UK 租樓買樓攻略 (1)

1001 回覆
114 Like 9 Dislike
英國租樓租客本身係唔洗俾佣既
正常香港人過去一般黎講係先租b and b
之後自己睇樓就得
完全唔洗咩Sourcing agent
https://youtube.com/c/EnesYilmazer

超級富豪搵就要佢哋

咪就係得2間...
唔好意思冇追開樓主
想問如果開銀行戶口大家有冇suggest邊間?
仲會喺香港半年至一年,想開定開始轉移d港幣入去

呢個係利物浦嘅Lexington
管理上似乎都有啲問題
所以我諗你budget 鬆動嘅話都係過到去視察吓環境複唔複雜
多謝巴打嘅意見
我就點都會落場睇過先租㗎喇
係想問定呢類盤會唔會有啲common伏位好易被overlook
因為有啲睇落真係好到有啲難以置信
首先人地已經寫明係 for illustration purpose only。你想知實際係點,咪book次睇樓望下
但我都係覺得無咁大隻蛤乸隨街跳
如果只係貴普通租盤一成應該都有啲伏
London 啲build to rent 我都望過,但方便同好啲嘅區都要每月£2500 以上
請問樓主 90中後窮撚一個
而家係london settle左 有工返
買屋target最低入場要儲幾多錢呢請問
say target watford/st albans 2 bedroom
其實係睇年薪借到幾多,total減mortgage就係首期

如果你係help to buy 5% deposit,政府會另外做擔保人借多45%(大約呢個數)俾你,咁你買到嘅機會會大好多。 不過新樓溢價高,二手賣出去唔知幾時回本。

lets say 你年薪7萬,銀行大約借到30萬(年薪4.5倍)俾你。 如果睇中呢啲

https://www.rightmove.co.uk/properties/96637039#/?channel=RES_BUY

你就要15萬做首期,未計律師,survey錢
help to buy做唔做得過 好唔好入左場先
要睇地段同發展商

有啲new build位處嘅地點超閪,例如mill hill east ,仲有堆new build係賣樓花但原來係高速公路隔離
睇完哩個po,new build整體觀感睇黎都幾令人卻步
租屋除咗rightmove 仲有無其他?
你想感覺良好啲可以睇啲YouTuber
有車位 + 高速公路旁邊係 for 有車人仕多
好似包上網 冇話包水電啵
- Free superfast wifi
- Utilities all set up and ready to go. You get one monthly bill, easy

下面個句我無理解錯係包水電之類嘅雜費?
要睇下點解個度有間new build.
One monthly bill喎
只係Set up好哂唔洗你水電gas council tax分開自己搞
但會有monthly bill計好比你
個到加埋都應該成£2xx
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞