UK 租樓買樓攻略 (1)

1001 回覆
114 Like 9 Dislike
呢個人工唔好住個d 地方, 你一定蝕. 上面east acton 應該會較合適.
明白,謝謝。
我睇到啲運輸公司話可以將家當hold 起佢嘅倉,咁到我搵到一個長租的地方再叫佢ship 過黎。 呢個係唔係其中一個方法?
st albans 好靚
答返自己,原來出租利息會貴D,咁即係買果陣自住,之後想轉出租都唔得喇,都要重新同銀行做過哂按揭先得喇,係咪?
係,呢樣你問返運輸公司會清楚啲
英國可唔可以將已經full pay嘅屋,因為有工作有收入按番俾佢 套番啲錢出嚟
我唔係質疑你,你嗰資訊係有用嘅。

我知你講嗰野係同區係有,不過佢哋唔係太近。你嗰postcode係有2嗰outstanding學校,但有再好啲嘅中小學,所以如果真係揀校網會有其他選擇。不過就唔可以同一嗰postcode有晒。同埋就算真係住你講嗰postcode。搭northorn line都係遠。

我只想講如果我唔知,只係睇字面,我會以為可以搬到去嗰度就搞掂晒。但住落就知唔係咁,會有落差好,所以先講出嚟。
間屋 mortgageable 咪可以
寬鬆啲既 lender,問佢拎 consent to let 就可以;嚴謹啲既要轉按。HTB 之類唔可以出租
全世界買 new build 都係咁,香港買新樓,搵人做 snagging,一樣唔少係痴到全屋貼紙。

然後發展商啲裝修佬求其搣走啲貼紙,做咗啲容易處理既就交貨,非常 common
我同意呀, 不過確實好多香港人覺得, 買新樓係無野攪, 俾完錢, 攞個行李就住得入去咁.
新手冇經驗啫
喂巴打, 你多d 入黎答中部d 問題, 你係個邊既問題熟過我, 你係個d post 回覆非常有用, 我自己都有野袋落袋.
太多字,唔係個個 post 有心機睇
Zero 癲咗啲,剛剛有個朋友入咗架新1.5civic
Finchley係幾好住,係多啲猶太人(始終猶太人區)同埋佢哋都有啲麻煩嘢。屋就冇咩detached同new build揀,除非去到2千幾萬嗰啲豪宅,不過都唔多選擇(猶太人真係好有錢),通常都係semi-detached/terraced。同埋真係越來越多香港人

UK住就真係要睇自己要咩,好難好似香港咁想咩都有齊晒重要係附近。最好真係租住先,慢慢睇慢慢揀自己想要嘅。唔係之後換就麻煩,除非大把錢或咁啱可以唔洗chain。
知道,大感謝
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞