[電鑽撚]討論電鑽知識、電鑽LIST、鑽窿收螺絲問題集中帖[2]

996 回覆
10 Like 2 Dislike
上淘寶買咗支電鑽用嚟喺牆上邊開窿,但發覺完全開唔到窿,想問呢啲情況係咪要用油壓鑽
首先要配返石屎鑽嘴先得
如果係結構石屎幫唔到幾多
影張相黎睇下
落重藥水果啲黑色石屎 震鑽都打唔入
最後用油壓轉搞掂了
差幾百 建唔建議買水貨
我全部都係水貨
Me too我隻牌子唔會有行

水貨要睇邊度,美國衝擊鑽只用到短六角尾睇你接唔接受到,同埋通常水貨對比行貨5-7折先化算
工業工具本來設計上都預左係惡劣環境使用真係好難壞
我地電燈佬壞得最多咪拎細油壓鑽硬屌28過牆窿,拎把大有5401不出三舊電就會嘔油成個波箱乾晒
其他都係日子摧殘用耐左先慢慢損耗。
把紅M個4分索頭散散地 有冇巴打有推薦
淘寶買個頭換
求其? 跟電枇果啲通常都扭得死 分開買驚好似啲cheap震鑽自鎖咁用多兩下一係就散一係就啜死除唔到
淘寶搵紅米或良明或AEG零件批拆個索頭黎用最穩陣,鎖索頭裡面個粒反牙鑼絲黎唔好拆錯方向同收個時打鑼絲膠就無問題
問左個FD 佢叫我搵RÖHM(幫麥太保波鼠代工)/雪和精工(幫日廠美廠代工) 原來仲有專門做索頭既廠
一定有啦精密車床都會用索頭
我以為車床配件係完全獨立既 又學到野
牧田DHR183抵唔抵玩
另外想問如果裝cctv例如海康大華依d通常用幾mm既鑽頭
無話抵唔抵玩係夠唔夠用,如果你成日天花釣幼絲桿油壓鑽越輕越好

同埋cctv好多種裝法唔知你用邊種,石屎兩口6-7mm咩都夠除非你枝cam好重
另外請教下開窿for cam用要買幾大既開窿頭
清你新手裝CCTV無老patpat教?

膠盒木板開25咩都夠過了
開窿for cam? 你要過咩? 一條lan線? 一個底mount裝cam?定係開個窿俾成支cam穿過去?
之前齋做setting個part
睇就睇得多 無自己鑽過
依家想自己出去接job做
25mm夠用? 如果用30mm留多d會唔會太大
多數都係lan線同佢個lan線防水殼
RJ45既話20mm鈴梳夠啦 防水殼就唔知幾大答你唔到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞