[外傳][異世界][中古冒險] 布達坎村的地下傳說

1001 回覆
83 Like 5 Dislike
今日爆左8000字,屌哂你地老味。

同你地講伏筆會好似蝴蝶效應咁樣一野爆哂出嚟,到時我先慢慢寫,S撚爆你地
我真係未驚過,係唔服氣姐。

尋日真係灰到瞓唔著

尋日真係灰到瞓唔著

係啦係啦,知你辛苦啦
留翻啲力聽日出多啲文s鳩我哋啦
其實每個作者都有自己鋪排
未出到咪等多陣囉
吊9樓主又為乜呢?

另外得罪講句 吊樓主改名嗰度更加on9
前兩個season都比大家徵角 隨心set咁濟
依家自己揸返主意又有咩問題?
仲要啲名係有意思 唔係亂9黎

樓主係聽大家意見
但始終個故係樓主寫 自然有佢既鋪排
開頭唔啱心水or覺得有其他寫法好過樓主就吊9佢 咁好咩?

btw
老實講 我好鍾意個故
你話節奏慢又好 主題唔清楚又好
但可以show帝國制度不公 自由意志
個人幾buy呢種多線寫法
其實而家開始幾吸引
M底加油爆文
未出到咪等多陣囉
吊9樓主又為乜呢?

樓主係聽大家意見

btw
老實講 我好鍾意個故

兩邊意見都好需要,多謝巴打

其實我知開頭部份係急,同將大量資訊埋左落果一兩萬字到,令到感覺冇啲重口味。
我灰機係我越花時間同心思寫,但成效有反比感覺,覺得吃力不討好。不過我一諗起假如金庸係90後果篇文,我就唔忿氣,決定要爾加比心機

所以兩方既意見我都好重視

但我對自己既結局定義好堅持
魔藥會唔會係可以提高產量但有好大副作用
突然來一篇加甜,再加上主角看到前人刪除敬愛太陽神和不要飲魔藥的日記,是用扭曲的愛來襯托帝國秘密的一種暗示?
突然來一篇加甜,再加上主角看到前人刪除敬愛太陽神和不要飲魔藥的日記,是用扭曲的愛來襯托帝國秘密的一種暗示?

屌我真係唔敢講嘢囉依家
屌我真係唔敢講嘢囉依家

咁鳩吹
貝爺識玩,晚晚玩女,口爆完再屌屎眼,第三Q先正式交配,如果蜜塔琳咁都可以懷孕,貝爺轉職做性騎士算
屌我真係唔敢講嘢囉依家

咁鳩吹
貝爺識玩,晚晚玩女,口爆完再屌屎眼,第三Q先正式交配,如果蜜塔琳咁都可以懷孕,貝爺轉職做性騎士算

Why 要踼爆m底
冇哂精喇
鳩吹小小,今篇甜想透過二人的性行為寫出地位有別的感覺
屌我真係唔敢講嘢囉依家

咁鳩吹

Why 要踼爆m底
冇哂精喇

樓主其實都差唔多咁勇猛架
未出到咪等多陣囉
吊9樓主又為乜呢?

樓主係聽大家意見

btw
老實講 我好鍾意個故

兩邊意見都好需要,多謝巴打

其實我知開頭部份係急,同將大量資訊埋左落果一兩萬字到,令到感覺冇啲重口味。
我灰機係我越花時間同心思寫,但成效有反比感覺,覺得吃力不討好。不過我一諗起假如金庸係90後果篇文,我就唔忿氣,決定要爾加比心機

所以兩方既意見我都好重視

但我對自己既結局定義好堅持

總知支持you喇樓主bb

btw我有個小建議
比如話你將精比喻成壓力 其實無乜問題
但你可以用一次就ok

即係:「腰骨一挺,他把所有‘壓力’都射進蜜塔琳嘴裡。」
呢句我覺得ok
但「良久過後,蜜塔琳才掩着自己的嘴巴退開,低頭嚥下貝倫的‘壓力’。」
呢句個壓力我覺得讀起黎會有d累贅
我建議可以直接寫「良久過後,蜜塔琳才掩着自己的嘴巴退開,低頭嚥下貝倫的精華。」

「前玉」既使用都係同理:
第一次-「每一晚蜜塔琳也使出渾身解數取悅貝倫,起床時‘前玉’總會隱隱作痛,嘴巴也酸軟無力。」係ok,
但第二次再用就好似可以用返身體,不過如果你話要分「前」同埋「後」又好似無其他方法
350線發現的石室明顯是用來生活的格局,如果要生活的話,在洞內找食物就成為必然,而日記上大量藥方,估計素材都是取自洞內,在毒物附近必有解藥,洞內能夠生存的生物能用來製作解藥都很合理,這樣的話薩多族原本是有能力在大洞內生活的。

但礦工的守則其中一條是不要進食洞內任何東西,而日記又寫不要飲魔藥。

先講魔藥,飲用後有副作用,極限是300線,但350線有生活用的石室,帝國製作的魔藥限制了薩多族不能太過深入。魔藥其中一個副作用,是異獸會攻擊飲下魔藥的人。瘴氣有可能只在洞口幾百米的地方結集,穿過了瘴氣層後空氣會變回正常。

而礦工的守規不能進食的一項,是薩多族給帝國收買了的既得利益者出賣族人而定下的,用來限制後來的礦工不敢進食洞內的東西而發現自己能在洞內生活的可能性。
鳩吹小小,今篇甜想透過二人的性行為寫出地位有別的感覺

其實性行為上面攻方粗暴咁攻,未必一定地位有別
不過你確係寫得出貝x係想x就x
不過又咁睇
貝x係救蜜xx出火坑既人
又唔係唔想要佢 只係話有左就會要佢
咁即係都愛佢喇?
所以我會理解為 貝x對蜜x既反應係來自於:
1) 佢係制度下既人 始終覺得男尊女卑 +上地位有別 所以佢可以各方面都壓制蜜x
2) 不解溫柔

但佢d os竟然包含係 如果佢唔係做過雞 而家一定係名媛
我又覺得咁諗有d仆街
350線發現的石室明顯是用來生活的格局,如果要生活的話,在洞內找食物就成為必然,而日記上大量藥方,估計素材都是取自洞內,在毒物附近必有解藥,洞內能夠生存的生物能用來製作解藥都很合理,這樣的話薩多族原本是有能力在大洞內生活的。

但礦工的守則其中一條是不要進食洞內任何東西,而日記又寫不要飲魔藥。

先講魔藥,飲用後有副作用,極限是300線,但350線有生活用的石室,帝國製作的魔藥限制了薩多族不能太過深入。魔藥其中一個副作用,是異獸會攻擊飲下魔藥的人。瘴氣有可能只在洞口幾百米的地方結集,穿過了瘴氣層後空氣會變回正常。

而礦工的守規不能進食的一項,是薩多族給帝國收買了的既得利益者出賣族人而定下的,用來限制後來的礦工不敢進食洞內的東西而發現自己能在洞內生活的可能性。

其實有可能係魔藥係一個陷阱黎?
就好似打過某game
有粒npc比既被祝福的xx
其實係伏黎 用完就會比人打到仆街
一野分析哂
M底 可以開第三季了
一野分析哂
M底 可以開第三季了

你咁講,M底一陣又大大粒俾我
一野分析哂
M底 可以開第三季了

你咁講,M底一陣又大大粒俾我

我比返粒大大粒你喇
1.角色名
同意巴打講名的確難記,讀者好難會咁清楚人名用典出處,除非寫到紅樓夢咁有人去研究,但見到作者俾心機去做research係非常值得讚賞 出完篇文後有返d 小解釋會係唔錯嘅選擇

2. 人物
睇得出作者係想將貝爺寫成一個貴族 一個保皇保守派 佢係社會權貴 係既得利益者 自然就強調「制度」 所以佢重覆強調好合理

3.文句冗長
沙石會有,但坦白我唔覺有咩大問題。有d對話係長,但長得合理就得,未係好見「冗」呢個問題會影響到成篇故。

4. 主線情節
主線其實好明顯 -主角想繼承前人,成為偉大探險家,會係深淵礦坑無意解開地洞個謎團。不過作者係寫主角入礦坑前寫咗好多世界觀資訊,政治、階級制度、種族、宗教神明等等,一次過東講d 西講d 要小心一開始節奏太慢,貪多嚼不爛,十萬字完哂有難度

個人嚟講我覺得樓主呢篇其實寫得幾吸引,節奏雖然慢,但係好有奇幻文學嘅味道,氣氛拿捏得唔錯、設定都幾令人投入,特別係入地洞開始緊湊,龍與地下城咁,好吸引。

暫時評價麻麻可能在於你將佢放係2、3季中間,又打著外傳旗號,好多人可能就剩係想見多d正傳角色客串出現,搞唔清呢篇講咩(咁其實係讀者問題 )
同埋大家又心急想你快d 寫第3季,自然就冇正傳咁認真去睇,希望你唔會俾呢樣打擊到。

其實你獨立出呢個故,完全分割出嚟長寫,會更吸引。至少我會長追 希望你更上一層樓啦

有貨賣

我覺得爆完前日果兩篇節奏係快返同緊湊
反而之前被白狐追就寫得相對失色

唔係差,但未去到正傳嘅高度
btw我有個小建議
比如話你將精比喻成壓力 其實無乜問題
但你可以用一次就ok

即係:「腰骨一挺,他把所有‘壓力’都射進蜜塔琳嘴裡。」
呢句我覺得ok
但「良久過後,蜜塔琳才掩着自己的嘴巴退開,低頭嚥下貝倫的‘壓力’。」
呢句個壓力我覺得讀起黎會有d累贅
我建議可以直接寫「良久過後,蜜塔琳才掩着自己的嘴巴退開,低頭嚥下貝倫的精華。」

第二句的′壓力′,似係語帶雙關,貝爺發泄完,蜜塔琳又何嘗唔知自己只係俾人當洩慾工具,她吞下貝爺的′壓力′時,自己內心的那份壓力也同時吞下。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞