[電鑽撚]討論電鑽知識、電鑽LIST、鑽窿收螺絲問題集中帖[2]

996 回覆
10 Like 2 Dislike
買返大友cheap cheap地幾舊水有枝索頭批
唔熟依d,上網睇下睇下好混亂
索頭唔係for 直柄?
電批係咪六角,索頭用唔用到六角?
油壓我知係四溝
理論上索頭咩都食到但其實唔係好食力所以先有四坑五坑個D for油壓鑽,六角尾係比衝擊批用但亦可以用落索頭批不過六角尾通常會貴過普通咀
最後買多咗枝大有電批同油壓轉索頭,咁應該應付到家居大部分情況
咁6分頭同4分頭有冇咩大分別,係咪應該有大買大?
唔搞木頭索頭批加油壓鑽屋企夠曬用
分別係受力點,越大個頭越受得力,如果打大鑼絲既套筒打得多會見到後面個四方型慢慢變型,大鑼絲既話四分有機會變型得多過六分

不過最緊要睇你套卜係四分多定六分多因為轉黎轉去麻煩嘛
提外話 想問下m4size可以買邊隻剪短佢?
電卜嚟講,邊隻牌子好啲?
暫時睇中紅米2962同埋得偉dcf891
四五坑/方柄最主要係有坑可以打擊

如果單純要夾好唔空鑽三爪索頭配返有三面平面既都好夠用
香港最常買到既Rambo都有呢個設計

六角柄要留意返最好買一體成型果啲 好似呢啲夾上去既話鑽多幾次硬野撞多幾下會鬆
Cut絲杆機好似得紅米同得偉有出,唔係做風喉同電槽應該好小要大量cut絲杆
隻隻差不多除非要特別大力
正常鑽野好小要撞入去,要撞入去直接用自攻成本會平好多
鑽槽駁窿/箱底窿臨穿果下成日都要撞
做槽西打擔底都係閘機一刀切快靚正 真係有用可能係收口高位𠝹絲桿果下 但係老細又點會買把剪用果一下
唔該巴打先

最後買左把手鋸鋸開
除左要好精準或不锈鋼先用鑽咀開定窿,通常用自攻收實算

BTW有無巴打推介咩牌鑽咀鑽不锈鋼,有次我用全新含鈷鑽咀都鑽唔穿,咁啱有師兄鑽緊不锈鋼問個師兄借黎用食菜咁易就穿,問個師兄係咩牌佢話佢都唔知
如果個天花多高低位或斜位好難預啱長度,打個雷射平水用絲杆機就快手過界機

不過香港我見都係用閘機多,工程公司邊會洗錢落員工身上
勁小量又唔趕時間就可以手鋸,正常裝修佬工程佬用界機界鐵就快好多
過路箱要收膠塞螺絲 駁槽要收m5螺絲
槽蓋仲要鑽完窿係槽身落m5 dup dup牙
收自攻會劏線
磨機搞得掂既野做咩要買把剪俾你
無火花 易爆區域磨到出曬火好危險
等陣俾隻冷切割碟你 仲撚驚
依D形狀有晒心理陰影啦
想請教
想拆走浴缸個去水塞條趷雞, 不過收口個2粒螺絲有一粒十字頭滑晒牙
如果要買套反dup牙..夠唔夠攻入不锈鋼螺絲?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞