UK 租樓買樓攻略 (1)

1001 回覆
114 Like 9 Dislike
我明呀, 我咪話佢現時法例確實係18米或六層樓高的樓宇先需要.

https://commonslibrary.parliament.uk/the-external-wall-fire-review-process-ews/

我上面條link 就係講, 我見大方向佢係會不論幾高, 都會要求有d 咁既regulation. 唔好講呢d , 就咁講epc rating, 都一路向上raising the bar. 要求更高既standard. 你見到UK 係一路推緊呢d regulation 越收越嚴緊. 所以我最早既回覆就係話, 洗咁大筆錢的話, 我會盡可能封曬未來會係有機會成位一個問題既risk.
屋仔都要啦
依家搞extension 又貴一忽
我點解對呢d regulation 咁敏感, 就係我真係做緊extension 而家.

個d building control 唔係同你講笑, 佢係乜撚都話你要執過, 要跟規矩. 我亦因為佢地好多要求, 係洗多左錢係個extension 度. 全部都係regulation 野, 同設計係零關係.

亦所以點解我逢係見有regulation 野, 如果見到佢大方向係咁行, 我一定封撚左個窿先.
EWS1 出現既原因係因為 Grenfell Tower 既 cladding 易燃,導致某處外牆一起火就燒到成幢著火。結果就係政府打算立例, lender 亦想規避風險,所以先要求有 ews1 先可以批按揭

如果你有睇過ews1張 form 的話,RICS都開宗明義講明張 form 只係關外牆事,apartment其他部分既 fire safety 係與 ews1 無關的

而事實係英國有大把apartment 係 brick built 無 cladding 的,當個外牆係用磚起,無其他易燃物料喺外牆上面,咁點解仲要做張 ews1 去證明外牆唔係易燃呢?因為啲磚用發泡膠造?

呢樣野既無聊程度,即係等如要求一個全屋用電冇煤氣供應既單位業主,提供 gas safety record,完全係多此一舉

順帶一提,年幾前一早講咗冇 cladding 既 flat 唔需要 ews1。

https://www.nrla.org.uk/news/monthly-bulletin/202012/flats-without-cladding-will-no-longer-need-ews1-checks
我住緊south woodford, 好舒服 治安好好
睇雨zone 3-5 會仲有好多選擇, moving socks 都係Watford
相信樓主只係熟倫敦
對其他城市既認知係紙上談兵
即係靠現有既網上資訊
揀完再喺rightmove filter result 俾人

當然佢目的係幫人
盡快租到樓
可以好快展開新生活
係一件好事

不過因為好多野唔熟或唔知
佢某部份既推介就有d 令人摸不著頭腦
因為只focus crime rate
但冇細睇爆格/偷野定傷人多
另冇考慮埋其他既index
overall 既分數點
又或者呢個ews1 咁

所以
大家參考完
都要認真咁再做下功課
11m 就要
大約得 3層嘅flat 可以免
上網睇埋就算有 A3 B2 rating 係做唔到按揭
我上網揾好似11m 以上有cladding都要?
如果冇cladding 應該唔洗ews1
好! Thank you 絲打
不是,是18米或6層(較早達到標準為準)。但就算18米或6層都不一定需要,要視乎外牆物料
想問下遲啲想養寵物應該點搵租盤
見到大部分都唔係per friendly
黎緊7月會去倫敦先
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞