UK 租樓買樓攻略 (1)

1001 回覆
114 Like 9 Dislike
樓主可唔可以俾下意見
價錢最大限制, 但唔怕遠 因為長期 WFH, 有個細細 retail park 買下日常野就夠
反而校區緊要 d 中小學都要, 唔知點入手睇好

1. 買屋既 budget 250K
2. Manchester
2. 3-4 房
3. house (freehold)
4. WFH
5. 要睇校區 諗住生所以要睇定
6. 價錢 > 校區 > 治安 > 交通

Thanks
多謝新info.

佢個requirement 較難搵, 佢要4房. 呢個係點解以呢個budget 西邊好難幫佢搵到. 我睇過Ruislip, 癡住d outstanding 學校而非Catholic 教會學校既, 要近Eastcote, 選擇唔多.

https://www.rightmove.co.uk/property-for-sale/map.html?locationIdentifier=STATION%5E3119&minBedrooms=4&maxPrice=700000&numberOfPropertiesPerPage=499&radius=1.0&propertyTypes=bungalow%2Cdetached%2Csemi-detached%2Cterraced&includeSSTC=false&viewType=MAP&mustHave=&dontShow=retirement%2CsharedOwnership&furnishTypes=&keywords=

而Pinner 都有類似情況. 要揀係非catholic 教會學校既圈內, 係咁樣

我識9成半人都係要擺低半年租先有機會. 得唔得, 就睇你好唔好彩, 真係講唔埋.
估唔到dartford會上榜我住緊dartford鎮中心附近,無見過香港人,亞洲人都少,但黑人比想像中多好多,多到出街見到既黑人同白人比例係4:6到
係 ... 始終人工唔夠借 Mortgage
可能真係要草多幾年錢先買得
之前望過 住得遠係平 D 但就無咩學校
所以依家都心大心細唔知點好
唔該晒你
但總體治安/其他方面 o 唔 ok 先?
我同事住緊個邊 , 佢話無問題.
你會唔會考慮租間套房, 同人share house?
ching 我都準備緊去Dartford
生活有冇咩不便,我想搵藍領工做
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞