UK 租樓買樓攻略 (1)

1001 回覆
114 Like 9 Dislike
你好彩,好多有chain有排等
咁我見好多都係投資者自建,呢啲同買2手有冇分別?諗落好似幾好,new build但又唔會好偏遠。
都係睇番個區治安好唔好, 同買2 手無分別, 不過佢new build 得就實mark up 左個價錢。 我自己係鍾意買個堅舊嘅屋, 自己大裝到100% 想要嘅野
投資者自建會唔會多D伏位?始終唔係大型發展商, 會唔會好多偷工減料?
royal dock 唔好諗, 嘈呀, deptford 個邊就雜d. 正如我之前講, 番canary wharf 無乜好地方揀又要近。 你budget 就更家無乜選擇。 我自己canary wharf 租都講緊1800 磅

share house 無問題, 唯一係講緊你好唔好彩有咩人同你夾間屋。 同大學夾房咁run, 你roomate 好咪好, 唔好咪困獸鬥。 睇彩數
你做足level 3 structural survey 去check 清楚咪無問題, 洗多d 錢係survey 就得。
無睇到周邊環境,放心咩?

但個rate唔好
新樓有冇機會10月後跌價呢
好有心Thank you!!!
近排都開始親身去睇
所以你留意番原文佢主要問東南部, 咁係佢問嘅部份, 呢一年黎嘅生活, 我確實無乜感受到過乾嘅情況....
啱,你啱
都係大家研究下者咁就. 講開天氣都可以傾下, 其實整個UK 咁計, 北邊相對香港係某d 時間較乾, 不過都未係叫過乾. 我層經係住係美國加州好多年, 個度就真係會講係過乾, 由其係夏天同加州內陸嘅地方. 我以前住嘅地方, 係攝氏40度+ 係夏天, 日照時間係夏天係9成時間都係大太陽個隻, 個隻乾蒸係uk 我無遇到過.

香港濕凍第一, 暫時係uk 嘅冬天係凍, 都未有香港個隻凍入骨會震出黎個d. 相對日本就日本冬天嘅濕度偏低, 就算溫度凍都無話唔舒服個隻. UK 成日俾人話humid, 其實我覺得香港不論夏天定冬天都仲濕.
香港會凍入骨?
幾年夾埋可能有幾日嘅
濕就認同香港幾時都濕
冬天都接近80%濕度
嘿, 我係好怕冷個種人. 我極度怕冷亦同時怕熱. 我老婆都話我溫度生存空間極低. 我記得有一年香港得7度, d 風吹埋個頭到, 個頭係會赤痛. 同樣不論係日本定UK, 低過7度既日子都唔少, 係無呢種俾刀割既寒風感覺.

因為我怕凍, 所以我好幾年前先會有個咁既post 講羽絨

https://lihkg.com/thread/3029350/
Woolwich 個個月車站附近都大出血
唔係講緊減價
初嚟英國冇 Credit rating 真係好多嘢都做唔到,包括 Mortgage.

唔係話有份工就得
mortgage你簽到份全職工就可以搞
我做緊agency worker佢話要同一間agent做夠一年先搞得
好多 High Street bank 都唔受喎,話冇 credit rating

獅子銀行話要£75,000年薪第一年先受申請
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞