UK 租樓買樓攻略 (1)

1001 回覆
114 Like 9 Dislike
我住火車站對面果堆apartment,行過去鎮中心買野都係5-10分鐘,好方便

藍領工應該算易搵,去bluewater中途有幾個大倉,包括埋amazon尼d大倉,超市尼邊有幾間大超市,經過見到都請緊人,仲有就係貨車司機又係成日見到請,另外坐火車好快可以到woolwich/erith/belvedere,聽聞果邊多工廠,不過你都係search下先

總括黎講我係幾鐘意尼度,環境清靜,d人又幾nice,除左番工之外,因為我番office工,要入london zone3,dartford又唔包係zone 6內,車費就要精打細算下
其實我答上面d 人個陣, 我係有掃埋呢個website 睇紅綠區

https://www.plumplot.co.uk/Manchester-violent-crime-statistics.html
有無website 提供? 我望望
low-rise 既冇咩影響
得個一兩層正常都冇人理EWS1
香港層樓係你個名就唔算
想問下各位對啲built to rent apartments有咩睇法?
想問下各位對啲built to rent apartments有咩睇法?
想問下返工近East London, 點睇Woodford / South woodford?
睇過好似治安幾好, 小學有outstanding, 近South Woodford站有堆超市
好驚走漏眼... 所以問一問意見
想問下9成按揭係咪一定要住夠2年先做到?
多謝分享
咁同我去嗰陣個印象差唔多喎
真心唔熟.......我唔識.
係, 如果你睇既地方, 係癡住high street 個d 既話, 會被拉高左. 我自己會齋睇住個個area, 扣減番high street 個d crime rate 既數. 當然會睇係邊類型案件多, violent crime 同 anti-social behavior 已經好唔同.

streetcheck.co.uk 人口結構主要睇幾樣野

1. 乜野人種多. 唔係話齋白人區就好. 你講得無錯. 不過如果黑人個比例係明顯地高於白人的話, 咁個區一定有d 古怪.

2. 睇有幾多council house 係個個area 係睇較低下層既人數. 唔係話低下層既人數就仆街, 不過數據係多低下層人數既地方, 通常罪案率會多過一區全部係住白領.

3. 睇學歷人口. 個區多大學畢業既人既話, 正路亦都係好d 治安, 都係常理.

4. 最後係睇crime rate, 呢個大家都知點解要查.

你住係香港係好難明白點解要咁check 法, 因為香港其實深水埗同太古城, 你行係條街其實你唔會覺治安好大差別. 但係英國一區差既, 真係多d 俾人用刀仔桶既案件. 多d 童黨聚集 . 又可以個區, 你見到9個黑人先見到一個白人咁. 個落差可以好大. 香港你就算係深水埗聲稱最窮既地方, 你唔會見到全條街都係南亞人咁. 係UK 係可以見到咁既癡線比例. (eg. Peckham)
我直頭有去睇過樓個頭. South woodford 係高woodford 一個grade 既. 係好ok 既地方. 唯一問題我去睇個間, d 街道好窄, 拍車拍晒2邊, 我覺得出車麻煩.
佢地講既9成按揭, 其實最多都只會借到你人工既4.5倍. 即係你層野好平啦, 咪做到9成 (因為低於你年薪既4.5倍)
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞