[電鑽撚]討論電鑽知識、電鑽LIST、鑽窿收螺絲問題集中帖[2]

996 回覆
10 Like 2 Dislike
近期想入手一枝 12V 輕盈
主要鑽木鑽鐵上螺絲,唔經常鑽磚,嘅衝擊鑽套裝
如果包埋鑽頭同批頭就更佳

暫時睇咗bosch GSB 185-Li
1300蚊有埋個盒,電,充電同一般鑽頭
想問下仲有冇其他更高CP嘅牌子型號
巴打你想要12V但比枝18V model出黎咁搞野既

12V鑽有衝擊功能得紅米有,水貨2枝批套裝價錢同BOSCH枝18V差不多,不過水貨充機要自己改220V或買過隻220V牛
喺喎
因為我見佢細又細枝過HP333 , 輕又輕身過HP333
所以我就以為佢喺12V

咁睇其實紅M枝12V衝擊鑽好似唔高CP
紅M係信仰多,過千蚊重用緊膠索頭我接受唔到
好多師父都話把鑽無野但個膠索頭收皮
嘩 日立支WH12DCA 12v打到170nm好似好堅咁
不過日立12v唔太多架餐
巴打我都睇緊呢部,想請教呢部鑽唔鑽到石屎
根據我追po得知
任何非油壓鑽都鑽唔到石屎
睇佢個系列黎緊爭唔爭氣
不過我地死人電燈佬一係就收膠器做下喉輕到12V都輕鬆完成 一係就做槽西大手斬鐵打吊碼12mm起跳 一係就打鑿藏喉 18都覺得有啲唔夠
一係就轉會玩佢個1836雙電壓系統
唔洗好似DeWalt 54咁大舊電

等左成個月終於到貨
唔係鑽唔到只係你又累佢又慘 油壓鑽30秒一個窿衝擊鑽可能要用10-20分鐘先做到
打坑要用40V以上先夠力,不過打得坑用220V好過啦起碼無限電源,40V打坑舊電都用唔到幾耐行孖電個重量同枝220V炮仔應該差不多
新野喎
amazon會出現
用完返唔到轉頭
鑽到個窿大哂都未夠深
地盤拖線好麻煩,同埋大手野都係掉返俾建築打都係去塞喉打個口咁算,所以不嬲都係拎把Hilti TE6。

但係Hikoki雙電壓可以用返18v既其他機,又唔似Dewelt一黎5s3p咁插落把18V都變負擔。
打坑要用40V以上先夠力,不過打得坑用220V好過啦起碼無限電源,40V打坑舊電都用唔到幾耐行孖電個重量同枝220V炮仔應該差不多
地盤拖線好麻煩,同埋大手野都係掉返俾建築打都係去塞喉打個口咁算,所以不嬲都係拎把Hilti TE6。

但係Hikoki雙電壓可以用返18v既其他機,又唔似Dewelt一黎5s3p咁插落把18V都變負擔。
想平平地買把黎鑽石屎牆(家用)
有無介紹
定用免釘膠就算
打算拎黎上架

搭電既話可以HR 1841 同1840比多左AVT減震技術
另外鴨街通常都平少少 應該唔洗980

紅M打手報到
上去hikoki研究過雙電壓,佢似係設計比用開18v再出舊電support 36v既機但舊電睇落都重重地

如果係咁會唔會紅米12/18v重好,紅米把18v三用錘M18 FHPX-0X0 出到5J都夠打坑,想再勁D有枝18v炮M18 FHM-0C0 出到11J, 12v又夠輕又可以共用充機 不過就算mikita而家都有18/40v充機

Hikoki香港好似無台灣咁多款揀
無換頭個D有線油壓鑽重平6舊幾水有部

Bosch/紅M/Hikoki都無咩所謂
嘩 18v都打到5J
如果紅米啲衝擊批生性用到日系既枇嘴晨早轉會了
不過睇真啲日立把DH36DPF裝埋電同吸塵器先4.7kg雖然得3.2J配埋吸塵配件埋單4千其實幾好。
紅米可能要等優惠套餐再散買吸塵器先值得入手
4.7kg對我黎講都重 部部油壓鑽一加吸塵機就重到hihi
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞