[電鑽撚]討論電鑽知識、電鑽LIST、鑽窿收螺絲問題集中帖[2]

996 回覆
10 Like 2 Dislike
買電動工具最緊要睇自己未來有無需要買其他工具,例如你英國有個花園要除草或洗地或洗車咁就可能要買除草機洗地機高壓水槍射燈個類,大牌子好處係你要再買都有得比你買同用返個舊電充電機咁成本上會比由頭買過第二個牌子小(舊電推唔推得郁就另一回事了),壞處咪你入左坑就要繼續入坑比較難轉坑

大陸野都唔係唔得你預佢舊電好快壞,咁個牌子又可能停產無得賣枝批就變左弧兒仔

Dewalt唔係唔好但你要睇自己手形,如果你隻手係鬼佬size就無問題但亞洲人手比較細拎得耐會比較累,香港多人用mikita外國較小就係因為設計比亞洲人既手用

英國唔知有無12v mikita或dewalt因為我上網都搵唔到,12v會比較平同細把d新手用唔錯 Milwaukee 12v最正但唔平

麻煩你啦,明白曬
最後問埋依個大家都一百頭係唔係買makita好過買dewalt?
呢個我都有睇過,舊電 for G series同正常mikita XLT舊電唔同即係孤兒仔咁不如買大陸野

一係考慮amazon/ebay買大陸出既雜廠電同充電機,把鑽買呢把加埋配件可能110磅落到樓

覺得太煩就一係買dewalt個套79蚊用住先,無辦法英國平鑽太小款揀了
我想問下紅m hp332同df332有乜分別?
HP有衝擊鑽DF冇
想買把電鑽/電批整下屋企野,18v makita 邊把好?因為有屋企有部makita 18v萬用寶,可以share用電
如果只係睇下門口唔洗便做粗重野DDF487我覺得都夠
想買把電鑽/電批整下屋企野,18v makita 邊把好?因為有屋企有部makita 18v萬用寶,可以share用電
如果只係睇下門口唔洗便做粗重野DDF487我覺得都夠

手足們知唔知邊到齊呢個系列既槍袋
呢個上下二連好Jable
一邊大D扣+4位工具袋 一邊拉尺+7.2電批袋
見日馬呢個扣6千幾羊 樂天3千幾冇現貨 淘寶唔齊 鴨街直頭冇款成條街得一間賣兩三款
個扣一個都好重
https://youtu.be/q-NTZiBGI_Q
Full set野我會寧願拎桶/泥斗 我呢家上梯台都嫌難轉身
同埋我setup不嬲都係呢幾樣灣4位袋係插線剪鯉魚 螺絲批它筆 D扣勾膠布 拉尺 7.2電批 只係見佢呢隻新扣都做到改改個執位降低佢好似knicks咁 同埋快拆食飯可以除低包野就行

學架仔自己改
過山直收
果啲鏈片有得買?

knicks可以將原本幾蚊嘅嘢賣貴一百倍
諗諗下要咁土砲 不如用Kydex板+鏈片+過山螺絲串起上下兩條橫條
咁用咩槍袋都得唔洗綁死tajima系統 用返tumax/toughbuilt又或者冇快拆既普通槍袋都得
Ddf487冇日本造版本? 得td173先有?
同埋ddf487可唔可以鑽埋石屎?麻煩巴打們解答
家用吸塵機同測距儀都有日本製其他工具就應該無了,但所謂日本製只係日本合體機芯咪又係大陸mikita造

Ddf487輕石屎就得,結構石屎鑽到出煙都打唔到一個窿
如果DIY整車,最大果粒螺絲M20,使唔使用到6分電卜?定係4分已經夠做?睇緊紅M幾支電卜,DTW700/1001/1002價錢上差唔多,唔知點揀
有幾多粒M20先,如果得幾粒就唔洗買6分電卜用4分電卜算,6分電卜好大舊

DTW700/1001/1002 分別就係700 鎖力係700Nm 1001/1002鎖力係1000Nm,巴打最好睇下最大個粒鑼絲建議鎖力係幾多,不過正常計700用落私家車已經夠因為要精準鎖完都會用磅尺,過千Nm個d通常係鎖大貨車鑼絲
我係整大車最大果幾粒都係車鈴鑼絲,應該都有30幾粒
早幾日買咗把大有20V油壓鑽 5401諗住看門用
見佢說明書話可以用嚟上螺絲, 係咪是但去5金鋪買個油壓鑽索頭就可以插批頭
30幾粒大螺絲驚唔驚舊電腳軟收到尾唔夠力
可以 只係太重唔會建議咁做
我諗一年都用唔到一兩次
咁應該無所謂
d索頭幾錢左右
大車就要用過千電卜了,不過就算過千電卜都係預鎖到9噸車鈴鑼絲,10幾噸打上就唔敢講夠唔夠力收得實

10幾噸車打上既車鈴鑼絲好似得紅米枝大炮做到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞