UK 租樓買樓攻略 (1)

1001 回覆
114 Like 9 Dislike
爸打好有心
有首期 但人工低點買樓
借完都唔夠買=無首期
同香港掉返轉香港無首期 英國人工唔夠
英國買電動輪椅係咪不智
Southall is home to London's largest Sikh community There are ten Sikh Gurdwaras in Southall. The Gurdwara Sri Guru Singh Sabha, which opened in 2003, is one of the largest Sikh gurdwaras outside India, and it won the Ealing Civic Society Architectural Award in 2003

花名小印度
9按加help to buy 再借埋4.5倍人工
岩岩好夠我買

但見人話未住夠2年借唔到9按 想問清楚小小
多謝資訊 好有用
有啲實際操作想請教下:
1. 資金來源通常會追塑幾耐之前?6個月?12個月?追塑期前一直擺喺度嘅錢佢又會唔會追問?定已經視為saving?
2. 預計去到英國後一兩年都仲係每個月用香港收入去維持生活,如果做mortgage嘅話只要入息夠用香港收入係咪都一樣可以?

Thankssss
多謝你呀,唔易搵到人住Dartford附近
本身知有Amazon倉先留意Dartford,冇車牌冇工開都可以搭巴士去開工

我一個人預計會租share house
照你講區內啲生活配套同工作機會都唔錯,冇車牌落地有冇需要一定住近鎮中心?
唔知以下嘅問題其他埠係咪噉

話說另一半搵到工過去所以租樓要鎖定某細鎮
兩房租金約800-1000一個月
但係發現比較ok啲嘅盤,幾日內就會被搶走
仲有 available date 通常係一至兩個月後(唔知係咪真?其他地方係咪都有噉嘅情況?)
試過搵 agent 表達興趣
但可能人未到,所以完全踩我都有味

anyway, 重點係到埗後就算有人肯租俾我地
但似乎要等一至兩個月先入住倒
地方主要都係 unfurnished 所以等齊傢俬就要更多日子
依家book咗三個禮拜airbnb
去到再算
想問問點樣知道 d 倉大約係咩區
想先了解下自己 target 果區要去幾遠先有呢 d 倉,thx
想問問點樣知道 d 倉大約係咩區
想先了解下自己 target 果區要去幾遠先有呢 d 倉,thx
睇你想行幾多,因為鎮中心附近都有好多巴士線,你可以search下你想租既屋附近有無巴士站黎衡量自己bare到幾多,番工坐得多巴士先覺得英國d巴士線幾勁下,d巴士站密到傻,最緊要係好平

另外去倉位果條巴士線上次搭見佢好似係24小時運作,尼點如果真係做倉既我覺得幾好

仲有就係如果自問英文溝通好既都可以試下sales/cashier,sales/cashier又係成日見到請人既職位
1. 我個陣只追到去我香港賣樓既錢點黎uk
2. 我諗你係uk 做mortgage 需要有UK 既收入先得. 另外如果你將香港收入當作UK 收入的話, 我估你仲要俾稅
睇頭post 個6點問題, 我需要個6條問題既答案

streetcheck.co.uk 係有得睇到人種分佈, 都係頭post 講相關網站個度.
1. £800~900pcm
2. London
3. ensuite single room
4. 1hr (冇車牌)
5. No
6. 治安>價錢>交通(做IT 有可能搵到hybrid甚至fully remote)
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞