UK 租樓買樓攻略 (1)

1001 回覆
114 Like 9 Dislike
想請教下大家如果買第一間會花錢落去靚裝(甚至拆牆改間隔)等自己住好啲 定會係普普通通沿用上手裝修住住先?
裝修個錢就fix咁滯,花落間貴屋度感覺好似好過花落間平屋度
陣間裝修個錢仲貴過間屋

所以我會睇屋價黎整
呢度有個calculator

https://www.foxtons.co.uk/buy/helptobuy

我輸入£50000 年薪, 得到下面既數

跟住再跟據呢個result, 佢會display 有咩俾你買到, 其中一間係咁既, 係Croydon.

https://www.foxtons.co.uk/properties-for-sale/cr0/nwhm4622905

我諗佢個ground rent 同service charges, 仲有個council tax 你要計埋係你每個月既費用裡面. 個service charges 同council tax 會係一個開支黎既.

我現時間屋做緊裝修, 拆牆改間隔, 拆chimney breast, 起kitchen extension. 屋頂鋪過insulation, 地底又舖過insulation, 全屋拉過晒電線. 地板全換, 全屋產底再油油. 你可以幻想到, 係接近成間扑曬咁制. 不過, 好似上面阻貓住哂巴打講, 你係要睇住你樓價黎做裝修. 你唔會買層250k 既屋, 走去用100k 黎裝修. 正常係10-20% 到你既屋價. 不過通常會洗係一d 會令間屋增值既野, 比如改善EPC rating, 做 extension, 番新kitchen 做open kitchen, 任何節能既改動咁.
唔該晒! 問多樣得嘛?

1. 租房或買屋既 budget : ~400,000
2. prefer 地點 (London, 最好西南/東南)
2. 你需要幾間房 : 1房
3. 要 apartment (leasehold)
4. 番工的話, 你可以承受既commute time 係幾長. 1.0hr 返Croydon
5. 需唔需要睇校區? 小學定中學? 唔洗
6. 你會點排優先 (價錢, 校區, 治安, 交通) 治安>交通>££

多謝巴打回應 因為都諗緊儲大筆錢買間真係心儀嘅 定係而家開始睇樓 以後有錢再樓換樓 不過聽人話買樓容易放樓難 其實係咪真?如果以倫敦外圍或者Manchester 果啲為例嘅話
Help to buy 定等0 ground rent 抵啲?
help to buy 仲有3個幾月就完.

0 ground rent for 2023年既new build, 係講緊2023 年4月.....最早. 你唔知佢幾時會真係執行.
想問ground rent 個升幅係點
見你之前個example 係150 half year
可以好大差別. 間間收費唔同, 升幅唔同, 裡面既terms 又可以完全唔同. 你一定要問.

有d 好合理, 有d 上新聞既£8000 一年.

https://www.theguardian.com/money/2016/nov/05/ground-rent-scandal-engulfing-new-home-buyers-leasehold
1. 買屋既 budget ( $300,000-350,000 左右)
2. Prefer 地點 (Derby, Telford, Leicester)
2. 你需要幾間房 ( 四房)
3. freehold
4. 番工的話, 你可以承受既commute time 係幾長.L (暫時唔考慮返工住)
5. 需唔需要睇校區? (唔需要,冇小朋友)
6. 你會點排優先 (價錢 〉治安〉環境〉交通)

另外想問有冇邊區 樓價唔太貴 唔好太北 既推薦?
0 ground rent 係咪已經firm 左 等幾時實行?
係firm 左既, 不過一定要佢執行左之後賣既leasehold 先計. 你法例前買係唔會計係裡面.
師兄有冇 help to buy 流程
Same here…case 同你差唔多
我估你呢個budget, 你講個3個地方都買唔到4房.

你可能會搵到呢d 地方既外圍

Derby 外圍
https://www.rightmove.co.uk/property-for-sale/map.html?locationIdentifier=POSTCODE%5E1055722&minBedrooms=4&maxPrice=350000&numberOfPropertiesPerPage=499&radius=0.5&propertyTypes=detached%2Cflat%2Csemi-detached%2Cterraced&secondaryDisplayPropertyType=housesandflats&viewType=MAP&mustHave=&dontShow=&furnishTypes=&keywords=

Telford 外圍
https://www.rightmove.co.uk/property-for-sale/map.html?locationIdentifier=POSTCODE%5E861912&minBedrooms=4&maxPrice=350000&numberOfPropertiesPerPage=499&radius=0.5&propertyTypes=detached%2Cflat%2Csemi-detached%2Cterraced&secondaryDisplayPropertyType=housesandflats&viewType=MAP&mustHave=&dontShow=&furnishTypes=&keywords=

Leicester 外圍
https://www.rightmove.co.uk/property-for-sale/map.html?locationIdentifier=REGION%5E23910&minBedrooms=4&maxPrice=350000&numberOfPropertiesPerPage=499&propertyTypes=detached%2Cflat%2Csemi-detached%2Cterraced&secondaryDisplayPropertyType=housesandflats&viewType=MAP&mustHave=&dontShow=&furnishTypes=&keywords=

你問我, 你一定要4房的話, 上面3個都唔係好既選擇. 我唔知你幾時會再考慮番工, 不過你唔係退休的話, 上面3個地方我諗你唔會搵到野做.

你其實可以考慮Leigh. 你只要唔係癡住個high street 的話, 治安好正常. 係曼城, 而最少係一個大城市內.

https://www.rightmove.co.uk/property-for-sale/map.html?locationIdentifier=REGION%5E790&minBedrooms=4&maxPrice=350000&numberOfPropertiesPerPage=499&propertyTypes=detached%2Cflat%2Csemi-detached%2Cterraced&secondaryDisplayPropertyType=housesandflats&viewType=MAP&mustHave=&dontShow=&furnishTypes=&keywords=
無, 我諗你要搵到一個玩過help to buy 既先會答到你.
有冇得比錢agent 搞掂哂律師 surveyor啲麻煩野
有得俾錢agent 攪, 不過現時真係做到你要既野既agent, 同垃圾既比例係 1:100. 你搵到呢d 真係做到野既agent , 個難度高過自己攪.

個問題已經唔係agent 攪唔攪到. 個問題係你點樣係100個垃圾裡面, 識搵到個1個好既agent 出黎.
Btw
Help to buy leasehold property 嘅ground rent 好似政府規定一定係零 (peppercorn)
但lease length唔同發展商唔同
見過125 /250年
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞