UK 租樓買樓攻略 (1)

1001 回覆
114 Like 9 Dislike
https://mapmaker.cdrc.ac.uk/#/index-of-multiple-deprivation
建議大家睇埋呢個

同埋呢
rightmove 就咁search 租/賣盤
實search 到
但到唔到你去睇個盤
係兩回事黎
感謝info.

其實我有睇過呢個map. 個map 主要係講Deprivation. 即係個區有無錢d 人. 好似Mayfair 係出名有錢人住既地方, 所以跟據deprivation map 會係籃色.

但係如過睇crime map 既話, 你會見到咁

佢打劫, 偷野, 同老笠係差唔多全國最高

所以點解我通常直接睇crime map 就係因為deprivation map 未能夠講到個度有幾多罪案.
所以係睇埋
唔係齋睇crime rate
情況睇你住既附近多唔多council house 一樣

同埋仲有好多其他既野要睇既
flooding risk, coal mining area, hard/soft water ....etc
係另一個post覆過
我copy返再改少少唔好介意

我建議無車既話 (其實就算有車都煩
book個半至兩個月既airbnb會比較好
好多租盤臨完約前兩個月開始俾人睇
所以就算你租到
如果你前面個短期住宿得一個月或者更少既話
可能都唔可以直接搬到入租約既屋
會咁建議係因為
一黎搬好煩
二黎到時先搵airbnb會少好多選擇
三黎到你搵酒店
貴同無得煮飯逼住出去食又更加貴

我自己覺得夠budget寧願租到蝕airbnb
好過有你中間要搬而帶黎既煩惱
同埋心急搵屋好易做錯決定
話曬至少住一年 唔好俾咁大壓力自己
啲盤好多人睇 可以頭一兩日擺就租左
或者幾round人睇都好多人出offer
你睇多幾間自己都會不其然地心急左

尤其佢已經搵到工
未知佢會唔會到埗好快就要開始做野
所以我建議兩個月airbnb會更加好
始終要返工就更加難係平日搬屋
重疊日子多少少
weekend/幾日慢慢咁搬會比較好
不過唔知你地多唔多行李
唔係間間樓需要有ews1,要高過某一個高度嘅樓先需要
你知唔知交通費幾多錢?
你打算貼錢返工?
好有用
留名遲啲睇
Birmingham 我真係唔係太熟, 我都係盡我可以搵既info 黎搵. 你有咩好區介紹既, 都歡迎share. 我自己都可以drop 番note 寫番低.

其實我講既地鐵, 係講緊公共既交通好似地鐵/火車/叮叮/tram/輕鐵 個d.
1. 我自己用開既律師多數係要求3個月 bank statements + 資金來源證明。至於資金來源證明會要求提供乜文件,就睇你聲稱既資金來源係乜。

例如:
- 2年前賣樓,咁就要你提供2年前賣樓合約、statement of account、2年前賣樓前入帳嗰個月既 bank statement
- 人工,咁就要提供 payslip, latest tax return、近期bank statement要顯示入人工條數等
- 投資,咁就要提供相關投資戶口啲紀錄
- 遺產,咁就要提供遺產證明文件,筆錢入戶口嗰個月既銀行帳單

當然,喺你提供既銀行帳單,如果有啲其他不明來歷既大額存款,係絕對會問的。最常見係自己個人戶口A有大額轉帳去個人戶口B,而買家提供既係戶口B的話,咁9成9律師會問你攞埋戶口A嚟睇。所以唔想煩的話,最好成交前幾個月管理好啲錢,清楚簡潔啲,對律師時做好溝通就煩少啲

2. 我當你現時喺香港,要睇你用香港人工申請buy to let mortgage 還是 residential mortgage。

btl mortgage 一般個入息要求 同埋 審批麻煩程度 冇咁高,因為有租金收入 support 還款。批咗之後,只要你有錢還就得,一般唔會太理你加人工、減人工、失業定移民英國。但要留意既係,申請咗 btl mortgage,唔可以用來自住,被 lender 發現有權 call loan的。所以打算到埗用來自住的話,最好先喺英國搵工,然後搵啱時機evict tenant,以及轉按。不過間屋曾經放租過,可能你會有 CGT 既 concern

至於用香港收入申請 residential mortgage,一般嚟講會煩好多,首先入息一定要夠高 (有啲lender只睇基本薪金,唔睇 bonus),其次要有適當理由解釋點解你喺香港打工但買英國樓自住 (例子:俾親戚、仔女住)。亦都會有啲 lender 接受既理由只係買家喺跨國公司做,有機會派申請人去英國工作,需要買個 second home 自住。所以預咗會問更多問題。當然審批咗之後,都會有限制,例如唔俾出租等

講到尾,按揭都係睇個人情況
法例規定18米或六層樓高的樓宇才需要(但也不一定需要)。請唔好亂咁講
https://www.shgroup.org.uk/your-home/building-safety-and-government-advice/buildings-under-18-metres-tall/
大城市租盤供應多,但同時搵租既客都多

小鎮係搵租既客少啲,但租盤供應亦都少好多 (少樓盤 + 多人自住),所以一般唔係啲太偏門既地點,基本上都係有競爭的

人地agent一個盤可能收幾十個 enquiries,安排其中4、5枱客睇樓就多數都已經可以租出。俾你係 agent 都揀啲最match最實在既租客去睇樓先啦,唔通做幾十個 viewings 覆哂全部email 咩?
現時法例, 確實係咁.

不過如果你買屋的話, 係一個長既投資. 而你睇下面呢個parliament 講過既野, 你會見到大方向係全面會要求一定要有 ews1.

https://commonslibrary.parliament.uk/the-external-wall-fire-review-process-ews/

對於我黎講, 買屋用咁大筆錢的話, 我會盡量封晒所有有risk 既地方.
450k內
London zone6 內
terraced house
治安 - 交通(近tube)〉其他

之前offer west Drayton 比人搶左
依家諗緊Romford

仲有冇咩area介紹
買屋? brick built 既話要咩 EWS1?你搞清楚EWS1咩嚟先啦不如
咁你買apartment 都唔係講做買屋架咩? 其實我唔知中文咁係有分別.
就算 apartment 都有好多幾層 brick built 的,呢啲樓 EWS1 一樣係唔適用的
1.我個solicitor 要我俾一年
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞