[電鑽撚]討論電鑽知識、電鑽LIST、鑽窿收螺絲問題集中帖[2]

996 回覆
10 Like 2 Dislike
油壓鑽+衝擊看門口
油壓鑽+衝擊看門口
巴打,想買把鋸開始吓木工diy ,第一把買乜好,miter saw會唔會係好選擇?
如果DIY用量唔多既兩隻蝦弓碼一條直料做師傅拎把風車鋸推左佢算 鋸床又大張新手用又危險
開板推埋隻手落去呢啲大家都預見到會避免既我都唔長氣

以前做裝修見過個鬥木仔唔知係個靠山釘唔直定釘唔穩 件料一推落去就夾碟炒左 成件料飛左起黎 仲整淆左部機

聽講呢家啲成品鋸床都有靠山唔直既問題

利伸:死人電燈佬用風車鋸開板
香港第一把買手鋸除非要開板 外國L就miter saw又得table saw又得,不過miter saw界直線準繩度無table saw咁高除非買行軌個種miter saw
其實我都開得唔多,好似直接叫出面開埋仲化算
量太小比尺寸木板舖算啦最多咪幾蚊一刀,除非你個熱誠大到KEEP住開板咁買電動工具就無問題
突然發現好似都係拎出去比人開算
有熱誠都冇咁多空間擺成品
Table saw太大
香港地DIY冇本錢擺

Btw,thank you
輕力一推
香港得積梳叫做比較常用,風車鋸同鋸床搵食先用到
巴打你用途係咩,衝擊批用黎打木頭同天花鑼絲多,衝擊鑽就用黎鑽野
其實都係鑽吓木同石膏板,見批好似都做到
就咁上網睇鑽同批,好似鑽可以鑽埋沙磚咁解,但我有油壓鑽都可以解決
收木同石膏板鑼絲定鑽木同石膏板?其實兩者都做到大家既野不過某D情況就會有分別

衝擊批都可以鑽沙磚不過要手動前後衝擊,用衝擊批鑽木同石膏板個批咀香港比較小同貴無夾頭鑽咁平

衝擊鑽都可以收鑼絲不過轉速唔夠,如果用自攻鑼絲攻鐵攻到手軟都未穿 同埋衝擊鑽鑽沙磚又嘈又慢用油壓鑽算啦
fb個架生group好毒 勁多紅米打手
雞仔鑽,應該鑽到手痛。
加埋鑽10個孔都無
係咪無乜所謂
可以試試
鑽1個已經會懷疑人生

唔想買咁貴去租把油壓鑽用啦
用紅米係live style係品味 但出面裝修佬通常hitil 紅M dewalt worx 大友勁小見人用紅米
咁大獲咩
見youtube 教好易咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞