UK 租樓買樓攻略 (1)

1001 回覆
114 Like 9 Dislike
new build 唔係唔好, 係想話唔係好多人咁諗, 買完拖個0急入去就住得. 係要長時間執漏. 同新區通常都未必齊設施同學校. Other than that, 無乜野有問題.

我上面個個圈內個治安係正常既. number of crime well below 100單.

https://www.streetcheck.co.uk/crime/st48ud/2022/02

我而家間屋做緊裝修. London 價如下, 你係個d 地方可能平20-30%

我屋企係3房end of terrace
全屋油油 (Painting) - £3000
全屋產底批檔 (Plastering) - £3750 (你塊牆係夠平既話, 唔做產底可以慳番)
全屋90m2換地板 (Labor only) - £3000
LVT地板約£25 - £30 per m2. 當我90m2 就 2250
廁所/浴室成間全爆 - £5000

我估最基本係呢d.
多謝你 好有用嘅資訊
你裝修有啲項目我會自己做,例如油油,換地板
Thanks
係, manchester 內, 佔大部份都係紅色到飛起. 治安正常既區唔多. 所以港人全部集中係晒 M32 old trafford, M50 media city , M33 sale, WA14 /WA15 Altrincham, WA4/WA5 Warrington. 跟住次一等就WN7 Leigh

我朋友係manchester 做帶樓. 佢都話好似紅色小巴咁, 香港人黎黎去去都係呢幾個地方. 主要係治安問題或者校區.

London utilities 價如下. 不過呢個價你係manchester 都係差無幾 水電煤d 價格係england 內差唔多係一鳩樣. 只有分你用得多定少. council tax 就睇你租咩屋. 越新越多房通常越貴.

水 30~50磅
電 60 ~ 80磅
gas 30~100 磅. 夏天平好多唔洗開暖氣
council 130 ~ 170磅 一個月, depends on 地點, 幾多間房, detach 明顯貴10%
上網 30~60磅, depends on 速度
手機 10-15 per month per head
Thx bro
可以開定新 po 了
搵人推爆埋佢, 我開新
Push
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞