[電鑽撚]討論電鑽知識、電鑽LIST、鑽窿收螺絲問題集中帖[2]

996 回覆
10 Like 2 Dislike
好,唔該
其實買咩牌都無所謂最緊要啱自己心水

不過開工真係好小見人用bosch 18v,剩係見過傢私佬用12v界機界板但界界下部機唔係好夠力
真 18v 差唔多價錢既makita Milwaukee DeWalt hikoki 都見過
想問下Milwaukee香港買邊度平,見佢隻m18 fuel 兩電一叉官網都要成四千蚊
我見既7成mikita 2成大友 1成hilti 其他牌子好小
香港買要用公司牌頭先有特殊優惠 街客要等舖頭優惠
前排官網1900三粒電送磨機
淨係數18-22v 7成大有 2成Makita 1成Hilti 咁滯
Milwaukee Dewalt hikoki都係近幾年見到一兩次only既程度 但起碼叫見過先
公司客就算之前賣曬好似重拎到優惠
大友平到hi唔怕比人偷個個地盤佬都用,裝修佬通常自己生意反而會用其他牌子
最衰我miss左
Btw 如果我黎緊想Diy玩木工,應該買邊支好?
夠大力同埋耐用就可以了
巴打你想買咩機同有無用緊咩架餐?
想買支電鑽,其他我打算買濕電,濕電我諗都係牧田
巴打睇你budget幾多,要平就大友 18v worx 12v 1000蚊內有交易,想用靚野又唔介意水貨可以考慮呢套直送香港
https://www.amazon.com/Milwaukee-Electric-Tools-2598-22-Hammer/dp/B077ZXR2GN/ref=sr_1_4_mod_primary_new?crid=17M82YFR6OL6R&keywords=milwaukee+tools+12v&qid=1659076125&sbo=RZvfv%2F%2FHxDF%2BO5021pAnSA%3D%3D&sprefix=milwaukee+tools12v%2Caps%2C277&sr=8-4

可能因為出Gen 3呢套Gen 2有特價,12v system milwaukee最齊,如果心思思想加架餐都有好多款簡

Dawalt 12v system起步唔係好耐得好小架餐,mikita 12v又係hea下hea下咁,雖然12v無18v咁好力但DIY一定夠用同12V system輕過18V system好多,用用下無線你唔會再想用有線
啱啱係街見到milwaukee佢做緊流動車promo ,m12 套餐$999,想問下佢呢個牌子好唔好用?
係咪風扇套餐? 風扇套餐舖頭都有

milwaukee 12V家用同小型工程唔介意慢小小都無大問題但地盤佬拎去駁命個d就要18v以上

暫時香港得之前$1999 18v 3電送磨機係最抵其他都係美國平過香港

呢set,但好似普通家居用又無需要多一把衝擊起子
香港網頁都無呢套野,睇歐洲spec有刷摩打黎 不過都抵玩過鴨記12v mikita同bosch套裝

衝擊批打鑼絲好有用,但當然要你粒鑼絲頂到咁大力如果唔係斷頭就HIHI
https://www.milwaukeetool.com.hk/m12-2-tool-combo-kit

應該係呢set 嚟

但請教下有刷同無刷有咩分別
有刷磨得耐個碳刷收皮就要換摩打(不過正常枝批打柴都未到摩打),同埋有刷食電過無刷

價錢差唔遠一定要無刷,反應力量都大好多
巴打,想問一問GSB 185係唔係會唔夠力鑽石屎牆?
不過紅米呢Set 999係抵嘅,本身有兩電一充
有刷會有火花 不過易修理
衝擊鑽設計係鑽沙磚輕磚紅磚個類牆鑽唔到石屎牆
鑽石屎其實係靠不停撞擊撞個圓洞出黎,衝擊鑽個撞擊力太細撞到天黑都未完
巴打以銀碼同行貨計就係,但比多3舊水成套變無刷同其中一粒升級做4A電咁你話邊個抵D
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞