UK 租樓買樓攻略 (1)

1001 回覆
114 Like 9 Dislike
有細路租都絕對唔建議apartment
非常感謝你既建議!!!
我地一個做開Project Manager, 一個做開system analyst (M$ Dynmaics product)... 其實真係應該睇下邊個搵到工就其中一個工作, 另一個湊仔....
但真係唔知夠唔夠生活... 但點都要頂硬上!!
Bexley, Welling, Watford 真係完全未睇過, 宜家開始留意住先!!
巴打, 多d 入呢個post 幫手覆, 感謝

優質回覆
跟據現時行情, 你入得番本行的話, PM 係 60-70K 年薪, 睇咩industry, banking up to £130k and up. 我老婆都係 SA, 行情 50-70k 年薪又係睇咩industry. 你地2個都搵都工的話, 你其實可以搵nanny 湊住, 放工接. 我好多同事都係咁. 你預nanny 一個月 £2k 到. 你地2個份人工夠咁樣做.
呢個係個人需求.

new build 特點
- 好靚仔, 乜都齊晒所有野唔洗攪
- 一條龍, 你唔洗煩搵conveyancer, 頂多搵專睇新樓既Snagging surveyor 睇下有無咩要執
- 通常係一個社區自成一角, 唔會有雜人入左黎
- 因為新區, 配套有機會唔齊, 學校好多時都係新既, 唔知好壞
- new build 會有一部份會畫比affordable housing. 而呢個再細分affordable social 同affordable market , 簡單講係某一部份單位租俾council, council 再租俾公屋人住. 詳情呢度 https://urbanistarchitecture.co.uk/what-is-affordable-housing-and-why-is-it-so-important-to-london/

- 因為自成一角, 通常無車係好難去到其他地方. 通常new build 地方並唔色合唔楂車既人.
- 同香港一樣, new build 樓底低, 房會偏細, 廳會偏細.
- 睇發展商同睇運氣, 收新樓執漏, 可以係一件極度痛苦同慢長既事.
其實, UK 大部份大城市, 個個都差唔多樣. 每個細區有條high street, 市中心就密集好多, 多d high rise, 多d 商廈. 係london 就有好完整既地鐵, 係完全唔洗楂車都生活到 (given 你有錢住係西邊或北邊)

所以, 係睇你點define "勁鄉下". london 內, 好似我好鍾意既woodford, 個度30min 火車入city. 個度住既環境似新界d 村屋咁

high street 就條條都係咁樣不論邊度. 係似香港既錦田, 2邊有d 細shop 咁. 成個UK 都係咁架啦.

所以如果你要太古城feel 個隻style 既話, 我估你要搵個d 地方係近市中心既high rise apartment. London 代表有Stratford. 好似呢d 咁既apartment

不過, 通常呢d 地方因為近大型shopping mall, 治安會差d. 而Stratford 過一條天橋既地方, 係好似由太古城入左深水埗咁. 成個UK 都係咁d 設計, 一邊可以好靚, 過條街入左東莞.

所以, 我個人會簡好似woodford 個d suburb 地方, 安安靜靜.
一條友我差唔多全部建議住西邊Ealing, 因為個邊交通太方便, 唔洗車都無問題. 30min 內入到city of london. 中產區. 唔好近Acton 個邊就ok

https://www.rightmove.co.uk/property-to-rent/map.html?locationIdentifier=STATION%5E3023&maxPrice=1500&numberOfPropertiesPerPage=499&radius=1.0&propertyTypes=&viewType=MAP&mustHave=&dontShow=houseShare%2Cretirement%2Cstudent&furnishTypes=&keywords=
驚你有出錯
小學3歲之後嘅1月要派位啦 同香港唔同
感謝巴打
另外想再問下巴打會建議睇build to rent嘅apartment 定上Rightmove 搵apartment
因為我見有啲build to rent會包埋bills
我真係唔熟build to rent 點運作, 我諗要搵有識之士幫手答你呢個問題.
唔緊要,Thanks巴打
Build to rent 個租務流程 同 一般 letting 冇乜太大分別既,不過專做 build to rent 既公司通常做野都係刻板啲,基本上冇乜 negotiation 可言,有啲野租客就係只能跟佢嗰套做野方式。

我自己覺得build to rent最大好處係唔使擔心業主無啦啦話要收返層樓嚟住,有agent管理,一般都唔使擔心report維修嗰啲搵唔到人。雖然build to rent 啲agent服務水平一般都係普通或以下,唔似少部分agent /業主會肯俾心機湊租客。

至於搵「主流」租盤,你要面對既就係人既問題。好彩遇著負責任好業主、好agent,咁當然萬事大吉。但唔好彩遇著啲19業主自己做租務管理,鍾意扮收唔到通知間屋出問題、通知完又唔記得、約好時間又玩失蹤、小學生手工DIY維修、做啲度縮工程,做完等於冇做....真係會嘔血。
補充多少少,Build to rent 嗰啲基本上唔係好興揀租客的,佢地set好基本要求,你符合條件,可以快入住 / 起租的話,咁基本上就可以俾你去馬。

但要留意一樣野,有部分 build to rent 廣告好鍾意放非實境相,同埋有啲喺廣告mark個租金係有資助既租金,例如 London Living Rent,實際上個租金冇咁低的
請問一般隔山租屋, 香港邊度可以搵到呢d sourcing agent ?
想問下大家有冇收樓程序懶人包
Agent lawyer 收鎖匙個步驟 幾時先release payement有冇人有經驗
因為而家一切都remote緊 所以聽完都一頭煙
St Albans, Hatfield, Watford 呢啲London 近郊揀落腳租樓先,ok唔ok?
無細路,80後兩公婆?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞