[電鑽撚]討論電鑽知識、電鑽LIST、鑽窿收螺絲問題集中帖[2]

996 回覆
10 Like 2 Dislike
大鑊
早兩日見美馬特價,入咗隻Milwaukee衝擊批做第一隻電動工具
12定18 12應該都好揸手 都係手柄插3粒18650啫
12,見82鎂+免運淨批就衝咗
電同叉機個d就會係香港買
純粹看門口用,18應該用唔著了
之前120 兩批兩電1充重抵

同埋美版要用短批咀唔好買錯,買錯鎖唔實的

紅米12V = 人地18V size,紅米18V大舊到hi
睇返原來我keep住打錯
係買咗hammer drill,衝擊鑽先啱

等到件貨再做下功課點買鑽咀/批咀,完全唔識分
Hammer drill即係索頭批

索頭批咩都用得
嚟緊要鑽呢款ikea螺絲落塊未開窿嘅書枱板
想問下係咪要開窿先定可以直接鑽落去?
唔係尖頭無可能直接鑽入木板
想平平地買把油壓鑽擺係屋企
Beiter 950V係咪已經夠用?
認真,要平既淘寶買東城都唔差
想靚小小BOSCH或HIKOKI或MIKITA最平個model夠做
電批(只有充電式 不俱備衝擊鑽模式 僅供鑽孔既索頭電鑽)
金屬 木材OK 混凝土NO

筆直1-499
一般呢個範圍得啲中國二線廠電批
受兩電一叉既拖累低價一般都唔會見到大廠身影

想問即係點揀?有無牌子推介?
其實我打算用嚟屋企上吓螺絲,可能傢俬要鑽吓窿掛d嘢咁
都係最近先至有諗法想搞搞間屋
新手入門,有無咩好介紹?
淘寶搵東城,大陸算係平得黎又用得過既牌子
收下螺絲worx 12v 無刷都係500幾人仔 輕得黎幾好力
WA HI野支DH1826DA連吸塵先2299
紅M 40MAX就出HR001/5/6/7/8/10 由010既2.1J到005既8J 006既雙電20.9J都有
反觀18LXT震鑽仲係得把死人DHR242 最大得2j 睇佢40MAX 既產品線佢係知有大力既需要佢唔出咋喎
好似成個18v得返衝擊批撐住轉下款咁 咁樣真係撐唔落

轉會了轉會了
磨機揀部無刷G18DBL應該都夠 𠝹下槽唔會𠝹石
都係擔心主要梳25窿既話DS18DD夠唔夠做

利伸 有MV電推薦36v都得 係睇邊部抵啲
我有支Dewalt dcf787,18v,但係用淘寶sup9 十字批頭係咁slip, 有冇食得實嘅批頭推薦?
得偉好似要食短頭 用開日系批嘴幫你唔到
邊一支先
平既可以五金舖搵扇牌,貴野就vessel 都好多人話唔錯
扇牌呢家都成廿蚊支 俾多少少廿幾蚊已經有Anex sunflag vessel呢類中高檔位枇嘴了

利伸Anex打手
行版可用長尾,所有牌子美版批先用短尾
原來,我嫌佢地唔岩我揸冇買過唔知,對唔治。
我就係美版要用短尾好煩
短尾既話我記得PB WERA都有
扇牌深水埗買75mm都係10幾蚊枝算幾抵玩又好咬,暫時用過都無牌子咬得過扇牌因為我枝美版批用唔到長尾無得試vessel個D靚野

但扇牌缺點係比較快蝕打鑼絲要惜住用先頂得耐D
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞