UK 租樓買樓攻略 (1)

1001 回覆
114 Like 9 Dislike
多謝新info, 我下個post 會擺落首post
https://www.residential-lettings.ox.ac.uk/residential-lettings-occupancy-policy

跟據個表, 你同你細佬唔係couple, 要租2房
你係諗住做mortgage 既話, 你估你會搵到幾錢人工? 因為呢個會決定你買到乜野. 因為mortgage 係只借到你年薪4.5倍. 有淨既就係你要有既首期.

所以, 你係先要搵mortgage broker, 問到借幾多先. surveyor 同conveyancer 可以先short list 到得番2-3 個. 一有屋就send email 去俾佢地.
年薪4.5倍呢個明解,同埋因為我係首置可以用埋Help to buy?

假設我要買200K樓
年薪係20K
年薪係20K x 4.5 = £90000
Help to buy 200K x 20% =£40000
所以之後首期就係要比 £70000

條數應該係咁計?
help to buy 只可以買new build. 200k 我估無new build 3房係咁既價錢. 而且10月就會完. 所以你計既數裡面, 首先你係咪可以10月前俾得切錢.

3房new build 我估最平都350k, 講緊warrington 個邊.
根據法例,理論上係有機會得,要睇房大細、單位大細。

但實際上,就算合法,業主都有權 reject 你地。

呢條link 應該寫得清晰啲

https://england.shelter.org.uk/professional_resources/legal/housing_conditions/overcrowding
如果係啲有特別大缺點既 flat,有機會得
10月俾得切錢係錯。係要10月31前reserve左,呢個時間點剩係要俾reservation fee

只要3月31前complete就得
多謝指出錯誤
Mortgage係咪要住夠唔知幾多年先申請得 問過銀行話要3年 定有方法唔使
我識同事係uk做左半年野就申請到. 睇網上就見人快到3個月都申請到.
我想再分享下我現時裝修其中一d 學到既野.

就係所有你UK 搵人做任何野, 記住要打電話或者online chat 去cross check. 由期要等既多日個d action. 唔好等到last moment 先去跟進status

我做緊extension 要移個gas meter. 咁咪申請係咪? 佢仲有online form 添. 不過我做個陣, 佢話我post code 唔係管核範圍, 要我打電話去問. 好啦, 打左電話, 佢email 左份form 我填. 要我用email 型式黎申請. 話會6-11日內覆.

咁我等到第6日, 無回覆. 再online chat 查status. 當時個customer support 就話係system 見到有個payment 要俾, 出左quote 架啦. 你online 俾錢就得. 我話我online 做唔到, 所以先要email 寄份form. 咁佢就話你要等email 覆架啦咁.

咁又等到第11日, 都係無email. 我又online chat 搵客服, 問佢咩料. 跟住呢次個客服就話, 10日前send 左個email quote 俾你架啦喎. (即係我第6日追個陣, 係supposed 已經send 左俾我4日有多, 但當時客服無講過) 我話唔係喎, 我check 晒所有mail, 連spam box 都check 埋 (呢個係第2樣野我學識, 就係呢度一定要睇spam folder, 好撚多UK 既 email 係唔知點解會跌左落去呢度, 我用gmail.) 跟住佢問我個email 係咪 bcde@gmail.com. 我話唔係喎, 你漏左開頭個字, 係 abcde@gmail.com. 我再睇番我send 俾佢份form, 係寫住 abcde@gmail.com. 即係話覆我個撚樣打撚錯email. 我又咁樣曬左10日.

我係已經好多野cross check 再cross check, 都仍然走唔甩UK 呢度d 人係勁撚多甩漏野. 呢d 甩漏野係會直接影響你做野既進度.
英國做業主係煩撚到嘔泡,淨計打電話俾 Council / Utilities Companies,某啲特別「忙」既,唔等返個零兩個鐘電話錄音都打唔通,個電話轉駁系統又19,約Emergency 個 engineer 又可能會甩底,又成撚日收錯錢
如果唔怕煩日日打去追進度,咁英國人會唔會嫌你煩?
會, 你係唔可以好似香港咁追命call. 佢地好撚有型, 你激嬲佢, 佢唔撚搞就唔撚搞。 所以一邊tum, 一邊又要唔俾佢覺得我煩撚住佢
之前工作需要,同個英國人用email 溝通,次次追佢野都話得得得遲啲send俾你,結果次次都冇影,而家諗可能激嬲咗佢,CLS公司
我試過買張梳化, 送貨放飛機, 佢有email話會跟進, 我等咗五日都冇人跟進, 於是我打去佢哋個hotline, 佢哋話會盡快送張梳化黎, 但係唔知點解會變咗兩張order, 送咗兩張梳化黎, 但係我畀咗一次錢, 我拿拿聲叫佢拎走另外嗰張
唔會移住

點睇wokingham 如果做野近london都ok?

英國買樓通常買舊樓/house /平房多?
點解好似無乜人買 新樓?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞