UK 租樓買樓攻略 (1)

1001 回覆
114 Like 9 Dislike
原來呢個post都係樓主開
幾年前睇左個post買左件atom ar
最近就移民問題同老婆有唔同意見 想係度問下各位睇法
我個人想去加拿大 但老婆想去英國 因為佢屋企人已經係英國落腳

1. 買屋既 budget:around £100,000
2. prefer 地點:St. Albans
2. 你需要幾間房:3房
3. 你要 apartment (leasehold) 定 house (freehold):
prefer house, 但apartment都ok
4. 番工的話, 你可以承受既commute time 係幾長?1 hr
5. 需唔需要睇校區? 小學
6. 你會點排優先 (價錢, 校區, 治安, 交通)
校區 > 價錢 > 治安 > 交通

上過Glassdoor睇我搵返依家工種 年收入大概係£25-30k
過唔過到mortgage
係香港賣左樓先過去係咪都唔受惠help to buy?
感謝
£100,000 應該曼城都未必買到
英國既mortgage大概係點?
係咪唔會有得好似香港咁按8成?
因為大概拎多少少都有百5萬港紙既
但唔想一黎就車晒落物業度
起碼都留返啲傍身
100k要北部三線城市啦
仲諗住去熱門區唔洗諗啦
好似最多借到年3-4倍
年薪*
所以D人買New Build,可以煩少D
想問下,自住樓同出租樓既按揭利息有無唔同架?
你係指你有100k首期定層樓100k
首期啦未至於離地到想一球hkd買到樓既
所以就係資金唔多 所以想去加拿大一啲偏遠非溫哥華多倫多啲既地區
我諗上面啲人誤會哂你budget嘅意思
你要知道英國按揭唔係香港玩法, 佢借錢係睇你年薪4-5倍
你咪計下預計搵30k年薪最多借150k,加埋自己100k,應該target去搵200k左右既屋
而St Albans平極都要400k起跳
我計俾你睇

London 洗費每個月如下 (2個人)
水 30~50磅
電 60 ~ 80磅
gas 30~100 磅. 夏天平好多唔洗開暖氣
council 130 ~ 170磅 一個月, depends on 地點, 幾多間房, detach 明顯貴10%
上網 30~60磅, depends on 速度

你一個人既洗費唔會係上面條數既一半. 我俾你頂多係 2/3 到. 上面每項我攞個中位數加埋, 係£370 左右. 2/3 即係£250 到. 未計食, 住, 行. 係london 一個studio flat 完全唔睇地點同治安, 最平係£900. 我當你完全唔係街食, lunch 帶lunch box 咁計. 平均超市一個月£150. 搭車當你住正係zone 2/3 內. zone 2/3 內唔會有倉做, 一定係普通sales 個d 位. 你番工出zone 1/2 一程車費當你£2. 來回£4. 一個月番20日就£80.

你睇到上面加埋係£250 + £900 + £150 + £80 = £1380. 你最低工資扣完income tax, 再其他生活上既雜費, 你會倒蝕. 而且上面講既數, 係講緊你完全唔理治安既情況下, 求其搵間900蚊以下既studio flat. 你要租間治安唔係太癡線既地方, 係講緊£1200 起跳.

唔好諗, 去manchester 啦你既budget. manchester 係old trafford 個邊會有apartment 啱你價錢租. 上面有post 問過咁上下budget 既野for manchester. 去追番之前d post 啦.
200k去西北部都唔得啦
仲話st albans
上面有人答左你. 首期£100k 唔會買到St albans. 相信1房都有難度, Help to buy 黎緊10月就會完. 我當你趕得切, 跟據呢個calculator 計你30k 年薪的話

https://www.foxtons.co.uk/buy/helptobuy

help to buy 需要你買new build. 你最多只買到245k 既new build. st albans 既new build 我估最少都500k+ 起跳. (don't quote me on this if it is way more) 即係話,你既策略係搵, 邊度有245k 內既new build 買到. 我估liverpool 附近會有呢d 價錢既new build 3房. 好似呢d

https://www.bellway.co.uk/new-homes/north-west/arrowe-brook-park

不過, 你當然唔會有得揀治安同校區.
你可以試下搵d 999年lease peppercorn 既Help To Buy
我建議想買new build 既人, 先睇zon 仔之前呢個video

https://www.youtube.com/watch?v=f3rrVU8TVRM&t=5s

new build 唔係會煩少d, 其實係會煩其他野. 主要係同地產商執漏既拉鋸戰.
1. 睇樓
2. 落£500訂 羅reservation form
3. 搵律師同mortgage broker (可以用發展商比既 / 可以唔用)
4. exchange contract 前三個月內 ,上Help to buy agency填PIF申請Authority to Proceed.
5. 羅到ATP, 申請mortgage. 要確保mortgage offer係cover date of completion
6. 律師向Help to Buy agency 申請Authority to Exchange
7. 羅到ATE之後exchange contracts. 層樓要係6個月內complete

其他野差唔多
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞