UK 租樓買樓攻略 (1)

1001 回覆
114 Like 9 Dislike
一家三口, 兩公婆都係做開IT....
小朋友就到4歲...
1. 租: budget 700-1200 包車位 (應該租一年先考慮買)
2. prefer 地點: 其實都想就份工, IT工我見好似London/ Manchester/ Reading/ Leeds會易D搵
2. 需要2-3房
3. Apartment 都得 (買先買house)
4. 番工的話, 你可以承受既commute time 係幾長. (1.5 hr內最好..)
5. 需唔需要睇校區? 小學定中學? 小學為主...
6. 你會點排優先 (工作>治安>價錢>交通(會買車))

邊區好D....?
我睇完你講既野, 就好清楚你對ews1 既背境好清楚, 我唔會質疑你係呢方面既理解. 而我講既只係俾番parliament 講既野你聽. 我見到個方向佢地確實係咁行. 會enforce any height. 係唔係無聊個方向? UK 好多regulation 都好無聊, 但係結果我現時做緊既extension 要向呢d 無聊既政策妥協. 無計, 佢係咁set.

正如我初頭講, 我好清楚你知道成個 ews1 背境, 亦都知道應該點搵會無問題, 你亦肯定唔會係入黎問我邊區好既人, 因為你亦知好多我講過既野. 個問題係呢個post 既target audience, 你覺得佢地會唔會有你係呢方面既知識去揀? 個問題就係呢度.

對於未買屋既人, 佢地仲有得揀. 有 ews1 cert 既apartment 大量supply. 咁係咁既情況下, 點解唔叫人直接搵有cert 既, 煩少一樣? 我既出發點就係咁樣.
我其實開過好多呢d 我稱呼叫做 Utility post. 歡迎起底. 呢d post 即係深入咁講一個topic, 提供選項俾初學者, 提供意見. 好似一件工具咁好多人用得着. 個beauty of 呢d post, 就係我開左個頭, 過得半年我係可以唔洗理個post, 我只係負責到時到候開新post. 自然有好多真係0係個post 裡面得益過既人, 會番番個post 再幫下一個新手. 我好幾個post 都係咁樣運作.

咁所以, 我話你聽你我識晒成過英國, 我講都無人信啦. 我其實由一開始係上個post , 都講我係熟倫敦, 同一程度上既曼城. 因為曼城我直頭有親戚住個邊, 亦有朋友係個邊做帶樓agent.

關於你既index 問題. 對於真係睇定左要買邊區既人, 係幾揀1既情況個陣, 再深入d investigate 確實係無錯. 不過你望下呢個post 既問問題數量, 你都知我無可能每個index 都睇一次先去答人. 我既intention 只係比個大方向人去explore. make sense?

我希望係多d 識既人, 將你地識既info advise 俾其他人, 補完我唔熟既地區, 呢d utility post 既生態圈就會自己run.
lm
我明呀
好明顯知你既意圖係幫人
所以叫其他人
參考完你既資料
自己都要做功課
所以, 你有咩識既, 有人問到係你專長, 請盡量share . 感謝
難攪呀巴打, pet friendly 你實要落地搵. 你預左要不停email 同打電話先掂. 你最好預你頭2個月到london 個陣, 搵夠2個月以上既service apartment/airbnb 住. 好難搵pet friendly
我住bit 我係香港打左一個月電話先租到
barnet 無問題呀, barnet 同new barnet 一帶都正呀. 治安好, 揀啱區既仲有grammer school. 對落North Finchley 又多日本餐館/日式超市. 唯一係入城遠囉.
試下搵build to rent 既apartment
有規模嗰d
即係全個英國佢都好多盤
再直接去佢地既官網leave contact

呢類型既盤
主要既對象係professional or 讀緊PHD 既學生
多數包曬俬
provide better resident service
多數都肯同你whatsapp 傾
即係你可以喺香港同佢傾定先
落地直接去攞key
不過羊毛出自羊身上
租金會比一般既apartment 貴d
拿, 我同我老婆都係做IT 既. 我可以話你聽, IT 工最多一定係London. 你會唔會介意講你IT 邊個area?

不過, 你個budget 一定會用到top £1200 先會租到2房. 不過咁樣, london 既IT 工, 通常比其他地方個年薪高20% 以上. 因為你地2公婆都係做開IT, 雖然住london 個cost 大, 我個人意見仍然會話住london. Bite the bullet.

你第1個選項, 係Bexley 到welling 一帶. 我有鬼佬同事係住Bexley , 都係IT 白領黎架啦. 佢近期係番個度買地起屋. 地方肯定ok. 不過, 以你budget盤唔多, 你真係要吼住佢. 另外校網你budget 只容許你搵到good 既小學. Welling 個邊就如果你係Catholic 就有間outstanding 既小學. 我會先睇bexley as priority.

https://www.rightmove.co.uk/property-to-rent/map.html?locationIdentifier=POSTCODE%5E1460653&minBedrooms=2&maxPrice=1200&numberOfPropertiesPerPage=499&radius=3.0&propertyTypes=&viewType=MAP&mustHave=&dontShow=&furnishTypes=&keywords=

另一個地方, Watford. 遠d 架啦, 學校網好多d outstanding 小學係個區. 基於budget 唔多, 樓就可以揀既亦唔多, 不過最少會搵到.

https://www.rightmove.co.uk/property-to-rent/map.html?locationIdentifier=STATION%5E9680&minBedrooms=2&maxPrice=1200&numberOfPropertiesPerPage=499&radius=3.0&propertyTypes=&viewType=MAP&mustHave=&dontShow=&furnishTypes=&keywords=
關於london 既service apartment 短租, 上面小比卡巴講個d 唔知有無短租, 你可以再問下佢

https://lih.kg/xetvPeX

我自己個陣係經booking.com 搵service apartment, 住左一個月. 聲稱service apartment , 其實都係一星期黎幫你執一次屋同倒一次垃圾. monday to friday only 仲要.

我個陣租1 bedroom apartment, 係canary wharf 附近, 係£2k 到一個月, 而家真係唔知價. 你去booking.com filter 有kitchen 既去搵.
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞