UK 租樓買樓攻略 (1)

1001 回覆
114 Like 9 Dislike
我有識人租緊 Sheffield 唔使600鎊 兩房,治安ok,近巴士站,但真係可遇不可求
我上網睇好似唔只呢個 rate (好似至少 2.5%)? 定係因人/因 broker/lender 而異?

1.5% 個rate 係我個同事話我知. 佢係3個月前做. 不過佢話而家呢一刻, 同一個condition, 佢個間係已經做緊 1.7%
火車個問題主要係班次,有啲細火車站啲車疏到你當個站冇存在過好啲。

另外車費差異係有,入城返工嘅話應該建議睇 peak hour 個價。
你 off-peak 撳 Citymapper 佢會畀返 off-peak 價畀你睇。

仲有你搭火車去 London Terminals 轉 tube 其實係會貴 £2 左右。
例如 Wimbledon 去 King's Cross 純搭 tube peak hours 係 £3.6,但搭火車去 Waterloo 再轉 tube 會變咗 £5.7。
當然你可以話樓價平/買 freehold house 抵得返條數嘅。
想問下 build for renters 果d易唔易租
睇落幾靚又價錢合理
多謝ching詳細回覆
雖然知道親身睇樓穩陣d,不過bnb果d比較貴同唔想搬多次所以冇考慮
個budget只係理想價錢,只要搵岩都唔介意提高+upfront
搵料時都知道寵物難租地方,明明英國pet friendly
係喎, 唔記得左peak time charges.

我用7:15 分既出發時間係citymapper 試多次. 起點去Liverpool street station 約 7.5 mile 左右.

Maze hill -> London bridge -> Liverpool Street 係 £5.7 (平均每5分鐘有一班車)
Bounds Green > Liverpool street 係 £3.6 (平均每3分鐘有一班車)

每程平£2.1.
佢做5年 fix rate
無乜缺點, 就係你講個d. 同有d 遠囉, 你要睇番通勤時間幾耐, 同每班車幾耐有一次. 個邊好多有錢既香港人住. 佢個價我完全out budget...
巴打點睇英國個Help to buy scheme?
help to buy sell
一去英國個人工discount咗借唔夠首期想比較下唔同option
你唔用help to buy, 都可以借mortgage 架喎, 你首期夠大, 你只要2公婆有份job 加埋都可以借到mortgage.
明白 接受到新樓溢價其實 okay
你租嗰類區因為 wfh, 之前嘅 demand 的確減少左
而家/其他地區就唔敢講
Thameslink 為例
由SW 一路鏟上 St Pancras 都係一樣價
唔想轉地鐵畀貴啲可以考慮單車/ escooter 輔助

另外搭 tube 壞處除咗上唔到網
仲包括勁嘈 / 繁時勁逼 / 熱同焗 / 轉同上落月台兜到暈
火車基本上冇呢啲問題
但會失驚無神脫班 / 遲到 / 取消
呢樣發生機率高過 tube
1. 租房或買屋既 budget
230k 樓下

2. prefer 地點 (London, Manchester, Birmingham...etc)
Greater Manchester

2. 你需要幾間房
Min 2, prefer 3 (要有地方 WFH)

3. 你要 apartment (leasehold) 定 house (freehold)
house

4. 番工的話, 你可以承受既commute time 係幾長. 0.5hr , 1hr, 1.5hr?
1hr

5. 需唔需要睇校區? 小學定中學?
No

6. 你會點排優先 (價錢, 校區, 治安, 交通)
治安>交通>>>>> 校區(no need)

見到個 crime rate map 紅哂真心唔知點揀好,唔該哂咁多位
巴打而家大曼核心港人區搶到出煙,offer拿埋都要高叫價十個八個%, 仲要係爛樓一間,拎定二三十個黎裝修個隻
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞