[外傳][異世界][中古冒險] 布達坎村的地下傳說

1001 回覆
83 Like 5 Dislike
講到呢篇故係沉重既話
期望呢篇故有好多黑暗劇情
主角比人ntr
雞姦
食屎
被出賣
凌虐
奴隸既暗黑世界
等等等等......

比火燒巴激起我既鬥志,爆文爆到你服

呢種反應真係討屌
如果打算10萬字完的話,到現在應該都有萬幾二萬字左右,仲未知主線係想講咩其實有點慢。

火燒巴講主旨未明那段同我所想一樣,但又諗起火燒巴貼個篇如果金庸在網絡寫小說,的確講出一個好可悲的現象,但速食文化又是現在主流,唔係睇開樓豬作品信得過樓豬可能都棄左故。

而角色改名,未出故前你都提過找左好耐資料,問題係讀者就只是睇故,除非一早已有相關知識的人,唔係睇完邊個會明個名背後的意義,在網絡寫小說唔同讀者互動一下又點得,好似文中介紹完蜜塔琳的身世,post完文之後加少少後記做回覆,講一講蜜塔琳個名點黎,雖然講到明俾讀者知你有幾用心非你本願,但如果知道蜜塔琳名字的來源,最少會引發我的想像力,想像一下這個有著受爭議的聖徒之名的女人會如何行動呢?就好似第二季,樓豬你出完文都有提過德軍用語,咁樣我地就知,班德國仔真係當正自己軍人咁,所以會咁服從上級命令,亦會守紀律。
如果打算10萬字完的話,到現在應該都有萬幾二萬字左右,仲未知主線係想講咩其實有點慢。

火燒巴講主旨未明那段同我所想一樣,但又諗起火燒巴貼個篇如果金庸在網絡寫小說,的確講出一個好可悲的現象,但速食文化又是現在主流,唔係睇開樓豬作品信得過樓豬可能都棄左故。

而角色改名,未出故前你都提過找左好耐資料,問題係讀者就只是睇故,除非一早已有相關知識的人,唔係睇完邊個會明個名背後的意義,在網絡寫小說唔同讀者互動一下又點得,好似文中介紹完蜜塔琳的身世,post完文之後加少少後記做回覆,講一講蜜塔琳個名點黎,雖然講到明俾讀者知你有幾用心非你本願,但如果知道蜜塔琳名字的來源,最少會引發我的想像力,想像一下這個有著受爭議的聖徒之名的女人會如何行動呢?就好似第二季,樓豬你出完文都有提過德軍用語,咁樣我地就知,班德國仔真係當正自己軍人咁,所以會咁服從上級命令,亦會守紀律。

佢已經怕比我地屌佢劇透
問乜都唔肯答
明顯仲未分到預告 介紹 劇透 既分別......

佢已經怕比我地屌佢劇透
問乜都唔肯答

之前都仲會交流下d
但個次之後就冇之後了...
嗚嗚

佢已經怕比我地屌佢劇透
問乜都唔肯答

之前都仲會交流下d
嗚嗚

巴打,我都有份作孽
冇錯,正正係火燒巴篇嘢令我相信自己既編排,仲有依篇開宗明義係新故,所以我係拋開哂正傳包袱去寫。

信我啦渣渣

佢已經怕比我地屌佢劇透
問乜都唔肯答

之前都仲會交流下d
嗚嗚

巴打,我都有份作孽

大家咁話 嗚嗚
我一開始講左人名同劇情有關

劇情同正傳係走相反方向
卡利爾 Karl 自由 聰明
艾蕾卡 Earic 堅強 具信念
伊莫珍 Imogen 純潔 貞潔
蜜塔琳 Magdalene(抹大拉) 聖經中追隨耶穌既妓女,受爭議既第十三位門徒。

當我命名一個角名,叫佢大衛。我會問自己點解佢叫大衛?

點解伊莫珍個名咁怪?因為薩多族係少數民族,如果幾佢翻譯到好似艾蕾卡咁正統既音就突顯唔到王族同外族既分別。

我剩係諗名都用左一日。

講到呢篇故係沉重既話
主角比人ntr
雞姦
食屎
被出賣
凌虐
奴隸既暗黑世界
等等等等......

我諗出賣同奴隸可能有
應該係孤星淚嗰個調
唔似有咁多腥嘢

名重複嗰邊真係要落下心機
試下用其他嘢代稱個角色
eg 身份 特微

我覺得名嗰邊呢
問題唔喺個英文度
而係中文譯版唔好聽
你呢個好明顯係大陸譯法

卡爾 Karl
艾蕾 Earic
莫珍 Imogen
默琳 Magdalene
你諗下大家最後都叫 dany 做龍女啦
有幾多人記得佢中文譯名(丹妮莉絲.坦格利安)
廣東話嚟講
人名三個字以上冇平聲係唔好聽
r l 音廣東話好多時 skip
karl 得一個元音你拼咗三粒字出嚟
你應該係諗英文名諗咗好耐

其實鬼佬都會嫌個名長
Katherine Kat
Christopher Chris
Magdalene Mag
你中文仲要下下咁多筆劃咁車埋嚟
堅係唔舒服
一來你啲名僻 中文唔常見 會延長閱讀時間
二來唔順口
三來樓主文句就唔算短,長句加讀者唔常用嘅字,個節奏就好差

坐等樓主爆文挑機
正氣留言樓主係唔會理
等我mark低d錯字遲d羞辱樓主喇唯有
冇錯,正正係火燒巴篇嘢令我相信自己既編排,仲有依篇開宗明義係新故,所以我係拋開哂正傳包袱去寫。

信我啦渣渣

我係當新故睇,所以更加唔知想講咩

1. 皇族關係
2. 制度
3. 階級
4. 外族之間的關係
5. 異神
6. 白狐鬼做成的詛咒
7. 大洞
8. 藍花
9. 異獸

我相信全部都會有關連,但雜到咁好難諗。
帝都好像是日出之城?這種名字是最適合用來崩壞的。就在這藍月照遍滿地藍花的晚上,帝都迎不來下一個日出
正氣留言樓主係唔會理

唔係,水龍巴既回覆係好warm

但我唔敢J,心領,知道自己太多嘢要學。

正如我花好多心機改名,但我唔會同你地講,因為我覺得花心機你地會睇得出
其實直接出英文名可能仲易記
呢d 音譯中文名好撚on9
難記到死
英文就唔同
唔識英文都可以就咁記第一至二個英文字母就得
呢d音譯中文記單字都難記
不過都開左個頭就唔好又改啦
你先係作者
你話事
正氣留言樓主係唔會理

正如我花好多心機改名,但我唔會同你地講,因為我覺得花心機你地會睇得出

屌你啦
就咁google d 音譯中文名都google 唔到d 咩架
會搵到好多野
但又總結唔到
點睇得出你d 名係有意思
卡利爾 Karl 自由 聰明
艾蕾卡 Earic 堅強 具信念
伊莫珍 Imogen 純潔 貞潔
蜜塔琳 Magdalene(抹大拉) 聖經中追隨耶穌既妓女,受爭議既第十三位門徒。

當我命名一個角名,叫佢大衛。我會問自己點解佢叫大衛?

點解伊莫珍個名咁怪?因為薩多族係少數民族,如果幾佢翻譯到好似艾蕾卡咁正統既音就突顯唔到王族同外族既分別。

我剩係諗名都用左一日。

講到呢篇故係沉重既話
主角比人ntr
雞姦
食屎
被出賣
凌虐
奴隸既暗黑世界
等等等等......

我諗出賣同奴隸可能有
應該係孤星淚嗰個調
唔似有咁多腥嘢

名重複嗰邊真係要落下心機
試下用其他嘢代稱個角色
eg 身份 特微

我覺得名嗰邊呢
問題唔喺個英文度
而係中文譯版唔好聽
你呢個好明顯係大陸譯法

卡爾 Karl
艾蕾 Earic
莫珍 Imogen
默琳 Magdalene
你諗下大家最後都叫 dany 做龍女啦
有幾多人記得佢中文譯名(丹妮莉絲.坦格利安)
廣東話嚟講
人名三個字以上冇平聲係唔好聽
r l 音廣東話好多時 skip
karl 得一個元音你拼咗三粒字出嚟
你應該係諗英文名諗咗好耐

其實鬼佬都會嫌個名長
Katherine Kat
Christopher Chris
Magdalene Mag
你中文仲要下下咁多筆劃咁車埋嚟
堅係唔舒服
一來你啲名僻 中文唔常見 會延長閱讀時間
二來唔順口
三來樓主文句就唔算短,長句加讀者唔常用嘅字,個節奏就好差

坐等樓主爆文挑機

唔係大陸譯名,我全部查原本讀音,然後自己音譯。

卡利爾有叫伊莫珍小莫。

唔係唔想改花名,好似渣渣咁,未有時間做。

信我啦渣渣

我係當新故睇,所以更加唔知想講咩

1. 皇族關係
2. 制度
3. 階級
4. 外族之間的關係
5. 異神
6. 白狐鬼做成的詛咒
7. 大洞
8. 藍花
9. 異獸

我相信全部都會有關連,但雜到咁好難諗。
帝都好像是日出之城?這種名字是最適合用來崩壞的。就在這藍月照遍滿地藍花的晚上,帝都迎不來下一個日出

因為未出,要出了,馬上要出第四章,預計全篇得10章
正氣留言樓主係唔會理

唔準心領,大大力領左佢喇

你可以多d同我地吹水(同埋出多d文 )
多野學都可以好鳩興咁同我地吹水
我唔想你好似孤軍作戰咁咋

不過咁,金庸嘅文筆係好引人入勝
就算佢入題再慢,都唔會真係好悶
因為我睇金庸四千字嘅時間,可能只夠睇呢篇故嘅二千
行文節奏唔係一般網絡作家能比擬

就用返個樓主個舊故做例
其實都要到見到多多先入正題
但前面嘅「日常」除咗鋪排之外都好好睇
主角三鳩嘅互動、pve 橋段
既然呢篇故嘅入題咁慢
就更加要諗點引人睇
(同埋樓主呢篇斬文冇舊故咁仆街,下下斷係緊張位)
GoT 第一季咁 l 悶
佢咪用風景同死人嚟呃鳩你睇(仲有祼女好似係

今篇蜜塔琳自爆得太快(回憶)
講真大家對隻角冇乜印象
佢再慘都好難話投入
你諗下如果安德魯想強姦嗰個如唔係真子
係名字不重要嘅話 wfc
見唔到正題係第一個因素
第二個因素係呢段為鋪排而鋪排
本身拆開嚟睇唔吸引
但金庸你就算拆第一章回黎睇
都係好好 j

另一個好可悲嘅現實係
有幾多八九十後真係睇過金庸嘅書
有時未必係速食文化
但香港人一日嘅 free time 得咁多多
你要爭贏其他娛樂就有返咁上下難度
本身係香港有睇過金庸(書)嘅就係少數

加油樓主

就用返個樓主個舊故做例
既然呢篇故嘅入題咁慢
就更加要諗點引人睇

講真大家對隻角冇乜印象
佢再慘都好難話投入
見唔到正題係第一個因素
本身拆開嚟睇唔吸引
都係好好 j

另一個好可悲嘅現實係
有時未必係速食文化

加油樓主

我有睇過架!!!

就用返個樓主個舊故做例
既然呢篇故嘅入題咁慢
就更加要諗點引人睇

講真大家對隻角冇乜印象
佢再慘都好難話投入
見唔到正題係第一個因素
本身拆開嚟睇唔吸引
都係好好 j

另一個好可悲嘅現實係
有時未必係速食文化

加油樓主

唔回覆你 依家就好似我引第一季魔王設定咁
講咁多都假
拿拿林爆文之後開第三季就最多人想咁

就用返個樓主個舊故做例
既然呢篇故嘅入題咁慢
就更加要諗點引人睇

講真大家對隻角冇乜印象
佢再慘都好難話投入
見唔到正題係第一個因素
本身拆開嚟睇唔吸引
都係好好 j

另一個好可悲嘅現實係
有時未必係速食文化

加油樓主

唔回覆你 依家就好似我引第一季魔王設定咁

其實 m 底嘅長處係劇情鋪排同伏筆
唔係節奏掌握得完美嗰種
而係每次都好令人意外而又合理
呢個都係我追舊故嘅原因
所以設定嘅嘢我真係少擔心

我係擔心個 storytelling 同少少文筆
設定 9/10 然後其他嘢 6/10 就有啲可惜
因為個 setting 係幾值得多啲人睇
但未必個個肯花時間
得罪講句,如果呢篇故唔係掛住 M 底兩隻字都未必睇

因為追故冇 review 冇 trailer
個情況就好似話你知套戲好好睇
但係冇 trailer 冇劇照
氹人睇文係難過氹人睇戲的

樓主唔好介意我挑剔啲
有則改之,無則加勉啦
我將我嘅感覺講出嚟,希望鞭得你爽
講咁多都假
拿拿林爆文之後開第三季就最多人想咁

六千字一日
半個月就 KO 呢十萬字啦
火燒巴好撚中point
套戲明知係爛既 但多宣傳 預告浮誇 卡士大都心動想睇下
但你同我講一套戲好撚好睇又有深度劇情又好合理
但 0宣傳 0預告 真係好難會想去睇下
如果呢篇個作者唔係你 我一定唔會睇落去
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞