[電鑽撚]討論電鑽知識、電鑽LIST、鑽窿收螺絲問題集中帖[2]

996 回覆
10 Like 2 Dislike
呢次好似係街鋪(指定經銷商)都做到個優惠,
正常黎講個價都平左啲先
想問巴打點睇呢支

https://www.milwaukeetool.com.hk/m12-fuel-1-2-stubby-impact-wrench?M12+FIWF12-0C

諗住偶爾DIY 整車用

定係買返大有
有畢直唔建議大有,可以買到好用既工具唔好買啲堪用既
我就係見到紅米set 12V 999好抵玩,加埋呢支放屋企看門口

原本因為部拋光機有諗過買Worx ,但追post 見好多都屌Worx 呢隻牌子
家用其實無乜所謂 平就得了
家用用得少
襟唔襟用又或者性能上既差別影響唔算大
但巴打你話有畢直就買紅米嘅

咁我應該俾多少少買紅米定平平地買Worx 大有
睇你會繼續增加工具定買完就算,因為通常揀定一個牌子就會繼續keep住用佢其下工具
既然你會買支電砲黎整車 我估計你有輕度DIY既需求
咁係12V既產品線上米沃奇都有唔少工具選擇
以後再添置架撐會簡單啲

大有基本上都係18V
但巴打你話有畢直就買紅米嘅

咁我應該俾多少少買紅米定平平地買Worx 大有
既然你會買支電砲黎整車 我估計你有輕度DIY既需求
咁係12V既產品線上米沃奇都有唔少工具選擇
以後再添置架撐會簡單啲

大有基本上都係18V 最大缺點係又重又大把
已然夠筆直緊係買把輕啲細啲又可以完成工作既工具
無知一問,香港地多唔多人用Festool ?
利申 想入返一套嚟玩 但貴到
我就係見巿場上12V 得紅米可以做到300幾Nm ,其他牌子要上到呢個扭力要18V甚至20V

等多一排消費券一出可能又有優惠
我諗唔會小人得過用Ryobi
DIY想要外國野既FESTOOL整合性對屋企無咩位既人黎講唔錯但搵食真係太貴
巴打呢個牌子有咩吸引你呢?
12V架餐最勁暫時得紅米其他廠唔入流
Festool個無塵好吸引
就係見紅米 12V 系列夠輕巧種類又多選擇
靠曬個吸塵機

而家紅M某D model都做到連動了
如果唔怕慢小小用黎DIY野係夠用,越大V數爆炸力越大例如空氣壓縮機個D就要18v或以上先夠力推,唔洗用到呢D架餐用12V重輕D tim
我上美國紅米個網12V 有埋拋光機,但香港無

係熱風槍就一定要18V

另外買支雜牌熱風槍好過
冇計,發熱好食電
12v用落熱風槍射一陣就無電費事出黎比客鬧

紅米可以上某魚搵流出貨或6神合體因為都係大陸造 一係ebay搵退貨機就比較抵用
拆焊果啲細熱風槍都成700w
其他12V最多都係慢慢鑽慢慢𠝹 但係發熱仲要追到熱流失先上到4-500度工作溫度
我支DHG181都係要吹慢風先夠熱
所以我用淘寶野220v就算,220v熱風槍都講緊千幾w,充電熱風槍我諗都係夠熱屈40膠喉
痴下車貼吹下二叔公呢啲唔太燒得既野幾好用
膠喉都係用古法膠水火機多 一罐旁身世界通行
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞