[電鑽撚]討論電鑽知識、電鑽LIST、鑽窿收螺絲問題集中帖[2]

996 回覆
10 Like 2 Dislike
咁L平抵玩過大友
好撚抵 日馬淨機都兩萬幾羊唔知佢點做到成套仲平過日馬
不過日馬搵唔到MV電 美馬又唔寄香港
美碼唔直寄咪用集運黎香港

BTW淘寶睇極都9舊幾人仔計返千幾蚊港紙
Sor for 1999 唔過千係指人仔
集運寄電芯咩 驚唔驚報唔到關
我美碼買架餐連電都係咁寄返香港,美國架餐通常有電都會有張UNXXXX貼紙就可以上飛機
日碼最搞鬼無個張貼紙都可以直寄到黎香港 但日本集運唔係間間都比空運寄電要問左先
日馬直寄退稅都夠cover返運費 集運我又唔知要點退所以冇研究過日本集運同樂天
美馬英馬一有電就冇得直寄對比起黎有啲煩
日本集運收到有電貨會同你轉去海運一個月後先到香港
美馬英馬好似睇賣家,我見過紅米12v可以直寄,不過架餐我通常買EBAY或HOME DEPOT所以一定要集運黎香港
集運退唔到稅運費平左好似都係冇著數喎
定其實集運都退到稅?
日本集運做唔到退稅,不過某D野佢唔賣出國你又想買都要焗住比稅

美國就簡單揀免稅州就可以 歐洲集運得法國可以退稅
想買把電批筆直1~2k 係咪紅m最好想要有埋電同差機
有冇人用梗wu131x?想買黎看門口,上下螺絲咁,貪佢算輕巧唔貴
想要索頭批定打木頭鑼絲既撞擊批?想平可以買大牌子12v套裝約1000蚊就兩把都有,12v最多架餐得紅米第二BOSCH第三得偉第四紅M
我把bosch 開關按掣接觸不良,
想問下有冇教學自己整
Worx真心唔係太建議,好多都係又重又無力

要平不如揀東城
甩電拆開按制位落wd40再係咁按壓試下清污曹野,如果唔得就老化無得搞要成粒換
worx 上螺絲轉轉下會甩bit

俾得五六舊就俾多幾舊買返makita 啦

一係就淘寶d 五六十蚊電批算
講真一年用唔到幾次,而家果啲無線一兩年個電都收皮
東城有冇12v推介
又唔會咁易壞既
半年定期差一次電就ok
都唔洗點推介,要平到死有刷摩打舊幾水有一套無刷摩打2舊幾一套

如果上普通鑼絲又要平又要輕一係買bosch 2go個種USB充電批用途重多
想要索頭批,師兄話1千2款批都有埋咁抵?
紅米M12™ 2 件式綜合工具組
Bosch 博世 GSR 120-Li 電鑽 + GDR 120-Li 衝擊起子 套裝 Set
Makita 牧田 CLX224SAX1 12V 充電式工具套裝

上面呢D粒電都重可以用落其他同廠架餐所以先推薦,mikita有款10.8v再平D但就用唔到落其他架餐所以唔介紹了
唔推Bosch go2 用到二分六角柄唔好再磁吸式索頭 成日收死果下粒枇嘴就撞死係口螺絲到又好易跌

好似威威果啲推拉固定既索頭可以兼用普通雙頭批嘴 又或者worx wx242呢啲有細坑都好過冇 go2真係唔會再買
bosch 2go要改頭先可以卡實批嘴

家用無所謂啦甩甩裝裝都無咩問題
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞