其實加拿大係咪真係咁好?

1001 回覆
30 Like 425 Dislike
https://eservices.cic.gc.ca/rescalc/resCalcStartNew.do?&lang=en
睇翻cic 個講法,會唔會係1年working experience 計一半時間等於0.5年,再加PR後既2.5年in total 3年就可以apply for citizenship
你老本行係咩。純粹了解
未計佢處理個申請時間同埋可能會被refuse
個人生活態度唔同囉
其實都甚至唔關搵幾多事

只係喺香港應該都唔少人覺得退休之後先係真正嘅生活

但係唔通前幾十年就唔係生活咩?將人生最寶貴、最多嘅時間用喺捱嚟賺錢,去到七老八十先拖住個殘曬嘅身體出去玩。酒又唔飲得幾多,好多地方又去唔到(行去馬丘比丘之類),更加唔好話落club玩極限運動呢啲。

對於我嚟講啦,可能你唔同,拎住一大舊錢日日坐搖搖椅嘅生活唔係好吸引,我寧願開心咁過40年,反而返香港咬20年老綜仲好
明明三年前都無呢d 機會而家見d 人成日嫌三嫌四,幾個人地恨都恨唔到要比幾百萬嘅先移民到嘅國家咁大方比你打晒尖送個國籍都要好似好難為d 人咁
之前去左兩星期溫哥華旅行,普遍啲人都好nice,有連鎖餐廳同賭場都開廿四,半夜三更都有地方可以去。

不過比人爆左架車,之後同人傾先知果邊爆車偷野問題好嚴重,因為有好多人吸毒
好多人忘記咗外國啲福利係有條件嘅...

英國靠Pension Credit同咬老綜差唔多...仲要臨老先嚟移民先嚟改變生活形態真係攞嚟搞
好過活在支國
走難都要舒服好玩人工高返香港方便治安好稅平多人陪先肯去咁好鬼難服侍 平時就笑鳩大陸人蝗蟲搶福利其實咪一鳩樣無貢獻想攞人護照再返香港打工
有冇人講多啲醫療同教育

香港醫療暫時算係咁,但可見將來已經係武肺時老人家要訓街捱凍等死,大陸醫護湧住黎幫你抽血,即使私家都未必做得住

教育更加唔洗講,加拿大點比較
少香港一半公眾假期真係搞唔掂
臨老先至移民? 對人哋嘅國家冇貢獻
邊國家咁傻會俾福利你? 除咗香港囉!
支那人食綜援霸公屋,搶晒真港人的福利,特衰政府
等3.5年 拎埋passport 咪得
醫療唔好諗到會似香港咁先進
不過有咩大病時起碼唔駛為錢煩惱
朋友生cancer由睇病食藥到做手術都唔駛錢

教育就一定好過香港
至少小朋友讀得輕鬆
但你話要谷個小朋友讀書爭入傳統名校的話
可能英國啱你d
有錢咪好
冇錢咪唔好
加拿大醫療好似全球排30位
計返工時實際唔知多幾多假啦
嘩屌, 樓主態度惡撚劣到
唔係challenge你
但想問下係咪要好叻既人先有巴打你呢種待遇?
當地一般打工仔又係咪真係咁他條?
有幾難
己經無限你搵咩工
醫療澳洲一定好過加拿大,但係其實加拿大都相當唔錯,成個系統都相當有保障,啲人成日話香港醫療好,但係而家人入晒班支那醫生,一日到黑淨係服務班新移民,過多10年之後你話加拿大醫療好定香港醫療好?香港再咁搞法我寧願俾錢NHS/喺美國自己買醫保都好過喺香港俾人醫死咗都唔知咩事

移個民講到有幾條罪係身走到咁
香港低稅率人工高係事實
IT, 可以fully remote.
依家做緊既project 同trt/halifax 果邊夾,
所以番朝6晏12

搵工都係係indeed, glassdoor, linkedin.

今日下午同左女友去探親戚,
順便去佢隔離條街影下花

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞