[外傳][異世界][中古冒險] 布達坎村的地下傳說

1001 回覆
83 Like 5 Dislike
講咁多都假
拿拿林爆文之後開第三季就最多人想咁

六千字一日
半個月就 KO 呢十萬字啦

十萬字假架
經驗話我地知一定會o筆
到時成100萬字都黎
講咁多都假

六千字一日

10萬除6千好難除
不如10萬除1萬 會唔會好除d?
今日我生日, 祝我生日快樂!!!!!!!

希望人渣樹快D仆街死

happy birthday to you
火燒巴好撚中point
套戲明知係爛既 但多宣傳 預告浮誇 卡士大都心動想睇下
但你同我講一套戲好撚好睇又有深度劇情又好合理
但 0宣傳 0預告 真係好難會想去睇下
如果呢篇個作者唔係你 我一定唔會睇落去

好認同唔知點解睇呢篇文好攰(可能係因為火燒巴同改名巴講既原因),但係我又好期待你之後既idea
可能睇得太多日漫,第一季個開頭好接受,就係不停短篇一回完帶出一點點世界觀,見都有點人睇就開波寫落去的感覺。

樓豬俾我感覺其實幾似浦澤直樹,畫monster,二十世紀少年,之後本billy bat頭兩本睇完都唔知想講咩,唔係因為有前作做保證應該棄撚左
可能睇得太多日漫,第一季個開頭好接受,就係不停短篇一回完帶出一點點世界觀,見都有點人睇就開波寫落去的感覺。

樓豬俾我感覺其實幾似浦澤直樹,畫monster,二十世紀少年,之後本billy bat頭兩本睇完都唔知想講咩,唔係因為有前作做保證應該棄撚左

我覺得係個世界觀到,
我到依加都未知個世界觀係點,
但又見唔到有咩好大嘅劇情推進引我睇落去
講咁多都假

爆文係你唯一抗辯既武器

勤力出文最實際

我覺得係個世界觀到,
我到依加都未知個世界觀係點,
但又見唔到有咩好大嘅劇情推進引我睇落去

巴打變番藍字,哈哈
原來有新故
講咁多都假

六千字一日

10萬除6千好難除
不如10萬除1萬 會唔會好除d?

有啲道理
火燒巴好撚中point
套戲明知係爛既 但多宣傳 預告浮誇 卡士大都心動想睇下
但你同我講一套戲好撚好睇又有深度劇情又好合理
但 0宣傳 0預告 真係好難會想去睇下
如果呢篇個作者唔係你 我一定唔會睇落去

好認同唔知點解睇呢篇文好攰(可能係因為火燒巴同改名巴講既原因),但係我又好期待你之後既idea

我一開始都唔明點解
跟住我搵返舊故出嚟望,到底差啲咩
呢篇相對係冇咁易入口
題材冇咁大眾化加上入題相對慢啲
但主要癥結應該係文句冗長
三人香噴噴回到寢室,驚覺滿目瘡痍。

床舖被扯爛,魚骨霉肉等發臭的垃圾渣潑在牆上。

小莫為卡利爾準備的乾糧被扔在地面,踩成一團爛糊。

「肯定是康納………」祖沒精打采地用被單拾起垃圾。

「豈有此理,我要向工頭告狀!」卡利爾一拳鎚在牆上,氣沖沖離開,卻被
尤亞拉着。

「算吧…卡利爾。工頭才不會管,他們只在乎產量而已。」尤亞扁嘴說。

「荒謬!我們要忍多久啊?!」卡利爾橫手打開尤亞的豬臂。

「這裡王法也管不到,息事寧人吧。」祖雖然不忿,卻默然接受。

此時一名資深礦工停在房門前。

「好臭!你們收拾一下吧。」他馬上掩着鼻子說。

「有人蓄意破壞我們的私人財物,你趕快去懲罰他吧!」卡利爾貼到老礦工
鼻前說。

「你以為這裡是學校嗎?!要不要我安慰你啊?!」老礦工聞言大罵,把一
疊信紙擲在地上。

「15分鐘後將在‘公共石室’寄出‘家書’,自便。」他頭也不回離開了。

尤亞拾起紙張,分發給卡利爾及祖。

「忍幾天便完了。我媽媽經常教我要有原諒別人的勇氣。」尤亞嘗試安慰卡
利爾。

「哼~最好吧!」卡利爾一手奪過紙張,大筆狂書。

祖站在一旁凝視他,沒有發言。

「你又有偉論嗎?」卡利爾反瞪,問。

「礦工是高危職業,家人肯定憂心如焚。不要徒添他們的壓力,心靈折磨他
們了………」祖嘆氣說。

「…………………」卡利爾停住炭筆,凝視自己的‘家書’。

。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。
翌日清晨,艾蕾卡的軍營帳蓬內────

「艾蕾卡大人,伊莫珍有信。」金騎士在帳蓬外傳話。

「進來。」

他掀起蓬布,赫見艾蕾卡脫下‘太陽聖甲’,也沒有穿着貴族長裙,反而穿上跟
伊莫珍一樣的麻布圍裙。

二女正在桌上搓麵粉,地圖及兵器也放到一旁。

她們鼻子、臉頰、眼角也沾成白色,頭髮蓬鬆,卻笑得猶如親姊妹一樣。

「謝謝你,騎士大人。」伊莫珍急忙在圍裙上抹乾手掌,雙手接下信件。

騎士嘆一口氣,轉身離去。

「卡利爾嗎?」艾蕾卡把‘草汁’加進蛋漿裡開始攪動。

「嗯!他說礦坑生活條件很差…但認識到新朋友,叫尤亞及祖。其他人也十
分友善禮貌,相處愉快。明天將會進入‘200線’,希望可以在數天內找到‘黑
皮蟲’。」伊莫珍鬆一口氣,露出更燦爛的笑容。

「希望蜜塔琳可以一擊即中吧~」艾蕾卡輕撞伊莫珍,二女立即哈哈大笑。

貝倫一手掀起蓬布,闖進兩個少女的私密世界。

「早安,貝倫閣下。」伊莫珍嚇得放下手中的麵粉,低頭鞠躬。

貝倫連眼角也沒有瞄伊莫珍,一直盯着平民打扮的艾蕾卡。

「早安,老師。」艾蕾卡死死地氣放下蛋漿。

貝倫把麵粉及蛋漿粗魯地掃到地面,從艾蕾卡床邊拿起銅鏡,澎一聲打在桌
上。

「你看看自己像甚麼樣?!穿得古靈精怪,跟庶民一樣成何體統?!」貝倫
手指旁邊的伊莫珍怒罵。

伊莫珍聞言嚇得渾身顫抖,眼淚已經嘩啦嘩啦打下來。

「晨操還有一小時才開始,現在是我私人時間啊!」艾蕾卡咬着嘴唇反駁。

「王族沒有私人時間!你別天真了艾蕾卡!你以為可以過着一般人的生活
嗎?!這些東西會污染你的思想,最後死路一條啊!」貝倫再次指着伊莫珍
大罵。

「伊莫珍是我的朋友,並不是‘這些東西’。」艾蕾卡握拳反駁。

「王族不可以跟庶民當朋友啊!你懂嗎?!」貝倫氣急敗壞道。

「你也跟蜜塔琳待在一起,不是自打嘴巴嗎?!」艾蕾卡抬頭反瞪貝倫。

貝倫氣得七竅生煙,望着伊莫珍。

「出去,我有事跟皇女說。」盛怒的貝倫態度急轉,冷冰冰道。

伊莫珍立即點頭,奔出帳蓬。

「你給我站住!」艾蕾卡憤然喝令。

伊莫珍停住腳步,突然成為二人角力的道具。

「艾蕾卡…你不信我嗎?」貝倫沉着氣說。

「現在是我的私人時間。請離開,貝倫老師。」艾蕾卡青筋暴現道。

「艾蕾卡,現在形勢─────」貝倫換成苦口婆女的語氣勸說。

「衛兵!!!」艾蕾卡狂吼一聲,多個金騎士衝進帳蓬。

「請~貝倫閣下離開。一小時內任何人不得進入我的帳蓬。違者鞭刑5
0。」艾蕾卡斷然下令,金騎士面面相覷,不敢動貝倫分毫。

「長大了啊~艾蕾卡。」貝倫拂袖而去。

帳蓬終於剩下二女,艾蕾卡四肢發軟坐在椅上,伊莫珍急忙替她抹汗。

「對不起,皇女殿下。」伊莫珍嗚咽。

「叫我………艾蕾卡。」艾蕾卡無名火起,怒眼瞪着地上的蛋漿。

。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。

「好香啊卡利爾~~~」尤亞垂涎欲滴看着卡利爾的腰包。

「等一會分給你吧。這是小莫親手做的燻魚。」卡利爾使出九牛二虎之力推
開尤亞。

「女朋友?」祖露出鮮有的笑容問。

「大……大概吧。」卡利爾滿臉通紅答。

三人帶上乾糧及食水,全副裝備進入‘100線’的入口。

他們學會米拉的技巧,用白繩綁着彼此的腰帶。

一路走向下坡,不一會─────他們再次來到‘200線’的入口。

「準備好了嗎?」卡利爾心臟暴跳如雷問。

「嗯。」祖鐵眉一鎖,握緊小刀回答。

尤亞捉緊自己的背包,嚇得嘴唇發紫。

「進去吧。」
草左幾日文 留名一炮過
唔好迫死樓豬啦
本來我對呢個外傳無咩興趣,諗住都係等第3季算,好奇入黎望下,好驚樓豬出第3季前暴斃
唔好迫死樓豬啦
本來我對呢個外傳無咩興趣,諗住都係等第3季算,好奇入黎望下,好驚樓豬出第3季前暴斃

唔係咁講。

因為有毒毒先令我有自信,原出數日,佢地會叫你追返依篇故先睇第3季
唔好迫死樓豬啦

唔係咁講。

因為有毒毒先令我有自信,出數日,佢地會叫你追返依篇故先睇第3季

唔好迫死樓豬啦

唔係咁講。

因為有毒毒先令我有自信,原出數日,佢地會叫你追返依篇故先睇第3季

啲對答靚仔晒
用動作嚟做情緒咪幾有畫面
唔好迫死樓豬啦

唔係咁講。

你唔講這句好地地,講完真係伏味濃,又諗起第二季個結局
唔好迫死樓豬啦

M底不知幾enjoy我地認真睇文寫評
同埋佢真係有改架

自從教識咗佢打開閂引號同省略號
佢就用到依家
有啲錯字都冇再錯
(用錯字嗰種,唔小心嗰種就一直都有

我有留意你一直進步架mm
唔好迫死樓豬啦

唔係咁講。

我當個後記先係結局
將 post-credit scene 放落小說真係唔 work
唔好迫死樓豬啦

唔係咁講。

我當個後記先係結局
將 post-credit scene 放落小說真係唔 work

主要係引言,那本藏於千米深的日記明顯係轉捩點,而樓豬預計10章完故,現在第四章日記仲未出現,而故事散開的線又如何透過日記去集中埋衝去結局都係一個問題。
個感覺似有幾班人一齊查緊一單奇案,人人手上都有零碎的線索,到差唔多結尾時機緣巧合下聚在一起將線索整合而得出真相走向最終結局一樣。
而我怕伏味濃……,樓豬絕對係一個夠膽將結局寫到變開放式等第三季的玩家選擇如何攻略這個任務,要睇埋第三季先知個true end
唔好迫死樓豬啦

唔係咁講。

我當個後記先係結局

主要係引言,那本藏於千米深的日記明顯係轉捩點,而樓豬預計10章完故,現在第四章日記仲未出現,而故事散開的線又如何透過日記去集中埋衝去結局都係一個問題。
個感覺似有幾班人一齊查緊一單奇案,人人手上都有零碎的線索,到差唔多結尾時機緣巧合下聚在一起將線索整合而得出真相走向最終結局一樣。
而我怕伏味濃……,樓豬絕對係一個夠膽將結局寫到變開放式等第三季的玩家選擇如何攻略這個任務,要睇埋第三季先知個true end

唔好迫死樓豬啦

M底不知幾enjoy我地認真睇文寫評
同埋佢真係有改架

自從教識咗佢打開閂引號同省略號
佢就用到依家
有啲錯字都冇再錯
(用錯字嗰種,唔小心嗰種就一直都有

我有留意你一直進步架mm

用錯字都會留意架?
咁我又繼續講先(但我講個d好冷門)
唔好迫死樓豬啦

唔係咁講。

我當個後記先係結局

笑撚咗
大大粒膠派出嚟
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞