UK 租樓買樓攻略 (1)

1001 回覆
114 Like 9 Dislike
都係嗰d 野
我住緊嗰樹
有gym, lounge, 天台
最重要有人同你收parcels

你睇啱心水城市
再揀apartment
會有埋介紹

同埋會買車即話
快快手同佢租埋車位
如果唔係到時買咗車
冇車位就煩

一到部住呢d apartment幾好
起碼一到步就訓得
我仲以為每個單位只可以1個車位
好彩你提一提 真係要順便問埋車位有冇
London搵緊surveyor
Yes ar, 應該揀Lv3求安心係啲compare網站搵緊quote價
其實Manchester都要出暗盤價真係幾撚戇鳩

倫敦都話
lv3 份report幾詳細,多一二百磅當買個保障
M3 好大, 你自己睇番你係邊區M3

我個間都係做level 3 structural report
麻煩曬巴打了

1. 租房或買屋既 budget
$350k (會考慮埋$400k如果真係好正)
2. prefer 地點 (London, Manchester, Birmingham...etc)

London 週邊(本身幾鐘意Hertfordshire 不過好似都貴);如果無 Manchester都得

2. 你需要幾間房
Min. 2 bedrooms

3. 你要 apartment (leasehold) 定 house (freehold)

Freehold house
4. 番工的話, 你可以承受既commute time 係幾長. 0.5hr , 1hr, 1.5hr?
1hr

5. 需唔需要睇校區? 小學定中學?
No

6. 你會點排優先 (價錢, 校區, 治安, 交通)

治安>價錢>交通>校區
Greater London 嘅正常 freehold house 至少 400k
其實我遠啲都ok 唔洗一定greater london 不過鐘意南部啲
唔該巴打
sorry, 原來個d 要60歲+ 先得
唔緊要 巴打點睇tonbridge / royal tunbridge wells?
1. 租房或買屋既 budget
500-550K買
2. prefer 地點 (London, Manchester, Birmingham...etc)
London
3. 你需要幾間房
1-2
4. 你要 apartment (leasehold) 定 house (freehold)
both ok
5. 番工的話, 你可以承受既commute time 係幾長. 0.5hr , 1hr, 1.5hr?
0.5hr
6. 需唔需要睇校區? 小學定中學?
唔需要
7. 你會點排優先 (價錢, 校區, 治安, 交通)
治安, 價錢, 交通

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞