[電鑽撚]討論電鑽知識、電鑽LIST、鑽窿收螺絲問題集中帖[2]

996 回覆
10 Like 2 Dislike
買支平平地既油壓鑽好過
差唔多價
雞仔鑽呢啲應該淘汰
沙磚輕磚牆雞仔鑽就得,石屎牆個窿超過3-4mm已經唔洗諗
電鑽想買把紅m dhr242 各位師兄有無其他好意見
嗰陣就係諗住買支雞仔鑽係主力牆鑽兩個窿掛窗簾
順面當睇門口
點知鑽到出煙都未鑽到
到最後都係要走去買油壓鑽
巴打邊度用多同埋係咪用開紅M?睇落力就夠既普通用一定無問題

不過如果整天花用呢把鑽到手軟,如果加塵盒又係鑽到手軟,唔洗鑽好大個窿同打牆買把輕手鑽會舒服好多
雞仔鑽得個轉速快但石屎要靠撞擊所以成日磨到燒鑽頭都未鑽到
買黎諗住開工用同埋看門口 平時用開大有,係幾輕身好用但係唔夠力,所以想睇下有無其他牌子,上網睇好似worx都唔錯?
worx重衰過大友 大友好似有枝大力版油壓鑽不過貴好多

不過轉系統成乍電同充機都要換唔平,巴打睇你取捨想轉系統定繼續用大友了,如果唔怕重用紅M 40V重大力
可以睇埋dewalt dch273
香港有冇得租借電批?
想鑽木板 得幾個窿咁
唔怕重我會用紅米 18v一個電壓搞掂晒
不如幾廿蚊買個手鑽

OR去五金舖幫襯順手問佢借電批
紅米 18v好癡線,D野大舊到好似人地40V
12V重量就似人地18V
係見台灣ikea有得借
想知香港有冇咁嘅野
打牆炮仔就有得租,電子野好小無條件咁借同埋電批仔租得平又為唔到本租得貴又無人租
但係佢有咁既力量唔係又大食又無力果啲垃圾 唔怕重係幾好既
想買把電鑽睇屋,砌下家私,呢款好唔好,同埋佢鑽唔鑽到牆?
BOSCH 博世 無碳刷衝擊電鑽 GSB 185-LI 單電套裝
有冇巴打用過Beiter 16V 衝擊批
係唔係無刷
想買一把看門口
但見咁平會唔會伏
[電鑽撚]討論電鑽知識、電鑽LIST、鑽窿收螺絲問題集中帖[2]
https://lih.kg/xtvNDtX
#677 回覆 - 分享自 LIHKG 討論區

睇呢位巴打介紹既
巴打介紹呢套太貴,$1000 左右budget
1k 唔好諗鑽牆
你講個款得單電, 同埋bosch 行貨維修好一般
搵返makita 好過
Makita 12V衝擊電鑽(HP333D)套裝(連74件配件)(快充/2.0Ah x2),
呢款有冇咩特別問題,唔該哂巴打
如果鑽牆平平地有乜推薦?

我都係家用。
之前鑽個牆架用支bosch衝擊鎚mode雞啄咁鑽
一個窿1357mm咁上 鑽到手抽筋先用4個字鑽一個 鑽到我懷疑人生
以前借過人用覺得孖批兩電一充先6舊水算係咁
不過睇落都只係入門款冇較力冇電量顯示 照計都係有刷 同埋手柄比較粗
要鑽石屎又有限筆直既話拎把插電會好啲
寧願雜廠錘鑽都唔好諗衝擊鑽 仲要係唔操勞得既12v怕你鑽到出煙都未鑽到一個窿
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞