UK 租樓買樓攻略 (1)

1001 回覆
114 Like 9 Dislike
Help to buy agency 同mortgage broker 係咪唔同?
但息率唔同喎,佢唔使加番先比租?定有D銀行係自住出租都一樣息?
非常好
其實任何意見我都鍾意聽. 因為你地每個人講既野, 我都有野袋落袋. 都係大家分享.
呢個問題冇人會俾到確切答案你的,就算你問銀行內部職員都係,佢地 underwriting guidelines 可以成日根據市場變化而轉的,今日唔加唔代表聽日都可以唔加。

我只能夠話,自住轉出租,係可以有機會唔使轉按加息的。至於你想知個 lender 會點處理,建議你最好喺申請前問 lender 一般佢地會點做

https://www.lettingaproperty.com/landlord/blog/consent-to-let-2022/
Southampton有海

正東西
多唔多日本人?
好的,多謝!
其實我想講好耐.

呢個post, 唔係得我講, 我開呢個post, 只係開一個平台, 開個頭, 比有經驗既人去分享. 呢個post 唔同我以往開既"工具post", 以前開既呢d 工具post, 範圍窄, 只要research 得耐, 正確答案唔會偏離好遠. 但係呢個topic, 佢幅蓋既野太廣泛, 我唔相信會有一個人可以完全知道晒所有野on every single topic. Internet 上面亦無可能會有呢個post 講既野既幅蓋率. 我既位置只係每開一個新既post 就document 番上一個post 既精華係首post, 慢慢有錯就改, 變左一個FAQ 咁上下既野d 人一睇就知點行個大方向. 過得幾個1001 既post, 首post 寫既野, 就係經過百鳩幾個人互屌之下, 核證過既information.

開頭當中可能有d 啱, 有d 錯. 我自己都成撚日講既野唔係100% 準確. 不過就係靠呢度其他既人, 去補位執番啱我講既野. 最後就會有一個好完整既FAQ 既物體成型.
LM
支持樓主
點講呢~我會講有囉,咁greater london嚟講係算多嘅。但又唔會好似acton 咁出親街都聽到日文。同埋唔會見到一班日本人喺度傾偈咁囉。除非join佢哋啲活動。

如果你想一出街可以聽到日文,咁acton會多啲機會
好 岩岩先睇到 唔該你 我見到呢區啲樓都平 同埋同算近曼城 不過好似上網睇到話呢區啲治安麻麻 犯罪率都高
按揭個預先批核,應該幾時申請?申請時需唔需要比間屋個地址銀行?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞