[電鑽撚]討論電鑽知識、電鑽LIST、鑽窿收螺絲問題集中帖[2]

996 回覆
10 Like 2 Dislike
睇緊紅m DHR171 + DHP483
呢兩支其實係咪都足夠一般家用
呢兩枝夠用有突

買埋其他周邊野例如吸塵機就可以得閒用下D電,電池放得耐唔用會死
平時紅m去開邊間買
想買套看門口,但完全新手
我睇makita, 如果想有持鑽下野,扭螺絲
係咪有個套裝係12V 同18V 衝擊電鑽+起子
12V 果套我問大約$1200-1300
18V 大約2500-2700

我睇過啲片都唔係好分得清電鑽,衝擊起子電鑽,起子機,衝擊起子。。。。
https://youtu.be/0DG2Yvdhl_Y?si=l3VbDGw73r803aK2
參考下,阿仔師呢條片我覺得算易明,
最慘係「電批」就係「電鑽」既分支 好多時大家都嗌到亂晒。

如果偶爾用無需要專門買一支收螺絲用既衝擊批(衝擊起子)
唔鑽石屎既一支12v電鑽可以解決大部分問題包括收螺絲同鑽下細窿
當然你真係好想一支鑽埋石屎直上18v衝擊鑽都唔係唔得
要買套裝我都會建議多功能既索頭批加一把錘鑽 好似呢套咁
https://makita.com.hk/zh-hant/products/detail/768/

又或者好似左邊兩set(僅舉例 紅米啲優優一時時
如果呢套呢,都應付到日常用途?
例如裝下電視櫃,茶几等等,同可能要裝窗廉

https://www.makita.com.hk/zh-hant/products/detail/766/

冋埋又洗唔洗買啲椎頭架?
以第一套工具黎講功能太單一唔太建議。
另外裝窗簾有機會要鑽牆,呢支批係完全鑽唔到牆
批嘴鑽嘴基本上有都係送一兩支跟機野,最後都係要再買
如果鑽磚牆係咪都應該夠?
單一係咪因為2支都係類似功能,大家可以互換only?
買枝油壓鑽同埋索頭電批
鑽磚牆最小要用DHP486Z呢種,衝擊批有分衝擊索頭同衝擊鑼絲批兩者撞擊方向唔同,衝擊索頭係前後撞擊而衝擊鑼絲批係左右撞擊,磚牆要前後撞擊撞碎D磚而鑼絲就要左右撞擊撞鬆或緊粒鑼絲
謝謝
咁佢DDF 同DHP 系列有咩分別?
DHP有衝擊可鑽牆
DDF冇
如果有錘鑽可以直接買少個功能平啲既DDF版
DH1826DA配BSL1850C 用25MM鑽嘴一舊電唔洗就屌穿200厚石屎 同搭電鑽一樣咁好feel
36V應該會更好FEEL
俾多小小上埋36v仲開心
1826淘寶淨機980兩電一叉先1650
3628淘寶同日馬差唔多 日馬淨鑽5萬羊兩電一叉8萬羊 唔係俾多少少咁簡單
Hikoki部分型號係淘寶係平到㩒住大有砌咁

請問香港邊到有得買呢款M6木工螺母(除咗現代)
上海街好似有

參考吓 可能家用只鑽幾個窿先會諗衝擊鑽
家用DIY 平時無用開, 用衝擊鑽應該更加難鑽
學師用過麥太保知衝擊鑽幾廢所以再冇買過冇用過
本以為過左咁多年點都會有啲進步 原來都仲係咁廢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞