UK 租樓買樓攻略 (1)

1001 回覆
114 Like 9 Dislike
Credit history 唔難
可能兒戲過香港

Transfer 張AMEX過去keep住用
三個月後開埋電話plan上網plan
登記埋做選民
半年後無工返零收入credit rate都可以係excellent
搵mortgage agent幫你搞易啲
所以個問題就係如果好多人一到步就想買樓(full cash buy 另計)就未必行得通
住倫敦
相對濕度有時得廿幾
係講緊個app報個數,唔係室內開暖氣個數
背脊大小脾嘴唇全部爆曬拆。
你話唔會有過乾我真係唔知你住邊
我現時住緊canary wharf. 我確實過去無任何時間有乾過. 以前去大阪冬天都話要茶下location 係腳個d 位沖完涼之後, 唔係會痕. 黎左咁耐, 完全無查過lotion.

我都好奇, 所以我查左下yearly average by month on humidity

https://www.climatestotravel.com/climate/england/london#:~:text=The%20average%20humidity%20is%2068,C%20(70.9%20%C2%B0F).

跟據data 最低係66%
似係暖氣同熱水沖涼多過天氣問題
相對濕度廿幾唔係暖氣同熱水沖涼嘅問題啦
至如average humidity.....個問題係平時唔乾但係一乾起嚟就好乾。
你係咪用Met Office個app
住倫敦差唔多成年無乜印象邊日相對濕度廿幾
上Google睇話London high humidity 就好多
話乾嘅好似唔見
iphone weather.com
我係乾到痴晒線先特登去睇
可以用met office
本地政府機構讀數準啲
好似香港正常都你會睇天文台唔係weather.com
想請教巴打

1. 租房或買屋既 budget: 買450k樓下
2. prefer 地點 :London
2. 你需要幾間房:2-3
3. 你要 apartment (leasehold) 定 house (freehold):冇所謂
4. 番工的話, 你可以承受既commute time 係幾長.:一小時內
5. 需唔需要睇校區? 小學定中學?:小學
6. 你會點排優先 (價錢, 校區, 治安, 交通):治安>校區>交通>價錢
Dartford 咩post code 較好
係 經常見血
DA1 3xx , DA1 4xx, DA5, DA7, DA9
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞