UK 租樓買樓攻略 (1)

1001 回覆
114 Like 9 Dislike
有錢既住 Redland, Clifton, Henleaze 嗰頭,多 independent school 同 有 outstanding 中學

Budget 相對少啲就 Bradley Stoke, Emersons Green 附近比較熱門,新市鎮、多新屋、有Good既中學
想問下我同我細佬兩個人可唔可以係london淨係租一房單位
抑或一定要兩房?
咁張野要唔要比財務文件先申請到?
living room 都係room
記憶中係填好多資料 包括收入 但冇比過咩文件
佢地應該係用你個名去做soft credit check
leasehold 既house 買唔買得過
除左年期仲有咩要注意
最近改左6月30後買唔洗比ground rent係點計法?
依家make offer都仲要比? 要6月30號後先make offer定點
係填基本入息,手上現錢,同可以用幾多錢做首期呢堆野,跟住佢會俾agreement in principle 你,前提係你填嘅經濟狀況正確。

你拎住呢張紙睇樓,到落offer之後,你就要俾所有statement, payslip證明你之前冇講大話

若略程序就係咁上下,歡迎指正
呢張紙可以重覆用?
400 budget 3 房 redland 得唔得
可以,冇講定話係邊一間樓先用得
好似有homebuyers insurance cover倒某啲costs
可以google 吓
如果律師有得幫手買就最好,冇既話 (有啲 firm 唔會offer) 就 google,自己留意 policy wording 啦
wa4 WA5, 現時有機會有4房. 不過再過一排就難講.
無分別, 全部最多都係4.5倍
完全唔識scotland, so far 我都未見到有experience 既巴打入黎幫手答個邊area 既問題.
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞