神級Omakase店「Mamoru」被屌服務差到無人有!「Fine Dine級數竟然晚市做兩轉枱?」

1001 回覆
3643 Like 57 Dislike
《非一般的「神店」體驗,非一般的Mamoru》

長文慎入,不適宜Mamoru死忠愛好者,小心閱讀。

以下事情完全真實,沒有半點抹黑或誇張,若有任何失實描述,本人願意終身只吃鮨見。

一切要由大約半年前講起… Mamoru作為「神店」,而且價錢昂貴,再加上預約困難,本人一向興趣都唔算好大,但某日喺群組中有谷友問我有冇食過Mamoru,我就走去問吓老虎有冇興趣試吓,老虎竟然話有,而且老虎知道我嗰排忙,老虎仲話佢負責安排。

當時12月左右,一訂已經係三月嘅事,但撞着疫情一改再改,終於改咗去五月中。

當日我哋預約咗晚餐第二輪8:00pm,老實講作為一間收2980+10%嘅餐廳,晚市竟然得兩個鐘我實在唔太鍾意,不過或者真係好好食,我響唔鍾意之中都唯有妥協。

由於餐廳位置本身已經比較格攝,我哋都搵咗陣,最後都係7:55pm準時到達。有去過嘅朋友都會知道佢愛群道嘅入口有一道門,推開之後有一個非常細小嘅等候空間,大約係3尺×7尺左右,道門一入去正面有一張非常狹窄可以坐到兩個人嘅長櫈,櫈既右手邊有道趟門入餐廳,入餐廳道門正對面有另一道趟門就係廁所。成個故事就係呢個3尺×7尺嘅空間發生。

滿有期待嘅我哋7:55pm準時到達,一去到已經有一對男女坐咗係張長凳度等候,我哋冇位坐唯有企正喺個廁所門口度等,等咗一陣樓面女仔走出嚟好有禮貌咁同我哋講:「唔好意思,今日啲貨返遲咗少少,所以上一輪未食完,麻煩你哋等一等」咁我同老虎都冇乜所謂,飛機貨遲佢哋都唔想,咁我哋就安安靜靜咁喺個廁所門口度等。

等到8:10左右,有其中一對食客離開,原先坐喺長凳嗰對情侶就被安排入座,咁我同老虎就坐低喺長凳度,廢事阻住個廁所,諗住好快到我哋入座

等到8:20,有個類似經理既男人(好似叫Elvis Lo)出咗黎,同我哋講:「上一輪啲食客都仲未食完,麻煩我哋等多陣,為表歉意,會送返一支香檳俾我哋」其實我當日有揸車,不過我覺得佢都係一番誠意,都循例講咗聲多謝

我哋繼續坐喺張長凳度呆呆咁等,開始有啲肚餓,呢段期間有幾個客出出入入去下廁所但係都未走,樓面亦見唔到有明顯想催促佢哋埋單嘅狀態,等到8:30,老虎開始忍唔住話要問下經理仲要等幾耐,我同老虎講:「等多陣啦,唔通推開道門叫經理出嚟咩,等佢哋出嚟嘅時候問佢哋啦」

8:35一開始嗰個女仔樓面再次推開道門,唔係送客啊,都係推開道門送個客去對面廁所

老虎忍唔住同個女仔講:「你哋頭先好似有個經理出過嚟,我想搵一搵佢」個女仔叫我哋等等。轉頭開返道門,個女仔話:「經理而家喺裏面俾個客捉住咗,要轉頭先出嚟」

我同老虎已經開始有d㷫,大佬,你啲乜嘢服務水平呀?我哋食你一餐$3300/人既飯,你遲咗35分鐘,理論上我哋仲要10點還枱,我搵得你就擺明係唔滿意,你仲叫我等?老虎開始黑晒口面。

8:40,Lo經理終於走番出嚟

老虎都盡量抑壓住情緒同佢講:「我想問我哋仲要等幾耐?我哋已經等咗40分鐘… 你哋頭先幾點知道飛機貨會遲?知道嘅時候點解唔打俾我哋通知我哋今日會遲d?等我哋唔使趕頭趕命走過嚟,其實我哋係擺低咗啲嘢專登準時過嚟,若果你早少少話到俾我知你哋會遲的話,我哋唔使趕頭趕命」

Lo經理非常不可一世咁答:「其實啲貨遲我哋都控制唔到喎🤷🏻‍♂️,而且食omakase就係師父控制啲食物上既節奏,我哋都控制唔到食到幾時」

我一聽完,火都嚟,我話:「你啲貨遲,你咪打個電話俾我哋唔好咁早過嚟囉,你好多個客咩?打個電話好難咩?仲有,咩叫控制唔到食到幾時?你哋一晚做兩節,每節兩個鐘,你由上菜開始就要控制兩個鐘食完,你同我講話唔知食到幾時?」

當時已經8:45,老虎問佢:「其實而家都已經近9點,你諗住點安排?我哋坐低咁耐水都冇一杯」

經理回答:「唔好意思,所以我哋頭先話送返一支香檳俾你」

我呢個時候講:「其實我揸咗車,唔飲得酒」

經理好似施捨咁話:「咁我俾你拎走啦」佢再話:「若果你哋想安排退款的話,我哋可以安排,同埋如果你哋肚餓的話後面有間拉麵店」

我完全冇諗過佢會咁樣去回應一個投訴,我即刻扯火話:「WTH? You are so rude(當我地乜嘢?)!你哋作為一間收緊三千幾蚊一個人頭嘅高級日本料理,要個客等45分鐘(等到近九點都未開得飯)你最後係同個客講我哋可以取消同埋去食拉麵?我食過咁多間omakase、未試過一次咁差嘅體驗(仲要係所謂「神店」,我心裏面DKLM)」

老虎忍唔住再講:「我哋而家好唔滿意你哋嘅安排,如果你唔話得事嘅,叫過話得事嘅出嚟同我哋講」8:45終於有另一對客人離開,亦即係若果安排入座,我哋呢刻先可以正式入得。

Lo經理叫我哋等等,然後走返入餐廳,轉頭出返嚟就話:「都知道你哋好唔開心,若果你哋入去食,而家都可以安排到座位,但真係取消嘅話,公司請返(free)你哋一次嚟食飯。不過而家暫時冇期🤡」

我問咁安排到幾時,你俾返個期我先可以考慮,佢好串咁答:「今年去到12月底都全部full晒,你一定要我俾個期你的話2023年啦,我哋未開booking」

我即刻同佢講:「得,你同我取消咗今晚個booking佢,呢刻就算你安排我入座我都食唔落(一肚氣,唔想委屈自己)你出電郵俾個確實日子我2023年邊一日,早到嘅你話俾我知!」

正當我哋準備走嘅時候,經理問:「使唔使日本師傅出嚟?」

我同老虎都話:「唔使,我話都未必關日本師傅事,喺你哋樓面嘅態度同安排嘅問題」

點知個經理話:「我驚日本師傅唔開心喎,少咗兩個人」(exact wordings🤯)

我屌🤬🤬🤬,我即刻發火問:「係咪要我向佢道歉?」

佢就嘗試去兜話:「唔係,我意思係若果你哋走咗日本人冇機會道歉的話佢會唔開心」(我真係信你都戇鳩)我話唔使,頭也不回咁離開。

或者會有花生友會話:對方都話free一餐俾你啦,仲想點?Sorry,由頭到尾我唔係黎R野,亦都唔使你free乜嘢俾我,我係黎俾錢食一餐訂咗五個月既$3000人頭fine dining級數嘅飯,從來出街食飯我唔會攞人着數,調返轉貼士就次次都有俾,我要嘅係配得起你哋餐廳收費嘅態度、尊重同埋誠意。自問,我同老虎都屬於好脾氣嘅人,就算你哋遲咗,只要你早少少打個電話嚟話聲我哋知,我哋都冇所謂;甚至乎我哋嚟到,你比到個合理嘅時間我,有誠意啲咁安排,包括送上兩杯熱茶,搵個人定期安撫下我哋,唔好一副「我係咁滿嫁啦,你唔滿意就取消嘅態度」我哋都冇咁嬲!樓面經理絕對火上加油嘅高手,由頭到尾一啲歉意都感受唔到,咩叫做omakase就係師父控制上菜節奏,我哋都冇辦法??明明就係你哋自己要做兩輪,搞到每輪得兩個鐘,然後你話控制唔到師傅嘅上菜時間要個客等咗45分鐘,仲要覺得自己冇錯!?咩叫做我哋可以幫你先取消,但係暫時唔知安排到幾時?其實,就算你間餐廳係好full,面對呢啲自己做錯嘅情況,你死都死兩個位出嚟,我打死都唔信去到12月底兩個位都冇,你哋冇留位俾熟客嘅,唔該講小陣大話啦!

我唔理你師傅手勢有幾好,食材有幾矜貴,你收得咁嘅價錢(其實茶餐廳都唔會)提供咁樣嘅服務體驗。有睇開我食評嘅朋友都知無論幾伏嘅店,我都係一笑置之,唯獨呢間「神店」,我永世都唔會再幫襯,呢種倚仗自己有d名氣不可一世,好似需要你去乞求佢去食飯嘅餐廳,大家鍾意的話,繼續幫襯,我祝佢生意興隆,老闆請多幾個呢啲夥記。

後記:9:10我同老虎行返出電車路附近既某間茶餐廳,一入門口,老細已經熱情招待,又介紹宵夜套餐又有二人套餐叫我哋慢慢睇,(其實只可以食到10點),上飯嘅時候,仲好細心咁男士裝大碗啲,女士細碗少少,埋單嘅時候仲有九折,兩個人夾埋食咗$170幾蚊(人均$90唔使),走嗰陣時老闆娘仲多謝前多謝後。我同老虎話:「百零蚊晚市嘅生意都咁好服務態度,反觀所謂「神店」,三千幾蚊一位好似要去乞食咁。希望香港人唔好俾人睇死,攞啲骨氣出嚟,令呢啲既所謂「神店」唔好覺得自己不可一世,香港仲有好多有heart嘅餐廳等緊我哋去支持!」
book左枱仲要等已經on9啦
不過呢d都係佢有佢屌
其他人繼續食
做兩輪不了!已經唔係享受,趕頭趕命隊晒落口就要走。

俾錢買難受
高級餐廳Book好晒差咁遠時間真係有d離譜
想安排好d好想兩段時間格遠少少
有意外都易攪d 依家咁得罪客人都好正常
不過佢咁full都要等多d人屌佢先有用
個個排住去食咁
開兩輪已經食得屎啦,食放題呀而家
食貴價餐廳除左野食,服務同環境都好重要,食到一肚氣真係唔可以接受
放寬到12點可能開埋宵夜都仲得
臨尾搵茶記比咪又係多餘

係滿足食人情味嘅邊會嘥錢食Omakase
試下搵間舖茶記收$3000一位但係服務頂級 唔通佢又會食咩
好合理,等45分鐘仲咁串真係唔駛再比機會佢
3000蚊人頭都咁撚差services

留名睇經理version
是但啦,Omakase就係比間店老點嫁啦
師傅要你食屎都要食嫁啦
TLDR
得罪講句 弱智先會比幾千食哦媽卡些
得罪講句你真係弱智
哦,原來你就係果啲弱智
大把閑錢既話
洗幾千蚊食餐飯諗左諗右托柒咩
唔通下下上連登問吓邊度CP最高
戇鳩先係香港食
香港人咁撚閪 貼錢買難受
做兩輪我一定係食頭輪
應該仲有其他人係第二輪?
仲等成個鐘已經on9
除非真實版本係故事主人遲大到,唔係等左40分鐘都無得食,好難兜
樓主都幾好脾氣
食Prestigious
連登仔fg50k
應該booking搞錯左俾人打尖
3000蚊咁既服務一定接受唔到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞