神級Omakase店「Mamoru」被屌服務差到無人有!「Fine Dine級數竟然晚市做兩轉枱?」

1001 回覆
3643 Like 57 Dislike
篇英文不知寫得幾好
果然引戰專家 英文唔係拎黎show off係溝通
Tldr
香港食Omakese=貼錢買難受
Support! This is WTF
點解百零蚊晚市嘅生意都咁好服務態度,因為唔好生意靠你吊命囉

點解佢咁撚串,因為好生意到唔做你都冇所謂囉
笑撚死 連登Ching chong水平低到
成班柒頭負評我唔知做乜
聽日放假當免費教大家英文

1. 第一段 proceed with the complementary offer已經用錯
Complimentary 同complementary 都未分清楚
人地offer請你食飯賠禮 complimentary meal
或者invitation已經可以 用offer 去形容本身已經係好odd

2. 第二段用escalate 又係奇奇怪怪
Escalate本身係負面意思 好似話緊自己係特登搞事咁
簡單少少用speak out 已經可以

3. Raise awareness to xxxxx又係用錯
Raise awareness to/about xxx係講某件事
Raise awareness for xxx係講個cause
同樣意思串少少可以用educate/ alert
謙和少少可以用inform/make known to

4. In case if 又係錯
In case本身已經有if 嘅意思
唔可以咁樣放埋一齊用

5. What guests need又係戇鳩鳩 無啦啦做高自己身份
You don’t represent anyone but yourselves
可以寫As your guests, what we expect/need is ……

6. 全篇文章啲冗文多到數唔清 行文累贅 語意混亂到影響正常閱讀
Not to proceed with → not to accept
有咩要Proceed? 要interview 定做aptitude test?
Instead of getting可以放喺句子前面
Explain about our unpleasant experience first hand from a guest’s perspective
→share about our unpleasant experience
Level of service that can match the pricing of the meal →worth the price
Factor in client servicing…. 成句clumsy 到我都諗唔到點改
Thank you … for all the support and efforts 又係unnecessary
Thank you for your attention/effort to this matter/ Thanks for the arrangement
would be polite enough 我都唔知間餐廳support 過你嘅乜

我從native speaker 角度睇就係篇文寫得好撚差 冇文化 小學雞
我夠膽講我細心睇多次 肯定可以再搵到其他問題
攞呢篇文問吓你哋最愛嘅陶傑 /毛孟靜 我估佢哋睇法應該同我差唔多
連登仔水平低 冇文化都唔係一日半日嘅事
柒同廢唔緊要 虛心少少請教下人 唔好咁自大
我係事主/樓上班柒頭 與其攞幾千蚊食飯 不如用嚟惡補下英文算
睇#807啦
依家飛唔到日本食冇計啦
20年等到依家未飛到
咪食住本地先囉
高手出現了

但人地英文唔夠好都唔代表人地冇文化,個重點唔係佢英文好唔好
聽日放假當免費教大家英文

連登果然多自大傻鳩衝出黎獻世,英文好定唔好唔係大晒,不過你條傻鳩無禮貌又自大就真既
都同意
除咗escalate我覺得無問題 的確係投訴緊
搵高層escalate an issue本身都多人咁寫
當然可以禮貌啲用acknowledge
睇得出成篇用緊中文結構去寫
不過都係香港人通病啦
雖然係好累贅幾繞口下 但都睇得明
事主都明顯寫開 個tone唔算好informal
同埋有人話從頭到尾都係講英文咁事主用返英文覆都係polite gesture姐
又係冗文問題
Escalate this matter 我理解係響社交平台度公開呢件事
如果係呢個意思嘅話我可能會寫take it to social media

如果佢嘅意思係escalate to a manager/superior
咁佢後面嗰句*raise awareness to the management 又係好冗贅同多餘
thx
搞唔到兩輪就唔好搞
咩賠償根本唔係重點
咁樣就只會第二次悲劇
今次就話有人Facebook爆出黎

不過食有兩輪既都一定係想食到周身唔舒服既客
做呢啲 收到呢個價 都諗住賺到盡用到張檯盡咩心態
唔好講到2000幾蚊咁貴啦
200蚊以上已經會對service有少少要求
1.好地地講個經理服務差又變咗講英文

講返個重點都係服務差

應該呼籲大家black list

2.睇過經理嘅職場回應同埋事後回應

可以睇到樓主講嘅嘢基本上係事實

所以樓主應該要求親身當面道歉 又或者經理作出請辭

咁先係符合呢個價錢嘅服務態度

3.聽到佢話賠返一餐 但係你要等到出年 但未有期
咁即係擺明玩嘢啫。我相信一般酒店餐廳都唔會咁樣講嘢。

雖然冇期,但係可唔可以特別安排一下,例如早少少嘅時段,又或者有客人取消Booking再問,又或者要出年嘅都比定一個日子。

總言之冇理由咁樣講嘢。
要預左比人水

好似去日本食中菜咁 唔食番幾千唔會有正常野
仲要港式餓媽家姐
藍店黎,同 elephant ground, 隔離間wagyumafia同一集團
https://www.leadingnation.com/
即係捨得比幾皮開支紅酒就唔可以飲可樂/維他奶?
我前排食過Mamoru 第二輪
好彩準時入座同冇撞到e個垃圾經理
公道d講Shari, 魚料的確係香港頂級
記憶最深刻有:島根池魚どんちっちアジ,本樽,黑象拔蚌,金目鯛,小肌
但個份量真係好細,唔追加一定唔飽,追加埋飲埋酒要成5000 落樓
6月之後仲會加價
真係食過一次就算
(個黑象拔蚌係好食,但真係2啖食完)
如果冇能力收3000做兩輪,咁不如6000做一輪喇,畀得起錢嘅大有人在,只要你提位對應到嘅服務質素同食物水平
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞