[電鑽撚]討論電鑽知識、電鑽LIST、鑽窿收螺絲問題集中帖[2]

996 回覆
10 Like 2 Dislike
巴打打炮邊隻最好?有冇人用過新出worx WU359X?
唔係HILTI咩
我見枝WU359X講到17J咁勁 諗住問下有冇人用過
鴨記有六角尾鑽咀set鑽膠鑽木一定無問題

如果鑽野建議worx個枝因為個頭有自鎖鑽完抆出黎唔會甩鑽
打炮用返名廠野安全D,一係mikita一係hikoki既防震炮品質有保證 再有錢就上hilti無錢買淘寶東城用壞買過枝
買鑽咀係唔係去 對住西九龍中心個邊度買?

Worx 有自鎖 Bosch就咁壓落去就鎖野 好難揀
講開砲仔 我記得有一輪啲人吹kress果支 帳面26J唔洗1000打壞買過支 有冇師兄試過
對住西九龍中心個邊頭2個街口埋邊舖都有得賣,睇你要平定貴幾廿蚊SET,可以買多個六角轉夾頭仔方便你用極幼鑽咀

Bosch個壓落去用得1-2年會神神地由bosch go去到go2都有呢個問題,同埋跌得多又係會神神地

worx係值錢係個自鎖頭,如果唔係我推介你用大友好過
kress咪即係worx副牌,worx炮仔好似都唔過千
我都知 佢舊電通用綠worx
4舊水兩電一叉,粗用插果啲cheap工作燈都抵

係想知佢既26j係咪真係講咁好力啫

利伸:唔洗打坑
咁就唔知喇,不過26J咁大撞擊力打得耐手都斷通常打地先咁大J數
啱啱出去買咗枝wx242再聽埋巴打講買埋架仔出既夾頭,星期日放假可以試吓
平平地試玩下先
有用牧田18V架餐,想買把18V 油壓鑽喺屋企傍身,有冇咩推介?另外想買部差電4”磨機嚟DIY,牧田咁多款係唔係揀最平果款就得?
唔鑽大窿DHR171都夠 打下3分平爆m12都夠力再大用DHR242會好啲
磨機我都係用最平 夠用
想搵電動扳手整下電單車拆裝下螺絲

淘寶200$好似好兒戲,Bosch Gdx 18 如何?
油壓鑽DHR171都OK,如果想要再輕D紅M公佈左把新野遲D香港先有可以等多陣

磨機呢個時代最好揀手撳同有急停先夠安全除非你要係咁界或磨野或單手表演如果正常用DGA408Z啱曬要求,但如果要界牆裝電制就要5寸機了
睇你要拆裝幾大粒螺絲,如果細纙絲拎住咁大把手都軟最好一把索頭一把專打大纙絲

窮既用淘寶東城都唔錯,有錢用各大品牌睇你有幾多BUDGET先再介紹
價錢都Ok, Worx 係咪都大陸野?會唔會好D 定都係唔上唔落?

會開17 19 小機會22套筒
WORX係比間唔時用既用家真係常用最好揀紅M紅米Dewalt Hikoki個類名牌,bosch唔係唔好但香港維修唔掂

大部份名牌大陸都有生產線都無話係咪大陸野,不如你講下D纙絲原廠建議最大收幾多Nm咁會容易d搵,因為如果粒纙絲要精準都係要用磅尺收
收我都用磅尺架啦 主要開下大粒螺絲,自己Diy 整車,唔是做野用~
整車其實有D尷尬,因為如果打得甩大纙絲都要中型衝擊批,但枝BOSCH 得200Nm睇落又唔係真係好夠力去甩大纙絲12V出力都大過佢

理論上12V都夠力甩大纙絲不過要打耐小小,好處係比18V輕唔小壞處係無18V咁快,12V可以考慮紅米因為12V系列得紅米最齊款其次先係紅M

12V紅米
M12 FIWF12-0C
12V紅M
TW161DSAE

18V我都唔敢PO上黎因為最平係你個枝了 可以去深水埗大匠夫試下紅米12V同BOSCH 18V手感先,出開旺角就可以去上海街mikita專門店同紅米專門店試下 12v同18v既大細真係要拎上手先feel到個分別
想問下依個用唔用得過?係依方面真係零知識, 係英國諗住買黎裝下窗簾裝下床架咁
啱啱同你研究過原來英國買架餐都幾貴

同埋睇巴打你有幾多BUDGET,正常2電1充咁整野效率會高好多,如果2電1充買呢套就抵D因為有刷2電1充都要110英磅,比多13蚊電容量又大D又有無刷摩打

但如果你暫時係窮L手頭緊但又想要dewalt又唔介意1粒電可以用完慢慢等咁你個set ok既

再窮d black & decker都得因為都係Stanley 集團但睇過其他架餐好似雞雞地

其實歐洲地區最好用Bosch但英國脫歐而家買Bosch貴過歐洲買
麻煩曬巴打 我其實無話一定要dewalt依一個牌子嫁 我淨係睇價錢平啲所以先諗住買依套 都係諗住上黎睇下依個牌子會唔會好伏

我上Amazon 睇Bosch同makita 又貴幾多,見到啲平既又係大陸牌
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞