UK 租樓買樓攻略 (1)

1001 回覆
114 Like 9 Dislike
1. Barclays International. 最低要存 £100k. 我最初係用佢. 不過香港無barclays hk retail, 你所有transaction 都會有個收費. 適合早期一獲過大額移過去. 而後期就適合做後備account, 因為UK 本土banking account 轉大額去任何地方都好鬼煩, 係呢d international account 就無check 得咁嚴.

2. HSBC UK (唔係expat), 你用開大貓既話, 而又係premier 客戶的話, 你直接搵大貓RM 傾下. 你香港大貓係premier , 你係UK 個account 自動都係premier. 呢邊HSBC UK premier 只需£50k 存款就做到. 大貓唯一好處係, 你用HSBC UK 個banking app, 你可以係uk 個app 直接睇到hk account 既錢. 2邊調錢用global transfer唔洗charges. 我後其期係用佢, 因為所有錢都擺晒係hsbc uk , 在打俾香港hsbc 叫佢轉個base country 去UK. 香港閪淋都係hsbc hk 既事. 唯一問題就係 hsbc uk, 或者所有本土banking account, 轉大額去任何地方都會trigger 佢個保安系統, 我試過轉£3000 俾人, 都有客服打黎問做咩轉咁大額俾人, 係咪攪錯左.
Zoopla
正確啲黎講, 你冇車係好難入到去, 分分鐘最近的巴士站要行15分鐘
睇落好過rightmove
各有各好
我2個都有用
上面牛牛世一巴既見解同我一樣. 最簡單就係樓價 - 你借到既錢就係你要有既首期.

new build 唔係有問題, 不過我係想帶出, new build 唔係好多人諗既咁, 新野一買番黎就攪掂, 無野攪. 事實唔係咁. 係好多執漏, 好慢長同發展商拉鋸戰要佢執漏. 唔係話你見到有問題, 佢過一個星期就黎幫你執. 無d 咁既野.

help to buy 唔係唔好, 係佢budget limit 下要一定買到new build 先付合佢要求個個條件難玩. new build 個價好多地方都well above help to buy 既上限. 你要用help to buy 係無得揀地方, 你係睇下邊度有一間new build 係付合help to buy 既上限, 就要睇個度. 係區揀你, 而唔係你揀區.
zoopla
喺高速公路加油站隔離
多謝提醒
我再check過吓,好似有唔同玩法
例如有啲係set咗fair usage cap,過咗先按量再收費
但好多就咁睇description睇唔出
睇嚟要呢方面要explicitly問清楚先得
Aplterton 係好區,呢期起左一堆新樓,唔太貴
我過左黎多過一年, 我開hsbc uk 個陣係約1年半前既事.

而家如果可以online 開英國戶口既話, 咁我真係唔知. 我只係將我過往做過既野, 講番俾人知. 因為我唔係HSBC 既開戶口sales, 我當然唔會知道佢最新動向. 不過多謝你既新info.
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞