UK 租樓買樓攻略 (1)

1001 回覆
114 Like 9 Dislike
多謝巴打詳細分享
想聽下你覺得stratford east village點?
之前經過過一次覺得唔錯
唔該晒 我睇下先
補充下 hsbc 開one account就可以轉到錢去hsbc uk
One account冇付款要求 所以應該人人都申請到
多謝巴打分享 我都覺得好似唔錯 樓下個area都幾正
thru global transfer hsbc uk to hsbc hk 係無手續費.
Lm
Yes,全程online開就唔洗畀錢
但setup TSN (類似電話理財密碼)都係同以前一樣要打去英國
有TSN就可以將香港同英國户口連埋
留名
有錢人
巴打你對commuter towns熟唔熟
點睇Bishops Stortford, Stevenage, Maidenhead and Brentwood
你去 https://www.spareroom.co.uk/flatshare/london?ensuite=Y 搵個d, 我估9成都係HMO 黎.
如果你行埋過火車站對面嘅 Stratford Shopping Centre 都覺得 ok,就冇問題了。
買嘅話要留意 EWS1。
out of 我radar 啦呢d.

你睇下呢d 圖幫唔幫到你

Bishops Stortford

Stevenage

maidenhead (好近slough 喎呢個)

Brentwood
通常係有份工, 係UK 做左3個月到6個月不等, 跟住搵Haifex 或者agent broker 叫佢幫你搵mortgage. 最多借到年薪既4.5倍. 成功與否就睇人品啦. 當你一年搵£30000, 你最多借到£135,000. 有淨既就係你要俾既首期.
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞