UK 租樓買樓攻略 (1)

1001 回覆
114 Like 9 Dislike
[member]想問New Build 好唔好
聽過好多講new build 細好多
但成日經過都覺得成個new development自成一角
治安感覺唔錯同乾淨 無咩外人行入去
同埋全部野都新 唔洗煩structure 同裝修野
而家2人1狗租緊Sale M1返工
plan 緊1,2年後買 好難決定揀邊區
多謝tony兄不斷教路🙏🙏
new build我驚你搵到幾百個問題。
之後搵developer整/其他人整仲鳩麻煩。
我個陣租, 都要等左個幾月. 好多業主係上個租客未走之前就開始放租.

你人未到, 好多agent 係唔會理你. 我個陣send 左50個request , 得2個 agent 有覆我.
你講manchester 癡住trafford center 個個media city?
明白! 唔該晒巴打
做IT 直接搵canary wharf 既ensuite 啦. 通常都無錯.

https://www.spareroom.co.uk/flatshare/?search_id=1129959249&

搵圈內既
new build 既好處係相對上少野攪. 不過就好似你咁講, 通常係唔知邊忽地方自成一角. 即係你無車係攪唔掂. 另外因為通常都係新區, 所以好學校亦欠奉.

我個人係唔會諗new build. 因為9成既地點都好西.
明白曬 多謝巴打
預計會租一個月BNB或酒店探路再租樓搵工
睇嚟幾適合我,多謝分享
原來係噉
我仲以為係細鎮嘅問題
好似呢幾日可能因為開始長假
啲新盤又少又唔掂
總之有住一兩個月airbnb嘅準備就算
Lm
唔該曬
買屋費用

1. 買屋既價錢
2. 做survey 去check 間屋有無結構上既問題既收費 (£500 - £1000)
3. Conveyancer 律師既錢 (£1000 - £2000)
4. Conveyancer 會要求你做search, 查下有無咩enviromental issue £300 , 呢個費用唔包係point 3 內.
5. stamp duty https://www.moneyhelper.org.uk/en/homes/buying-a-home/use-our-stamp-duty-calculator
6. 英國律師有機會問番你香港律師香港賣樓個陣時d 約, 要DHL 過黎. 香港律師會收你錢, DHL 會收你錢
7. 如果份約有咩古零精怪野唔係正常既, 律師會叫你執番正. 價格depends on 問題係邊
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞