UK 租樓買樓攻略 (1)

1001 回覆
114 Like 9 Dislike
好校區爆到七彩
你住到都入唔到啦
欣賞你出發點係想幫人,我亦唔係有心針對你

但如果抱住一個知其然而不知其所以然既態度,過度恐懼同規避風險,我相信絕對唔係一件好事

英國係有好多樓盤,但同時買樓競爭大,尤其係某啲熱門區。所有 house / apartment 都必然有各自既優點 同 缺點,如果單憑一兩個因素就作出決定,會唔會過於片面?

Building Regulations 基本上經常變,你可以諗諗以下問題

- 2016年時改 regulations,electrical consumer unit要用non combustible material等符合最新規定,咁係咪睇樓時,見到間裝修、結構、地點完全冇問題既樓,但就因為個 consumer unit 係膠殼就唔買?

- 如果有人有需要喺Sutton買樓,預算得 £250,000 左右,基本上得以下呢類選擇。假設以下呢間業權、結構、防火、維修、按揭都冇問題,低 Service Charge,但冇 EWS1 (基本上我肯定呢類樓唔會有),咁係咪又要放棄?

如果係咁,你係咪即係叫嗰個人放棄喺 Sutton 買樓?
https://www.rightmove.co.uk/properties/122353898

- 如果政府立例方向真係連嗰啲2層brick built 無cladding maisonette 都要有 EWS1,咁基本上排屋都好應該立例需要有 EWS1,因為佢地外牆構造一樣,大家都係 cavity wall construction,憑咩排屋可以豁免?
點睇直接屌new build
咁你都有你既道理.

咁啦, 以後有人問起有關 ews1 既問題, 係留番俾買家自己搵答案. 我既回覆會如下
------------------------
跟據現時法例, EWS1 cert 係某d 高度既flat 係必須要有. 有d flat 就有豁免. 因為睇forum , 不論是否跟佢現時高度, 有d 無問題, 有d 又有.

詳情呢度 https://www.mumsnet.com/talk/property/4069214-EWS1-cladding-form-stress .

我因為無相關知識, 所以唔知點樣係咩時候無 ews1 cert 有問題, 幾時就無. 請買之前先向 conveyancer 問清楚有關法例問題.
---------------------------
最簡單既教學, 點check 治安同校區

1. 首先係google map, copy and paste 你個間屋個地址係個度, 你會搵到個postcode. 唔見有既就求奇係附近一間屋篤落去, 搵附近既屋既postcode. 用你個example 就係 B29 7RZ

2. 跟住係 streetcheck.co.uk 輸入個post code B29 7RZ. 係crime tab 篤入去, 揀早3個月既stat, 你會見到成360幾宗案 (average 黎講最好少過100單), 而佔大部分係 Violent crime. 你呢間即係可以skip

3. 係streetcheck 裡面, 仲有好幾個tab 講下人種下, 學歷呀個d, 都可以留意下.

4. 最後係https://www.locrating.com/ 輸入同一個post code, 你會見到個區有咩學校係祿色既, 綠色係代表outstanding. 當然你要filter 小學定中學. 而你篤落間學校, 佢會有個圈, 個圈就係個catchment area, 代表個個圈裡面住既屋, 先有機會入到個間學校. 不過正如上面既人講, 你係個圈內唔代表你會入到間學校. 好多插班生要成功入到, 係講緊個間學校既1 mile 內先有機會. 而locrating 係要課金先會見到間學校有幾多人oversubscribe , 咁先知你有幾大機會. 你真係要幫細路搵學校的話, 你差唔多係一定要課金先會有用個website.
lm
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞