[電鑽撚]討論電鑽知識、電鑽LIST、鑽窿收螺絲問題集中帖[2]

996 回覆
10 Like 2 Dislike
想問下本身想買把衝擊鑽鑽下石屎牆,但po頭話唔建議買衝擊鑽,震鑽係咪12v就夠。

btw中意makita,純粹因為架仔牌子,有無型號推介,同埋想問下啲鑽咀是咪買機會跟
石屎牆就油壓鑽,唔好浪費時間手力
買充電定濕電要視乎你有幾常用?
通常跟機就冇鑽咀,要自己配
幾錢筆直
某魚係咪即係閑魚

同埋咩係六神合體

但上支那網買陣間嚿電爆炸無仇報喎

Amazon 同香港行貨起碼QC 好啲
咁公道講,係地盤見咁多大有電代用電都淨係聽過死電冇聽過爆炸
正常大廠18650/21700都有防爆既洩壓閥唔似鋰聚電池會大肚爆炸既
係丫就係閑魚唔想賣廣告嘛
六神合體即係工廠垃圾貨或合埋一舊既成品,工廠好多測試貨試完就掉,通常都整爛佢先掉出黎但有時整得唔夠爛可以修復,我都買過萬用寶同索頭批整返開心使用中 睇過賣家po圖評估過有機會修復而又bid到100蚊人仔內我會買黎試下整

當然無手藝就買成品閑魚睇過都唔太貴,當然去埋美國同香港格下價先決定買邊面
Dewalt走去用聚合物電,留明睇漲電
玩咁大? 我以為啲8/12Ah係21700堆出黎添
Dewalt最新個電series用鋰聚,拍埋片話爆炸力勁過21700,用耐左會唔會漲電就要時間證明
我見reddit鬼佬claim保養影幅相確保唔用得就會寄過部畀你 求其剪斷條電線 駁返佢又一條好漢
車仔電成日都漲,對鋰聚冇好感。
呢家21700都5Ah 自己整舊冇咁嬲
以前有啲開關插線耳 如果呢家都有直頭一抆就得
Dewalt最新個電series用鋰聚,拍埋片話爆炸力勁過21700,用耐左會唔會漲電就要時間證明
車仔電成日都漲,對鋰聚冇好感。
呢家21700都5Ah 自己整舊3s唔用鋰聚冇咁嬲
講真部機量產出黎唔值錢,鬼佬消費者成日告D公司都嬴所以D公司寧願賣貴D駁你claim一次半次都有賺

不過Hilti外國都要拎返去整無得就咁claim
鋰聚好處咪輕同大力,Dewalt駁你過保養先壞咪有賺
電都有保既咩 以為實話用家使用不當

有3年保,外國保養比香港鬆手好多因為通常廠直接做service,香港係19代理更係唔想你claim
油壓鑽係咪姐係鎚鑽?
1000-2000

搭電既話可以HR 1841 同1840比多左AVT減震技術
另外鴨街通常都平少少 應該唔洗980
係咪真係做到一塵不柒先
巴打整泥水定木工野?

基本上都係睇部吸塵機幾大容量同吸力,開料界木要用track saw先唔會飛到周圍都係,界牆鑽孔呢D要專用吸塵機因為普通機吸幾吸就塞過濾無效
自己搞個studio玩吓咋
即係木工野,斷估唔會泥水studio掛

手緊又想玩又要接近FESTOOL個種無塵一係紅米一係紅M,紅米無減價個價拍得住FESTOOL除非自己外國訂但220V吸塵機又一定要香港買,紅M算係人門最平個間

同埋出名牌子暫時得紅M有藍芽連動其他都係自己分開著機,最好去各大showroom玩下先決定買邊個牌子
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞