UK 租樓買樓攻略 (1)

1001 回覆
114 Like 9 Dislike
Agent? Lawyer? 你指買樓 conveyancer?

收樓咪律師一通知已成交,你親自 / 派人去某處攞鎖匙 (多數係agent office,最好帶埋 photo ID),然後去個單位睇下係咪如合約所講 vacant possession (連租約買的話,唔好笠亂入去),抄水電煤錶囉,會有咩特別程序?
應該係叫Solicitors
咁個step係咪
1. 我係過左數俾律師先
2.律師hold住payment
3. 派人去某處攞鎖匙
4. 去個單位睇下檢查返電器個d
5. 確認無問題我地就confirm律師可以release payment

咁樣?
巴打覆得好詳盡順手問下

1. 租房或買屋既 budget
400萬hkd內

2. prefer 地點 (London, Manchester, Birmingham...etc)

都可 方便返工就得

2. 你需要幾間房
3-4 detached house

3. 你要 apartment (leasehold) 定 house (freehold)
freehold detached

4. 番工的話, 你可以承受既commute time 係幾長. 0.5hr , 1hr, 1.5hr

一小時內

5. 需唔需要睇校區? 小學定中學?

不用

6. 你會點排優先 (價錢, 校區, 治安, 交通)

返工方便就業機會多 其次治安

謝謝
NEVER 隔山買牛。
Never say never。隔山買牛只不過風險高,你要承受相對高的不確定性,但唔代表唔應該做。始終唔同人有唔同嘅處境。
但好多人心態只係唔想租樓
純用香個套思維套落英國
咁係呀。如果只係唔想租樓冇諗清楚其他風險,就好容易中招。

不過如果你做曬due diligence,清楚了解大部份風險,隔山買牛都唔係錯誤決定。

希望有留意依個post 嘅人要理解依到嘅師兄只係幫你關左個頭,最終決定租邊買邊係要靠你自己。
唔止
Lease hold free hold 已經差好遠
嚟緊10月11月會自己一個過嚟

1. 租房或買屋既 budget
(500-650)

2. prefer 地點 (London, Manchester, Birmingham...etc)
(Manchester or Birmingham)

3. 你要 apartment (leasehold) 定 house (freehold)
(Apartment or studio)

4. 番工的話, 你可以承受既commute time 係幾長. 0.5hr , 1hr, 1.5hr?
(應該會買㗎平二手車做腳車 0.5-1都應該ok)

5. 需唔需要睇校區? 小學定中學?
(No)

6. 你會點排優先 (價錢, 校區, 治安, 交通)
(治安>價錢)

麻煩晒
想問吓exchange同complete中間嘅時間,有冇嘢要買同check?
咁其實搵build to rent係咪同普通租盤一樣都係做咗viewing 先再做決定會好啲
仲有巴打講嘅有資助嘅租金係咪基本上大部都有,要到簽tenancy agreement果陣先知實收幾多
同埋租build to rent係咪都要做credit check?
上手租客 check out 後,個agent應該會拍片的,所以有機會可以 video viewing 咗先,當然啲片都唔會拍得好仔細。咁永遠都係自己睇咗先做決定會好啲架啦,只不過係你夠唔夠快同人爭啫,我自己眼見就平盤、位置ok的話,多數都係要快落手先得。如果agent同你講今日下午佢會帶客睇樓,你嚟唔嚟,咁你係咪可以即刻出現?可能佢下午嗰轉已經會有人租

租金資助 scheme 唔係大部分都有的,通常廣告會有寫,望下內容就會見到,例如呢間 Gooch House,想合資格要符合某啲要求的,當然你可以問咗 agent 先

build to rent 點會唔使 credit check?業主盤 或者 啲做野合規要求低 既 agent 就有機會唔做 referencing
5應該move to 3
感謝巴打
我唔知你新樓定二手樓定乜野情況

1. 過數係要成交日期前,啲錢到律師戶口。如果你未 exchange,delay都冇所謂,我都試過銀行無啦啦話要核實transaction delay咗一星期。但如果你係拍賣、已exchange contract 而且寫咗completion date,咁你 delay 就可能會罰息

2. 律師收齊錢,文件齊,過哂 AML check,成交當日就會過數俾對方律師。

3. 律師確認過數成功、已成交,你先有權收鎖匙。二手的話多數係 agent office會方便啲,亦有啲情況係直接同業主拎 / 業主擺低喺律師樓 /門口有 keysafe打PIN拎匙,呢啲自己問就得。新樓就多數聯絡發展商,佢自然會安排

4. 二手基本上有小問題基本上都係 no say,如果淨低少量垃圾,呢啲自己處理咗佢啦,電器壞嗰啲咪自己搵人整。除非個問題真係好嚴重,咁先去negotiate,例如我試過業主懶得清個車房,樓價減咗 £1000,啲垃圾裝滿咗 3個 skips + 2架 long wheel base van,實際上個 cost 係多過 £1000。

新樓就可以做 snagging 或者自己識睇既,咁咪同發展商講,叫佢地整返。當然就多數都唔會做足100%

5. 如果你真係好大 concern 驚有問題的話,咪試下要求 exchange / completion 前睇多次樓,但人地仲住緊的話,亦唔到你左搞右搞,業主亦未必一定願意安排。發展商就通常都肯的
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞