神級Omakase店「Mamoru」被屌服務差到無人有!「Fine Dine級數竟然晚市做兩轉枱?」

1001 回覆
3643 Like 57 Dislike
sls俾三千蚊睇人食
神店今次pk啦 香港人支那人圈子都臭朵
樓主pin

香港 | 人均三千omakase餓肚子看別人吃飯?
這周二為了慶祝我們交往半年,男朋友訂了Sushi Mamoru 8-10 pm的晚餐,這也是我的Omakase初體驗

大概7:50到餐廳以後,有個穿著和服的小姐姐在玄關告訴我們,因為今天食材delay所以上壹枱的客人還沒吃完,要我們稍稍等。過了幾分鐘又來了壹對couple,也跟我們擠著在玄關等候。這對couple還提了壹些東西,小姐姐先幫他們拿到店裏放著。

大概8:10,小姐姐先帶我們入座。進去以後發現餐廳裏面還有6個人,主廚Chiba san正在十萬火急的上菜。Manager馬上過來說因為讓我們等了,所以送了壹罐Henriot的香檳。香檳上來以後,我們發現第壹輪才上到大概6成,可能還要等壹陣子(當時正在上烤海鰻的握壽司,我們在第二輪就沒吃到這個QAQ)。

後來我們看著Chiba san不停手的上菜,印象裏面還記得有幾貫握壽司,玉子,漬物,兩個roll,收尾的miso soup和甜點。男朋友之前去過幾次,說Chiba san的動作失去了以往的氣定神閑,完全被時間追著跑的感覺。大概到8:40的時候,我們看到小姐姐把前面提到的那對couple寄放的東西拿了出去,大概是等太久不耐煩先走了!後來第壹輪還有客人加點了外賣的太卷。看著第壹輪的客人壹邊吃壹邊贊美食物的美味,對比我們空腹喝茶喝酒,有點無奈,但也能看出Chiba san的焦慮。我們不會講粵語,經理後來也沒來安撫壹下我們的情緒,都只有Chiba san和外場穿和服的兩個女生努力同時照顧好兩輪客人(包廂裏面還有另壹組第二輪的4人在等待)。

壹直到9點!9點!終於開始上菜了。雖然壹開始Chiba san也還是有點趕,但是後來的節奏就好多了。本來覺得這樣的收費壹晚做兩輪已經不大好了,沒想到還會有這麽誇張的讓我們坐在那裏看別人吃壹個小時,很明顯是餐廳的管理有問題。男朋友之前吃過6-8點的晚市第壹輪,但是就是覺得太趕,後來才訂的8-10點,想說沒有下壹桌的壓力可以吃得比較悠閑,第二輪最後想加點的壓力也比較小,雖然可能有些食材沒了,但是可以吃到盡興,畢竟餐廳太難訂,壹次都要等半年以上。這次沒有加點到,整個用餐的氣氛也因為壹小時的等待有所影響,其實有點失望。#香港omakase #香港探店 #
三千蚊人頭唔係講緊食你個餐飯or個名氣
係包埋你個service
佢個service連50蚊茶記都不如
呢d日本廚房佬幾錢一個月
收一條友3000蚊
出面出名嘅酒店做到總廚都係得10幾萬

識得裝修同埋marketing
搵個日本做出名少少餐廳嘅中佬過嚟咪賺到笑?

我以前有fd唔係做omakase但做其他餐廳
都話料同人工唔值錢
係租金貴
但呢d唔係街舖嘅又慳唔少
家陣係book左一間餐廳可以遲45分鐘比枱人喎大佬,話知佢300定3000都要屌啦
同元氣一樣真係吹大左,都係果句你食過未先?
食omakase我不如食其他野算
你真係有毅力
咁好賺又唔見你開唔識嘢真係唔使大大聲話俾人知,啲料同人工唔值錢真係笑出聲
iball
高級餐廳黎講又真係鳩鳩地
FREE一餐但排到12月尾都冇位
你有誠意道歉點都要攝番入黎啦
呢班人準備會話你係mamoru打手
對牛彈琴
但都明嘅
如果你唔駁柒佢 佢地以為真係咁
唔好影衰高級料理呢個title
唔識請你呢d打手做marketing
又唔識雜誌佬
冇計

有個客開飲食集團
d數冇分開但下面有幾間omakase
見到條數sales and marketing加埋雜費貴過人工

每個月比幾十萬做marketing真係唔夠膽開
唔講質素同食材
香港個玩法係就寧願你一大班人去
狂開酒
飲到癲晒
瘋狂酒水先係利錢

兩條友入去開得幾多枝酒丫
根本搵唔到你錢
所以唔怕得罪你

分分鐘所謂個 manager 只係最飲得果個負責湊住 D 開酒客

尤其 under 大集團
更加唔洗去
對唔住我唔需要做打手,Mamoru呢單野我有份屌。Marketing呢樣野做邊行都需要,你唔係覺得其他行業條數細呀嘛?
呢個真,酒水最賺錢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞