UK 租樓買樓攻略 (1)

1001 回覆
114 Like 9 Dislike
當然會啦,啲 retirement properties 咪會。買個 freehold 嗰時要簽 deed of covenant,要用間管理公司既 service,而間管理公司除咗打理屋苑之外,亦會make sure間屋唔係俾後生住、用嚟放租嘛

我認知最常見係呢種情況,亦都有機會有其他原因限制既,不過少見,可能你買一百間屋都唔會遇到
補充:retirement property 唔一定唔俾放租的,一切都要個 lease / 個 deed of covenant 寫啲咩
想問點解會覺得 Acton 無咁好
優質回覆
我鍾意townhouse 架, 大多數都靚仔. 不過哩, 好多town house 係3層, 變左每層個area 唔大.
呢段時間你係可以做多一次site visit, 去望下, 業主仲住緊就我個陣直頭去同業主吹下水, 問佢neighbour 如何呀咁.
係同事同我講個陣, 我初黎個陣有同事叫過我租住個邊先, 佢話ealing 個邊crime rate 無咁高, compare acton 個邊.

我check crime rate map 確實係得個忽係黃色

正常apartment應該唔會包水電上網
你係租哂成個flat? 定share?
無錯, 呢個就係 town house 既draw back. 有辣有唔辣啦. 老人家肯定唔會鍾意, 我老竇老母一見呢d 咁既屋就話, 想行死佢咩.

我自己就嫌佢每層area 細咁囉. 不過in general town house 係靚仔個內龍.
以我理解TOWN HOUSE即係TERRACE HOUSE, 不過預先將個LOFT改埋做房?
因為好多都新起過其他terrace , 最少london 係咁.
我其實唔知佢點樣介定. 不過, 通常稱呼自己做town house 既, 都係有3層, 而面績係好細咁. 花園亦通常得一小忽.
兩邊都唔好嘈啦 我地都係黎學下野 多謝兩位嘅分享
我想搵Sourcing都係因為英文唔好,同埋想有人幫手跟下D手續,有人問下。
咁有D獨立一間嘅New Build又會有咩問題?
咁即係非retirement既freehold 9成9都可以租比人?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞