UK 租樓買樓攻略 (1)

1001 回覆
114 Like 9 Dislike
借唔借俾你仲關乎你消費習慣
佢睇到你盤數
發現你月光族的話
係唔會借俾你
呢個係做按揭姐
Cash buy買new build真係不了
請教一下
買舊樓用help to buy scheme (mortgage guarantee)借95%
銀行會唔會都係睇年薪決定借幾多
定係年薪£25,000都借到£200,000 mortgage
供得起但係怕銀行唔會借咁多
一樣睇年薪決定
佢只係多左個plan做95%mortgage, 利息重高好多
如果你喺 rightmove 搵到啲屋係purple brick 的話,你可以上網約睇屋,你要有英國電話等佢 text 你,你可以 call 或 text 個agent 同佢講要 what’s app video call 睇屋。
我用咁嘅方法睇咗幾間,offering 同confirmation 全程網上做哂。可以同業主 用 purple brick 嘅message 溝通。
我都係咁買咗。
south woodford 白人退休區,治安唔差
想請教巴打意見

1. 租房budget :希望可以1300英鎊/一個月
2. prefer 地點:東南部(我濕疹底,所以天氣不能過濕同過乾
2. 你需要幾間房:兩間(兩個女人一齊住)
3. 你要 apartment (leasehold) 定 house (freehold)
4. 番工的話, 你可以承受既commute time 係幾長. 0.5hr , 1hr, 1.5hr? 希望可以1hr
5. 需唔需要睇校區? 小學定中學? 唔駛
6. 你會點排優先 (價錢, 校區, 治安, 交通)
天氣>價錢>治安>交通

我朋友希望係想住次於倫敦既城市,可以區內揸車返工(但佢未有車牌,應該去到先學)但對我黎講天氣係首選,聽講東南部最好,但我朋友唔想住倫敦,諗左好耐都搞唔惦邊個城市好

唔該定巴打先
上面覆錯上一個人quote 左你, 我再望望先
唔該哂你啊巴打
英國買樓真係睇運,第一間no chain 既等左幾個月被放飛機,第二間有chain 反而三個月成交左
Rightmove見到好多自己一間獨立既new build,果D係私人重建定咩嚟?
1. 發展商demo 樓貨尾 (你見到賣個層, 同癡住格離d 屋全部一撚樣樣既d, 9成係呢d)
2. 投資者自建 (真係個區零零捨捨一間新屋, 癡住既全部舊屋黎)
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞