買呢隻 啲膠塞都係佢原裝既
不過去五金鋪配唔到話得m6m8 冇m10
淘寶買 fischer塞
18v應該幾重先算輕?
買索頭批有用好多
你個間五金舖唔得喎 正常五金舖m12都有貨

nb即係大陸塞
理想重量1kg多小小因為加埋電超過2kg就好似擔泥咁拎批
但個架已經裝完,係咪應該換爆炸螺絲穩陣
大家批嘴用邊隻磁石
係日馬見到隻ENGINEER DR-19好似幾好
信興幫我裝都係用HITI塞
威威 好過紅M個隻

我都用緊威威 感覺同紅m差唔多但平啲
見呢隻日馬都係661 yen唔算貴
又六角/圓柄都夾到幾正咁 想問下仲有冇啲好野多個選擇
裝左就算啦得閒留意下貼牆條gap有無增大就無問題,膠塞好小一野就跌落黎
曾經用過但好多時鑼絲位太窄比粒野卡住之後就無用過了
我平時都係拉到近索頭果邊待機唔夠磁先來回拉幾下上磁
我淨係睇佢呢邊踩人唔識用咩特別工具
但又死唔肯講係咩 我都真係想知有咩工具咁堅
以我既認知油油唔係噴就係手油 唔係油掃就係轆架啦
依D垃圾真係幾好笑
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞