UK 租樓買樓攻略 (1)

1001 回覆
114 Like 9 Dislike
新樓無人買既話,啲發展商唔會賺咁多錢。好盤樓花期已經俾人掃哂
仲要遠過guildford. for your reference, 我同事住guildford, 每年車費係 £4000+ . 你要份人工夠高先攪得掂.
之前有巴打分享買2手樓個流程,無cap低搵唔番,而家出offer買2手樓,賣家accept左,按揭搵左幾間broker 等齊回覆就作實,跟手係咪要律師,驗樓?自己另外搵定叫agent介紹就算?順利的話最快幾耐成交到?麻煩各巴打再詳解下
近排搞緊mortgage
broker 話近期d lender 唔太受冇credit history 既申請者
試過申請nat west, 今日先俾佢decline 左
Halifax 會受
有個問題
點解我係銀行既Mortgage Calculator計
最後個數出唔足年薪既4.5倍?
邊個話有4.5 倍咁多 我以為得3-4
年薪4.5只係roughly
仲要睇埋你本身有無其他負債,人工扣減日常洗費後剩幾多,有無供養父母子女,之類
明白..

咁其實咁計本地人都幾難買樓,啲樓又比人炒高晒
謝巴打不過睇完有d頭痕,原來仲有大把麻煩野要處理
其實新樓都多本地人買,Wokingham要留意火車班次
上面有巴打問差唔多問題, 可以望下呢度

https://lih.kg/xetwbFX
係,broker 都介紹Halifax
有啲銀行係手緊啲,例如barclays,基本上借到最少
去啲細啲行借就可以借多啲。

當然佢哋會睇你現資產有幾多,年紀同咩職業,有乜負債等再調整
Purely 呢區點睇?
你無律師資料連 memo of sale 都出唔到,盡快搵律師啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞